Pairi Daiza

Pairi Daiza (tot en met 2009 Paradisio of Parc Paradisio)[2] is een dierenpark in Cambron-Casteau (Henegouwen), dat op 11 mei 1994 zijn deuren opende.

Pairi Daiza
De Indonesische tempel in het park
Geopend11 mei 1994
Locatie Cambron-Casteau, België
Oppervlakte75 ha
Coördinaten50° 35 NB, 3° 53 OL
EigenaarPairi Daiza Belgium nv/S.A.
Lid vanEAZA, WAZA[1], EEP
Diersoorten700
Website
Detailkaart

Pairi Daiza neemt deel aan 89 EEP's (kweekprogramma's) voor het behoud en de bescherming van bedreigde diersoorten. Zo heeft de Chinese overheid in 2014 twee Chinese reuzenpanda's, Hao Hao en Xing Hui, voor een periode van 15 jaar uitgeleend aan het park. In 2016 resulteerde dat in de geboorte van een jong, dat de naam Tian Bao kreeg.[3] Op 9 augustus 2019 is er een tweeling, mannetje en vrouwtje, geboren.[4] Vanaf 2018 wordt de Aziatische olifant Ta Wan erop voorbereid om te worden losgelaten in een natuurreservaat in Laos of Thailand.[5]

Het dierenpark stond tot en met 23 mei 2016 genoteerd op de Brusselse beurs (PARD). In 2015 werd het de Franstalige Onderneming van het Jaar.[6] Pairi Daiza werd ook meermaals uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa.[7]

Tuin der Werelden

Pairi Daiza - dat 'gesloten tuin' betekent in het Perzisch - was bij opening louter een vogelpark, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veelzijdigere dierentuin. Het park is thematisch opgebouwd als een 'Tuin der Werelden'. Het park bestaat uit acht werelden. In 2019 is met 'The Last Frontier' de achtste wereld officieel geopend.

De kinderboerderij in het park

Bij de toegang tot de verschillende werelden bevindt zich een mini-boerderij in een monumentaal gebouw, een oud koetshuis met in het gewelf een achthoekige duiventil.[8] Er is een rozentuin waar verschillende oude variëteiten van rozen bloeien.[9] Daarnaast is er een Andalusische tuin met vijvers, fonteinen en bloemen, die de schoonheid van de tuinen in het zuiden van Spanje in de tijd van de Saracenen weergeeft.[10]

Cambron-Abbey

Cambron-Abbey is de eerste 'wereld' die bezoekers kunnen doorwandelen en bestaat voornamelijk uit de oude ruïnes en gebouwen van het voormalige cisterciënzerklooster dat gelegen was op het domein. Zo is er een historische, monumentale trap, maar ook de iconische abdijtoren binnen het roofvogeldorp, naast de 'arena' waar de roofvogelshows gegeven worden, springt in het oog. In de oude stallingen van de abdij verblijven Ardeense trekpaarden, die in de zomer gebruikt worden om de kar voor de vuilniswagen in het park te trekken. Daarnaast is er een brouwerij gevestigd in de oude brasserie, waar het abdijbier Abbaye de Cambron gebrouwen wordt. In dit gebied bevindt zich tevens een crypte met vleermuizen.

Volières en reuzenvolière

Aan een laan met volières worden verschillende soorten papegaaien gehouden, waaronder de kea's, blauwgele ara's, hyacintara's, roze- en geelkuifkaketoe's, valkparkieten, zonparkieten en Patagonische rotsparkieten. Ook bevindt zich hier de kuifseriema.

De grootste volière van Pairi Daiza bevindt zich even verder en herbergt verschillende waterpartijen, net als een wandelpad waarbij de bezoekers vrij langsheen verschillende soorten vogels kunnen wandelen. Er zijn onder meer rode flamingo's, roze lepelaars, rode ibissen, hadada-ibissen, nimmerzat, abdimooievaar, wolnekooievaars, hamerkoppen, schuitbekreigers, koereigers, kleine zilverreigers, scholeksters, hawaïgans, verschillende soorten eenden.

