Nationale Bank van België

De Nationale Bank van België (NBB) is de centrale bank van België en is gevestigd in Brussel. Zij wordt bestuurd door een gouverneur, een vice-gouverneur, een Directiecomité (vijf leden), een Regentenraad (acht leden) en een College van Censoren (tien leden).

Nationale Bank van België
Interieur Hall Van Goethem
Oprichting1850
SleutelfigurenPierre Wunsch
Land België
Hoofdkantoorde Berlaimontlaan 3, 1000 Brussel
SectorCentrale bank
Websitehttp://www.nbb.be/
Portaal    Economie

Sinds de invoering van de euro is de Nationale Bank van België, afgekort de NBB, een van de deelnemers aan het Eurosysteem, waarvan de Europese Centrale Bank in Frankfurt het centrum is.

De hoofdzetel van de Nationale Bank is aan de Brusselse de Berlaimontlaan.

Sinds 2 januari 2019 is Pierre Wunsch gouverneur van de Nationale Bank van België. Die volgde Jan Smets op.

Voornaamste taken

  • Bijdragen, in het kader van het Eurosysteem, tot het bepalen en uitvoeren van het monetair beleid in het eurogebied.
  • De officiële valutareserves aanhouden, beheren en valutamarktoperaties verrichten.
  • Bankbiljetten en munten in omloop brengen.
  • Zij is de kassier van de Federale overheid. Zij centraliseert de inkomsten en uitgaven van de federale Staat op de rekening die de Belgische Schatkist heeft bij de NBB.
  • Zij staat in voor de uitgifte -in papiervorm- en de financiële dienst van de staatsleningen.
  • Zij is de financiële ambassadeur van België.
  • Zij beheert de neergelegde balansen van de Belgische bedrijven. Deze balansen kunnen gratis geconsulteerd worden via de website van de NBB.
  • Zij beheert het Centraal Aanspreekpunt (CAP)
  • Zij heeft de rol van kredietregistratiebureau, waarin zowel Belgische ondernemingen als particulieren worden opgenomen bij het aangaan van bepaalde soorten leningen.

Kapitaal

De Nationale Bank van België is gestructureerd als een naamloze vennootschap. Het maatschappelijk kapitaal van de vennootschap bedraagt 10 miljoen euro. De helft van de 400.000 aandelen is in handen van de Belgische Staat. De andere helft van het kapitaal wordt vrij verhandeld op Euronext-Brussel onder de ticker-code "BNB".

Er zijn al jarenlang discussies tussen die kleine aandeelhouders en de overheid. Die kleine aandeelhouders klagen aan dat de overheid stelselmatig grotere dividenden krijgt.[1]

Geschiedenis

De Nationale Bank van België werd opgericht in 1850. Ze was aanvankelijk gevestigd in een gehuurd herenhuis aan de Warmoesberg. Later kocht men een gebouw op de hoek van de nieuwe Koningsstraat en de Abrikozenstraat. Daarnaast opende de bank ook (24) afdelingen in belangrijke steden in heel België.

Toen de hoofdzetel te klein werd, kocht de Nationale Bank enkele gebouwen aan de Brusselse de Berlaimontstraat en de aanpalende Wildewoudstraat. Die werden gesloopt en onder leiding van Hendrik Beyaert en Wynand Janssens werd een nieuw kantoor gebouwd dat opgeleverd werd in 1865. In 1871 werd een eerste keer uitgebreid. Omstreeks 1900 kreeg het Beyaertgebouw een nieuwe vleugel. Eind jaren 1930 maakte Georges Janssen als gouverneur nieuwe bouwplannen en architect Marcel Van Goethem realiseerde in 1947-48 een volledig nieuw gebouw.

Het oude bankgebouw van Union du Credit aan de Brusselse Warmoesberg, ontworpen in 1872 door Désiré De Keyser, werden in 1979 aangekocht. Het beschermde gebouw werd na restauratie in 2010 de wetenschappelijke bibliotheek van de NBB en vanaf 2018 het museum van de Nationale Bank.

Eind 2018 werden de laatste twee landelijke vestigingen, in Luik en Kortrijk, afgeschaft.

Gouverneur NBB

Zie ook

Zie de categorie Belgian National Bank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.