Samenstelling Belgische Senaat 2014-2019

De lijst van leden van de Belgische Senaat van 2014 tot 2019. De legislatuur liep van 3 juli 2014 tot 29 maart 2019.

Hervormde samenstelling

Een belangrijke wijziging bij de verkiezingen van 25 mei 2014 was het feit dat voor de allereerste maal door de kiezers geen rechtstreeks verkozen senatoren meer verkozen werden. In het Vlinderakkoord van 2011 werd immers beslist om de Senaat niet meer rechtstreeks te laten verkiezen, maar het te laten functioneren als een ontmoetingsplaats voor de leden van de deelstaatparlementen.

Ook de senatoren van rechtswege werden afgeschaft. Grondwettelijk konden de kinderen van een regerende vorst vanaf hun achttien jaar beëdigd worden als senator van rechtswege. Sinds de eedaflegging van koning Filip op 21 juli 2013 waren er geen senatoren van rechtswege meer. Het Vlinderakkoord laat niet meer toe dat kroonprinses Elisabeth in 2019 senator van rechtswege zou worden, noch dat haar jongere broers of zus deze positie zouden verwerven.

De Senaat, voor de eerste maal in nieuwe samenstelling, telt 50 deelstaatsenatoren: 29 Nederlandstaligen, 20 Franstaligen en 1 Duitstalige. De 10 gecoöpteerde senatoren blijven wel behouden. De Senaat zal slechts één keer per maand samenkomen en zal enkel nog bevoegd zijn voor de staatshervorming en het koningshuis. De Senaat zal dus geen onderzoekscommissies meer kunnen organiseren en geen mondelinge vragen meer kunnen stellen.[1]

De samenstelling is als volgt:[2]

  • 29 senatoren aangewezen door het Vlaams Parlement uit het Vlaams Parlement of uit de Nederlandse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement
  • 10 senatoren aangewezen door en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap (die zelf is samengesteld uit alle leden van het Waals Parlement en enkele leden van de Franse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement)
  • 8 senatoren aangewezen door en uit het Waals Parlement
  • 2 senatoren aangewezen door en uit de Franse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement
  • 1 senator aangewezen door en uit het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap
  • 6 senatoren, gecoöpteerd door de 29 Nederlandstalige senatoren (verdeeld op basis van de verkiezingsuitslag van de Kamer van volksvertegenwoordigers)
  • 4 senatoren, gecoöpteerd door de 20 Franstalige senatoren (idem)

In totaal telt de nieuwe Senaat 60 senatoren: 35 Nederlandstaligen (58,3%), 24 Franstaligen (40 %) en 1 Duitstalige (1,7 %). De eedaflegging van de 50 deelstaatsenatoren gebeurde op donderdag 3 juli 2014, die van de gecoöpteerde senatoren op donderdag 10 juli 2014.

Samenstelling

Begin legislatuur (2014) Einde legislatuur (2019)
FractieZetels FractieZetels
N-VA12 N-VA12
PS9 PS10
MR9 CD&V8
CD&V8 MR7
Ecolo-Groen6 Ecolo-Groen6
Open Vld5 Open Vld5
sp.a5 sp.a5
cdH4 cdH4
Vlaams Belang2 Vlaams Belang2
Onafhankelijk1

Wijzigingen in fractiesamenstelling:

  • In 2016 neemt Alexander Miesen (MR) ontslag als Duitstalig gemeenschapssenator. Hij wordt vervangen door Karl-Heinz Lambertz (PS). Hierdoor wijzigen de fractiegroottes: de PS-fractie telt voortaan tien leden, de MR-fractie acht.
  • In 2019 verlaat Alain Destexhe de MR-fractie. Hij zetelt vanaf dan als onafhankelijke.