Roofvogeldorp

Een afgerichte Falklandcaracara tussen het publiek
Roofvogelshow met gieren

In 2007 werd het roofvogeldorp geopend, vlak achter de oude boerderij van de abdij. Hier bevinden zich grote volières voor verschillende soorten roofvogels, namelijk: Europese zeearend, Amerikaanse zeearend, Steller-zeearend, Afrikaanse zeearend, lannervalk, Andescaracara, Andescondor, koningsgier, kleine geelkopgier, lammergier, aasgier, vale gier, monniksgier, witruggier, ruppelgier, kapgier, palmgier, secretarisvogel, witkopgier, Afrikaanse kiekendief, slangenarend, kuifarend, rode wouw, zwarte wouw, oehoe, sneeuwuil en Zuidelijke hoornraaf. Vlak naast het roofvogeldorp is ook nog een verblijf gelegen voor de reuzenmiereneters, capibara's en Zuid-Amerikaanse tapirs.

Tijdens demonstraties in de arena onder de abdijtoren laat men arenden, buizerds, gieren, uilen en valken rakelings over de hoofden van omstanders scheren.

Oasis

In deze 7000 vierkante meter grote serre kan men onder meer reuzenschildpadden, dwergmangoestes, pinchéaapjes, dwergotters en rosse neushoornvogels aantreffen, alsook een collectie cactussen. Voor de rest vliegen er ook enkele tropische vogels los door de kas: driekleurige glansspreeuwen, noordelijke karmijnrode bijeneters, witkapbijeneters, witwangtoerako's, bonte muskaatduiven, vorkstaartscharrelaars, kroonparelhoenen, scheepmakers kroonduiven, koningsglansspreeuwen, heremietibissen, beo's, grijsvleugeltrompetvogels en Australische koningsparkieten. Ook zijn er Javaanse kleine kantjils en Braziliaanse cavia's te zien.

The Middle Kingdom

Op 1 augustus 2005 werd begonnen met de aanleg van de Chinese tuin (de grootste in Europa). In deze tuin kan men rode panda's, japanse makaken, tonkinlangoeren en muntjaks aantreffen. Daarnaast zijn er ooievaars (zwarte en witte) en kraanvogels (witnek-, Japanse, juffer-, paradijs-, zwartnek-, Siberische witte en Floridakraanvogel) te vinden. Vanaf 2014 zijn er nog enkele Chinese soorten bijgekomen waaronder de sneeuwluipaard, de gouden takin en de Chinese reuzensalamander. Ook vind je hier reuzenotters.

De reuzenpanda's

Reuzenpanda in de Chinese Tuin

Een iconische diersoort voor Pairi Daiza is de reuzenpanda, waarvan het park er als enige dierentuin in België heeft. Hao Hao en Xing Hui zijn sinds 5 april 2014 in de Chinese Tuin te zien. In 2016 beviel Hao Hao van een jong. Het mannetje - Tian Bao ('schat van de hemel') genaamd - is intussen volwassen en verblijft in zijn eigen habitat, aan de andere kant van de tuin. Hij mag vier jaar in België blijven. In augustus 2019 beviel Hao Hao van twee jongen. Pairi Daiza telt zo anno 2019 vijf reuzenpanda's.

Tropische serre

In het verlengde van de reuzenvolière is er de tropische serre, die bestaat uit een regenwoud- en woestijngedeelte. Onder meer te zien: tweevingerige luiaards, nevelpanters, vleerhonden, grijsvleugeltrompetvogels, manenduiven, grote paradijsvogels en sporenschildpadden.

Cambron-by-the-Sea

Dit is het marinegedeelte van het park. Er is een strand aangelegd, geïnspireerd op de Bretoense kusten, met daarbij ook een Bretoense vuurtoren op ware grootte (zestien meter hoog). Het verblijf van de zeehonden en pinguïns is op dit strand geïntegreerd. Zij kunnen vrij rondlopen op het strand en zwemmen in een bassin dat geïntegreerd is in het meer van het domein van Cambron. Er is ook een bassin voor de zeeleeuwen aangelegd.

Nautilus

De buitenkant van het aquariumgebouw

Dit aquarium, met als thema Twintigduizend mijlen onder zee, is ondergebracht in de voormalige abtswoning van het kloosterdomein. Men kan er onder meer zeeschildpadden, axolotls, reuzenmurenen, wobbegongs, witpunt-, zwartpunt- en verpleegsterhaaien, kwallen, roggen en tandbaarzen bezichtigen. Ook waren hier vroeger de Nautilus en de Octopus te zien. Tevens is er een natuurhistorisch rariteitenkabinet in ondergebracht, met onder andere enkele skeletten van baby's van Siamese tweelingen.

