Keolis Nederland FLIRT

De Keolis Nederland Flirt is een elektrisch aangedreven type lichtgewichttreinstel van de Keolis Nederland. De treinstellen zijn gebouwd door de Zwitserse treinbouwer Stadler Rail en gebaseerd op het FLIRT3-platform van dit bedrijf. De treinen zijn bestemd voor de concessies Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen. Zij rijden onder de naam 'Blauwnet', van het Overijsselse regionale treinvervoer.

Keolis Nederland FLIRT
Stadler Flirt 7407 te Amersfoort; 2017.
ProductElektrisch treinstel
TypeFlirt 3
AantalFlirt III: 9
Flirt IV: 7
Totaal: 16
NummeringIII: 7301-7309
IV: 7401-7407
FabrikantStadler Rail
ExploitantKeolis Nederland
InzetgebiedZwolle – Enschede, Zwolle – Kampen
SpoorwegnetNederland
Bouwjaar2017
Indienststelling10 december 2017
Samenstellingvan de bakken

III: mABk + B1 + mBk
IV: mABk + B1 + B2 + mABk

AsindelingIII: Bo' 2' 2' Bo'
IV: Bo' 2' 2' 2' Bo'
AssenIII: 8
IV: 10
Spoorwijdte1435 mm
MassaIII: 110,3 t
IV: 131,7 t
Lengte over buffersIII: 63,20 m
IV: 80,70 m[1]
Breedte2.820 mm
Hoogte4.120 mm
OmgrenzingsprofielBovenste deel: G2
Onderste deel: GI2
Maximumsnelheid160 km/h
Dienstsnelheid140 km/h
Minimale boogstraal150 m
Vloerhoogte780 mm (laag)
808 mm (bakovergang)
1.180 mm (hoog)
DeurenElektrische zwenk-schuifdeuren
III: 3 per zijde
IV: 4 per zijde
Deurbreedte1300 mm
Aantal zitplaatsenTotaal:

III: 180
IV: 241

Zitplaatsen 1e klasIII: 16
IV: 32
Zitplaatsen 2e klasIII: 155
IV: 200
Aantal staanplaatsenIII: 179
IV: 228
Techniek
Stroomsysteem= 1.500 V
Aandrijvingelektrisch
Vermogen3.000 kW
Continuvermogen2.000 kW
Trekkracht200 kN
TreinbeïnvloedingATB-NG
TreinradioGSM-R
KoppelingScharfenbergkoppeling
Portaal    Openbaar vervoer
Verkeer & Vervoer
Treinstellen 7301 en 7308 te Heino.

De Flirt (acroniem voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug) wordt gekenmerkt door licht en ruimte in het interieur. Dit wordt onder andere gerealiseerd door het gebruik van jacobsdraaistellen gecombineerd met brede open bakovergangen en een lage vloer. De lage vloer in combinatie met een uitschuifbare treeplank maakt het treinstel gemakkelijker toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. Door het lage gewicht van het treinstel in combinatie met een hoog aanzetkoppel is het uitermate geschikt voor treindiensten met veel stops en korte haltetijden.

Ontwerp en bouw

De Flirt-treinstellen bestaan uit drie of vier rijtuigen die bij de bakovergangen opgelegd zijn op jacobsdraaistellen. Door het gebruik van een Jacobsdraaistel is de bakovergang kort en breed, wat zorgt voor een grote mate van transparantie. Hierdoor hebben deze treinstellen brede bakovergangen en een lage vloer, zoals ook gebruikelijk is bij metro's en trams. Het ruime zicht door het gehele treinstel in combinatie met de aanwezige camera's heeft de bedoeling een gevoel van veiligheid op te leveren. De vloerhoogte is met 780 mm precies gelijk aan de hoogte van de meeste perrons.

Van binnen ontbreken dwars-/kopwanden en tussendeuren, alleen de eerste en tweede klas worden door glazen deuren en tussenwanden van elkaar gescheiden. De treinstellen zijn onder andere voorzien van airconditioning, een reizigersinformatiesysteem met displays en automatische omroep, (beveiliging)camera's en een noodoproepsysteem waarmee na bediening van de reizigersnoodrem akoestisch contact met de machinist mogelijk is. Verder is de Keolis Nederland FLIRT ook voorzien van cabinedeuren aan de rechterzijde van de bak, net als de Connexxion FLIRT.

De treinstellen zijn voorzien van ATB-NG. Dit beveiligingssysteem kan ook overweg met ATB-EG.

Interieur

Reizigers hebben onder meer toegang tot usb-oplaadpunten voor het opladen van mobiele apparaten, stopcontacten, en een gratis toegankelijk wifi-netwerk. Verder zijn de treinstellen voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoeltoegankelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken. Dit toilet is voorzien van een opklapbare plank om luiers te verschonen. In de treinstellen bevinden zich eerste en tweede klas afdelingen, een lounge en een ruimte voor het opstellen van fietsen. De bekleding van het meubilair is uitgevoerd in rood met grijze hoofdsteunen voor de 1e klas, grijs met blauwe, grijze of paarse hoofdsteunen voor de 2e klas en volledig grijs in de stiltezones. Verder is een groot deel van de ramen uitgerust met zonneschermen, net als de Connexxion FLIRT.

Onderhoud

De treinstellen worden onderhouden in de werkplaats van Stadler Rail te Hengelo.

Inzet

De treinstellen worden sinds 10 december 2017 ingezet in de concessie Zwolle - Kampen en Zwolle - Enschede onder de merknaam Blauwnet. In de dienstregeling 2020 wordt het materieel ingezet op de volgende verbindingen:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
7900 Sprinter (Keolis) Zwolle Almelo Hengelo Enschede Onderdeel van Blauwnet
17900 Intercity (Keolis) Zwolle Almelo Hengelo Enschede Onderdeel van Blauwnet. Rijdt alleen op werkdagen overdag en 1x per uur.
8500 Sprinter (Keolis) Zwolle Zwolle Stadshagen Kampen Onderdeel van Blauwnet

Naamgeving

Stel 7405 werd op 23 augustus 2019 voorzien van de naam Cees Anker, naar de met pensioen gegane CEO. Stel 7406 werd tevens op 23 augustus 2019 voorzien van de naam Bert Boerman, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Interieur

Zie de categorie Stadler FLIRT van Keolis Nederland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.