Sint-Corneliuskerk (Borgharen)

De Sint-Corneliuskerk, oorspronkelijk Sint-Martinuskerk, is een rooms-katholiek kerkgebouw aan de Kerkstraat 10 in Borgharen, in de gemeente Maastricht.

Sint-Corneliuskerk
Kerk en kerkhof in 2001
PlaatsMaastricht-Borgharen
Gebouwd in1887-88
Restauratie(s)1963
Gewijd aanSint-Cornelius; Martinus van Tours (tot 1979)
Architectuur
Architect(en)Johannes Kayser
Bouwmateriaalbaksteen
Stijlperiodeneogotiek
Klokkentorentwee luidklokken
Interieur
OrgelVermeulen (1915; gewijzigd 1955)
Portaal    Christendom

Geschiedenis

De kerk werd eind 19e eeuw gebouwd ter vervanging van een gotische kerk uit de 15e eeuw, maar waarschijnlijk was er al in de 14e eeuw een kerk in Borgharen. Tot 1979 was de kerk gewijd aan de heilige Martinus van Tours. Na de annexatie van Borgharen door Maastricht was er verwarring door de aanwezigheid van drie Martinuskerken in de gemeente. Sinds 1979 is de heilige Cornelius, die hier sinds de 18e eeuw werd vereerd, patroonheilige van de kerk.

Beschrijving

Exterieur

De kerk is een ontwerp van Johannes Kayser uit 1887. Het is een eenbeukige kruiskerk in neogotische stijl, met aan de westzijde een klokkentoren met ingesnoerde naaldspits. Het schip telt drie traveeën, gevolgd door het transept en het driezijdig gesloten priesterkoor.

Interieur

Het interieur wordt overdekt door gemetselde kruisribgewelven.

In de kerk bevinden zich twee grafstenen uit 1535 en 1720. Het doopvont is uit de 15e eeuw. De twee luidklokken werden in 1699 gegoten door Alexis Julien. In de kerk staat een beeld van de heilige Cornelius uit de 18e eeuw en een Maria-met-kind uit 1845. De glas-in-loodramen zijn afkomstig uit het Roermondse atelier van Frans Nicolas (zie Joep Nicolas) en werden in 1910 geplaatst.

Het orgel werd in 1915 gebouwd door de firma Vermeulen en in 1955 gewijzigd door Verschueren Orgelbouw. In 1981 werd het in de Corneliuskerk geplaatst.

Zie de categorie Sint-Corneliuskerk (Borgharen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.