Southern Cape

De doorwandelvolière Southern Cape

Dit is het Australische gedeelte van het park, waar bezoekers onder andere emoes, helmkasuarissen, kookaburra's en Tasmaanse duivels kunnen bewonderen. Ook een doorwandelvolière met vogels zoals valkparkieten, grasparkieten, kuifduiven, edelpapegaaien, roze kaketoes, lori's van de Blauwe Bergen, rosella's, zwaluwpapegaaien, zebravinken, een Lesueurs wateragame en bennettwallaby's bevinden zich er. Verder hebben bezoekers de mogelijkheid om tussen de rode reuzenkangoeroes en Australische pelikanen te wandelen. In 2016 zijn er koala's en mierenegels bijgekomen in het park. Deze zijn beide te vinden in het koalahuis.

The Land of Origins

Afrikaanse hutten (boven) en Afrikaans paaldorp (onder) in The Land of Origins

Centraal in het Afrikaanse gedeelte van Pairi Daiza staat een authentiek Afrikaanse huttendorp, geïnspireerd op de architectuur van de Tamberma-stam in het noorden van Togo. Bezoekers kunnen er een familie penseelzwijnen zien, die er samenleven met vosmangoesten, maar ook via een grote boomhut in contact komen met de rothschildgiraffen en kijken naar enkele watusirunderen en struisvogels. Daarnaast zijn er heel wat leeuwen, hyena's, jachtluipaarden, maraboes en sitatunga's. Iets verder in het Afrikaanse gebied leven ook Nijlpaarden en is er een habitat waarin zuidelijke witte neushoorns en wrattenzwijnen samenleven. Ook is er een grote savanne met verschillende soorten antilopen, zebra's en gnoes. Daarnaast hebben ook twee Afrikaanse olifanten er hun habitat.

Mersus Emergo

Mersus Emergo

Dit is een groot schip, een kopie van een oude walvisvaarder, die drijft op de grote vijver.[11] In de boot bevinden zich reptielenverblijven. Rondom de boot wonen enkele diersoorten, die hun stallen in de boot hebben. Dit zijn de siamangs en de schoenbekooievaars, en er zaten van 2009 tot 2014 ook drie Sumatraanse olifanten. In de boot zelf zijn er terrariums voor onder andere Amerikaanse alligators, waterschildpadden, groene leguanen, Ambonese zeilhagedissen, Chinese wateragamen, kameleons, vogelspinnen, gifslangen, gele anaconda's, pythons, insecten en een collectie landschildpadden.

Apeneilanden

Op het eiland Nosy Comba - gelegen tussen de twee gorillavulkanen in - kunnen bezoekers in contact komen met allerlei soorten lemuren, zoals ringstaartmaki's en rode vari's. Zij bewegen zich vrij tussen de bezoekers. Daarnaast zijn er ook de Madidi-apeneilanden met doodshoofdaapjes, afkomstig uit het Amazoneregenwoud. Op een niet-toegankelijk eiland leven ook enkele gibbons en brulapen.

The Kingdom of Ganesha

The Kingdom of Ganesha
Olifantenwandeling in Pairi Daiza

The Kingdom of Ganesha is gericht op de Indonesische wereld en Zuidoost-Azië.[12] Ganesha is de olifantengod van het hindoeïsme, de religie van Bali. Hier zijn te vinden:

  • Een grote Balinese tempel, die officieel gewijd is en gebruikt wordt door de Indonesische diaspora voor het houden van feesten.
  • Een grote zwemfaciliteit voor de Aziatische olifanten.
  • De Bloementempel Pura Bunga, Balinese architectuur, op de top van de heuvel vanwaar men een panoramisch uitzicht op het gebied van Cambron heeft.
  • Een set van traditionele Timorese huizen, als dozen op houten kolommen gebeeldhouwd.
  • Een "modelsteen" van de Borobudur, een boeddhistisch monument in Java uit de 9de eeuw.
  • Een versteende bos — versteende boomstammen als megalithische staande stenen uit Sumatra, Sulawesi en Sumba.
  • Het huis van de ambachtsman, gelegen in de hoogte, is de thuisbasis van de Thaise stijl van houten architectuur. Een verzameling van houten sculpturen, gesneden in verschillende artistieke soorten, met als belangrijkste thema de olifant.