Lijst van de senatoren

SenatorPartijTaalgroepAanduidingOpmerkingen
Anciaux, Bert Bert Anciauxsp.aNederlandsGecoöpteerd
Barzin, Anne Anne BarzinMRFransGecoöpteerd
Bastin, Christophe Christophe BastincdHFransGecoöpteerd
Becaus, Jan Jan BecausN-VANederlandsGecoöpteerd
Beenders, Rob Rob Beenderssp.aNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 22 april 2016 Ingrid Lieten, die uit de nationale politiek stapt.
Brotchi, Jacques Jacques BrotchiMRFransDoor en uit de Franse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk ParlementSenaatsvoorzitter vanaf 14 december 2018.
Brouwers, Karin Karin BrouwersCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Bajart, Lionel Lionel BajartOpen VldNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 9 oktober 2018 Ann Brusseel, die directrice van de Erasmushogeschool Brussel wordt.
Poschet, Joris Joris PoschetCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 28 april 2017 Sonja Claes, die voltijds lid wordt van het Vlaams Parlement.
Coudyser, Cathy Cathy CoudyserN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Daems, Rik Rik DaemsOpen VldNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
de Bethune, Sabine Sabine de BethuneCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementSenaatsvoorzitter van 17 juli tot 14 oktober 2014.
Sminate, Nadia Nadia SminateN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 11 januari 2019 Piet De Bruyn, die schepen van Rotselaar wordt. De Bruyn zelf verving vanaf 29 juli 2014 Geert Bourgeois, die minister in de Vlaamse Regering werd.
Mouyard, Gilles Gilles MouyardMRFransDoor en uit het Waals ParlementVervangt vanaf 1 september 2017 Valérie De Bue, die minister in de Waalse Regering wordt.
Dodrimont, Philippe Philippe DodrimontMRFransDoor en uit het Waals ParlementVervangt vanaf 14 december 2018 Christine Defraigne, die schepen van Luik wordt. Defraigne was senaatsvoorzitter van 14 oktober 2014 tot 3 december 2018.
Saeys, Freya Freya SaeysOpen VldNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 11 januari 2019 Jean-Jacques De Gucht, die schepen van Aalst wordt.
Wouters, Peter Peter WoutersN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 11 januari 2019 Annick De Ridder, die schepen van Antwerpen wordt.
Desquesnes, François François DesquesnescdHFransDoor en uit het Waals Parlement
Destexhe, Alain Alain DestexheMRFransDoor en uit het Parlement van de Franse GemeenschapZetelt vanaf 29 maart 2019 als onafhankelijke.
Destrebecq, Olivier Olivier DestrebecqMRFransDoor en uit het Waals Parlement
De Sutter, Petra Petra De SutterGroenNederlandsGecoöpteerd
D'haeseleer, Guy Guy D'haeseleerVBNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
El Yousfi, Nadia Nadia El YousfiPSFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Evrard, Yves Yves EvrardMRFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Van de Wauwer, Orry Orry Van de WauwerCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 11 januari 2019 Cindy Franssen, die schepen van Oudenaarde wordt.
Gahouchi, Latifa Latifa GahouchiPSFransDoor en uit het Waals Parlement
Grouwels, Brigitte Brigitte GrouwelsCD&VNederlandsDoor het Vlaams Parlement uit de Nederlandse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk ParlementVervangt vanaf 29 juli 2014 Bianca Debaets, die minister in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering wordt.
Gryffroy, Andries Andries GryffroyN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 29 juli 2014 Philippe Muyters, die minister in de Vlaamse Regering wordt.
Henry, Philippe Philippe HenryEcoloFransDoor en uit het Waals Parlement
Susskind, Simone Simone SusskindPSFransDoor en uit de Franse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk ParlementVervangt vanaf 24 november 2017 Véronique Jamoulle, die voltijds Brussels Hoofdstedelijk Parlementslid en lid van het Parlement van de Franse Gemeenschap wordt.
Lambelin, Anne Anne LambelinPSFransDoor en uit het Waals Parlement
Maes, Lieve Lieve MaesN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Lacroix, Christophe Christophe LacroixPSFransGecoöpteerdWerd van 29 juli 2014 tot 28 juli 2017 als minister in de Waalse Regering vervangen door Philippe Mahoux.
