Regering-De Brouckère

De regering-De Brouckère (31 oktober 1852 - 30 maart 1855) was een Belgische regering. Het was een liberale regering. Ze volgde de regering-Rogier I op en werd opgevolgd door de regering-De Decker.

De Brouckère
Regeringsleider Henri de Brouckère
Coalitie     Liberale Partij
Zetels Kamer57 van 108 (27 september 1852)
PremierHenri de Brouckère
Aantreden31 oktober 1852
Ontslagnemend4 maart 1855
Einddatum30 maart 1855
VoorgangerRogier I
OpvolgerDe Decker
Portaal    België

Verloop

Bij de verkiezingen van 1852 leden de liberalen een nederlaag, hoewel ze hun parlementaire meerderheid nog niet verloren hadden. De regering-Rogier I nam op 9 juli 1852 ontslag, waarna koning Leopold I eerst aan de voormalige liberale premier Joseph Lebeau en vervolgens aan de liberale voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers Pierre-Théodore Verhaegen vroeg om een nieuwe regering te vormen. Beiden weigerden echter.

Koning Leopold I kon de uittredende premier Charles Rogier ervan overtuigen om aan te blijven, maar nadat Pierre-Théodore Verhaegen door de Kamer niet meer herkozen werd als voorzitter, omdat de gematigde liberalen met de katholieke oppositie meestemden, nam de Regering-Rogier I op 25 september 1852 opnieuw ontslag. Vervolgens gaf koning Leopold aan de gematigde liberaal Henri de Brouckère de opdracht om een gematigd liberale regering te vormen en op 29 september 1852 was die met zijn opdracht klaar.

Omdat de regering-De Brouckère een vrij unionistisch beleid voerde en de wet op het secundair onderwijs van 1850 aanpaste, kreeg de regering niet echt de steun van de meer radicale liberalen in het parlement. Het beleid van de regering sloeg ook niet echt aan en bij de verkiezingen van juni 1854 verloren de liberalen hun parlementaire meerderheid aan de katholieken.

De regering had nu geen parlementaire meerderheid meer. Na een stemmingsnederlagen in het parlement nam Henri de Brouckère op 4 maart 1855 uiteindelijk zijn ontslag als voorzitter van de ministerraad.

Samenstelling

Naam Partij Functie en bevoegdheden
Henri de Brouckère Liberale Partij Voorzitter van de Ministerraad en Minister
Buitenlandse Zaken
Ferdinand Piercot Liberale Partij Minister
Binnenlandse Zaken
Charles Faider Liberale Partij Minister
Justitie
Charles Liedts Liberale Partij Minister
Financiën
Emile Van Hoorebeke Liberale Partij Minister
Openbare Werken
Victor Anoul Liberale Partij Minister
Oorlog
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.