Naast de olifanten is de fauna van deze regio vertegenwoordigd door waterbuffels, otters, kuifmakaken, stekelvarkens, neushoornvogels en andere Aziatische vogels.

De kudde Aziatische olifanten van Pairi Daiza omvat een groep van een 20-tal dieren en is hiermee de grootste olifantenkudde van Europa. Ze maken deel uit van internationale wetenschappelijke programma's voor het behoud van de soort. In 2015 was er de geboorte van een vrouwelijke babyolifant. De olifanten zijn gehuisvest in een speciaal reservaat en in het Paleis van Ani[13], een groot gebouw, geïnspireerd op authentieke stallen van het oude India. Sinds 2015 bevat het park een reconstructie van de beroemde Khmertempels van Angkor in Cambodja[14], waaronder de grote lachende gezichten van Bayon in Angkor Thom. Deze tijgertempels zijn verblijf van een paar witte tijgers en een Javaans luipaard.

Ter ere van de Balinese godin van de rijst, zijn op de flanken van de heuvel van Ganesha terrasvormige rijstvelden aangelegd ter weerszijde van de centrale trap en begrensd door twee reusachtige Naga-slangen. Ook bevinden zich hier stenen lavasculpturen, die door Indonesische kunstenaars zijn vormgegeven.

In 2016 werd de Bloementempel gebouwd, een verblijf voor de orang-oetans dat opgetrokken is in wit marmer en waar een familie van deze mensapen leeft.

The Land of the Cold

Restaurant Izba in The Land of the Cold

Sinds 2016 is dit thema volledig uitgebreid. Vroeger was er alleen een perk met bizons te vinden, maar nu is er een groot Russisch restaurant te bezichtigen. In het gebied is er ook een stelplaats voor de parktrein - waarbij ook een treinmuseum hoort - en een hangar met een Amerikaans watervliegtuig. Ook is er een verblijf voor de wasberen en de rendieren.

The Last Frontier

In 2019 opende het park zijn achtste wereld: The Last Frontier. Hier kunnen bezoekers bruine beren, Amerikaanse zwarte beren, wolven, poema's, damherten, elanden en bevers bekijken. Ook is er een hotel met 26 kamers en 4 suites, net als 20 familielodges. Van die laatste zijn er 10 gebouwd met zicht op de beren en wolven.

Andere delen

Bezoekersaantallen

In 2007 bezochten meer dan 635.000 personen dit park. In 2012 was dit opgelopen tot 955.000,[15] hiermee werd het de populairste dierentuin in België. In totaal bezochten 1.243.000 bezoekers het park in 2013. Het bezoekersaantal steeg in 2014 tot 1,39 miljoen. In 2015 heeft het park 1,767 miljoen bezoekers ontvangen.[16] In 2018 ontving het park zo'n 2 miljoen bezoekers.[17]

Dierencollectie

Non-profit en Foundation

Op 25 april 2003 werd, in samenwerking met WWF-België en gesteund door verscheidene overheidsinstanties, op een hiervoor gebouwde walvisvaarder (de Mersus Emergo) een permanente tentoonstelling geopend betreffende de gevaren waar ecosystemen aan onderhevig zijn. Aan boord van de walvisvaarder kan men eveneens een vijftigtal vivariums terugvinden van het revalidatiecentrum "Carapace", waarin verwaarloosde dieren terug op krachten komen. In 2018 werden er bijvoorbeeld maar liefst 500 roodwangschildpadden opgevangen. Er verblijven ook gavialen en tal van slangen-, hagedis- en krokodillensoorten.

Pairi Daiza investeert jaarlijks geld in haar Pairi Daiza Foundation, die onder meer projecten steunt voor het ontwikkelen van een vaccin tegen olifantenherpes, maar ook voor het herintroduceren van Aziatische olifanten en Spix ara's in de vrije natuur. In 2018 alleen al werd op die manier drie miljoen euro opzijgezet voor de bescherming en het behoud van bedreigde diersoorten.

Een andere manier om natuurbehoud te steunen is het sponsoren van de dieren. Iedereen kan middels het geven van een financiële bijdrage peter/meter worden van een specifiek dier. Op die manier wordt een financiële bijdrage geleverd aan de programma's ter bescherming van bedreigde diersoorten.

Zie de categorie Pairi Daiza van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.