Mampaka Mankamba, Bertin Bertin Mampaka MankambacdHFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Meuleman, Elisabeth Elisabeth MeulemanGroenNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Lambertz, Karl-Heinz Karl-Heinz LambertzPSDuitsDoor en uit het Parlement van de Duitstalige GemeenschapVervangt vanaf 11 oktober 2016 Alexander Miesen (MR), die voorzitter van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap wordt.
Morreale, Christie Christie MorrealePSFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Peumans, Jan Jan PeumansN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Prévot, Patrick Patrick PrévotPSFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Ryckmans, Hélène Hélène RyckmansEcoloFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Maes, Annemie Annemie MaesGroenNederlandsDoor het Vlaams Parlement en uit de Nederlandse taalgroep van het Brussels Hoofdstedelijk ParlementVervangt vanaf 18 november 2016 Hermes Sanctorum, die uit Groen stapt en zijn zetel aan zijn partij teruggeeft. Sanctorum verving vanaf 24 april 2015 Wouter Van Besien, die Groen-fractieleider in de gemeenteraad van Antwerpen werd en dit niet wilde cumuleren met het mandaat van senator.
Segers, Katia Katia Segerssp.aNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Schiltz, Willem-Frederik Willem-Frederik SchiltzOpen VldNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 22 februari 2019 Martine Taelman, die voorzitter van het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst in Grobbendonk wordt.
Thibaut, Cécile Cécile ThibautEcoloFransGecoöpteerd
Turan, Güler Güler Turansp.aNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Dalle, Benjamin Benjamin DalleCD&VNederlandsGecoöpteerdVervangt vanaf 11 januari 2019 Steven Vanackere, die directeur bij de Nationale Bank wordt.
Godderis-T'Jonck, Danielle Danielle Godderis-T'JonckN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 11 januari 2019 Wilfried Vandaele, die burgemeester van De Haan wordt.
Van Den Driessche, Pol Pol Van Den DriesscheN-VANederlandsGecoöpteerd
Van dermeersch, Anke Anke Van dermeerschVBNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Van Eetvelde, Miranda Miranda Van EetveldeN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 14 oktober 2014 Elke Sleurs, die staatssecretaris in de Federale regering wordt.
Van Esbroeck, Jan Jan Van EsbroeckN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 29 juli 2014 Ben Weyts, die minister in de Vlaamse Regering wordt.
Vanlouwe, Karl Karl VanlouweN-VANederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Van Malderen, Bart Bart Van Malderensp.aNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Taeldeman, Valerie Valerie TaeldemanCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams ParlementVervangt vanaf 22 februari 2019 Peter Van Rompuy, die CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement wordt.
Vereeck, Lode Lode VereeckOpen VldNederlandsGecoöpteerd
Verstreken, Johan Johan VerstrekenCD&VNederlandsDoor en uit het Vlaams Parlement
Vienne, Christiane Christiane ViennePSFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Wahl, Jean-Paul Jean-Paul WahlMRFransDoor en uit het Waals Parlement
Waroux, Véronique Véronique WarouxcdHFransDoor en uit het Parlement van de Franse Gemeenschap
Zrihen, Olga Olga ZrihenPSFransDoor en uit het Waals Parlement

Commissies

Ten gevolge van de hervorming van de Senaat blijven er maar drie vaste commissies over:[3]

  • Commissie voor de Institutionele Aangelegenheden, voorgezeten door Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR)
  • Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden, voorgezeten door Pol Van Den Driessche (N-NA)
  • Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gewestbevoegdheden, voorgezeten door Steven Vanackere (CD&V)

Legende

  • CD&V: Christen-Democratisch en Vlaams
  • N-VA: Nieuw-Vlaamse Alliantie
  • Open Vld: Open Vlaamse Liberalen en Democraten
  • sp.a: Socialistische Partij Anders
  • VB: Vlaams Belang
  • Groen
  • MR: Mouvement réformateur
  • PS: Parti socialiste
  • cdH: Centre démocrate humaniste
  • Ecolo: Ecologistes Confédérés pour l'Organisation de Luttes Originales
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.