SV Zulte Waregem

Sportvereniging Zulte Waregem is een Belgische voetbalclub uit Waregem en Zulte. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 5381 en heeft rood en groen als kleuren. De huidige club ontstond in 2001 door een fusie tussen Zultse VV en KSV Waregem. In eerste instantie heette de club SV Zulte-Waregem, maar in 2005 liet men het streepje vallen. Datzelfde jaar promoveerde de club voor het eerst naar de Eerste klasse. De club behaalde tot nog toe z'n hoogste resultaten met de tweede plaats in de Eerste klasse (2012/13) en twee keer bekerwinst, in 2006 en 2017.

SV Zulte Waregem
NaamSportvereniging Zulte Waregem
BijnaamEssevee, Boeren, SVZW
Stamnummer5381
Opgericht1950 (Zulte Sportief)
2001 (Zulte Waregem)
PlaatsWaregem (stadion)
Zulte (maatschappelijke zetel)
StadionRegenboogstadion
Capaciteit12.414
Voorzitter Carl Ballière
Manager Eddy Cordier
Trainer Francky Dury
(Hoofd)sponsorWilly Naessens Group
KledingmerkPatrick
CompetitieEerste klasse A
PrijzenBeker van België (2)
Websitehttp://www.essevee.be/
Tenue ontbreekt
2019/20
2018/19
Portaal    Voetbal

SV Zulte Waregem speelt in het Regenboogstadion in Waregem. De huidige voorzitter is Carl Ballière, die het overnam van Willy Naessens. Hij bekleedde deze functie sinds de oprichting. De huidige trainer is Francky Dury. Ook hij is actief sinds de oprichting van de club, zij het met een onderbreking van anderhalf jaar in 2010 en 2011. De huidig manager van de club is Eddy Cordier, die tevens lid is van de Raad van Bestuur van de Pro League.

Geschiedenis

Zultse VV

In 1950 werd de club Zulte Sportief opgericht, dat lid werd van de voetbalbond (stamnummer 5381). De club fusioneerde in 1976 met SK Zulte (in 1947 opgericht, stamnummer 4683) tot Zultse VV. De club klom in de jaren 90 op in de nationale reeksen. Na enkele jaren Bevordering speelde de club van 1995 tot 1997 al twee seizoenen in Derde Klasse. Zultse moest echter beide een eindronde spelen tegen de degradatie. Het tweede seizoen overleefde men die eindronde niet en de club zakte voor twee seizoen terug naar Vierde Klasse.
In 1999 promoveerde Zultse weer; het seizoen er op behaalde men zelfs de eindronde, maar de ploeg strandde in de wedstrijd voor de derde plaats en miste zo nipt de promotie naar Tweede Klasse.

Sinds 1972 had SK Zulte en later Zultse VV een damesafdeling, waarvan de eerste ploeg verscheidene jaren in de nationale reeksen van het damesvoetbal speelde.

2001: Fusieclub SV Zulte-Waregem

Het noodlijdende KSV Waregem fusioneerde in 2001 met Zultse VV tot SV Zulte-Waregem, waarbij het stamnummer van Zultse VV (5381) behouden bleef. Het stamnummer van KSV Waregem (4451) werd definitief geschrapt. De fusieclub verhuisde evenwel naar het Regenboogstadion van Waregem, waar zich ook het secretariaat vestigde. Hiermee wordt de club vaak als een West-Vlaamse club beschouwd, alhoewel het stamnummer van Zultse VV afstamt (Zulte behoort tot de provincie Oost-Vlaanderen). Ook de maatschappelijke zetel van de club is altijd in Zulte gebleven. De club ging van start in Derde Klasse, waar Zultse VV het seizoen voordien speelde. Zulte-Waregem speelde daar onmiddellijk kampioen in zijn reeks. Wat voor Zultse het vorige seizoen niet gelukt was, daar slaagde Zulte-Waregem nu wel in: een promotie naar Tweede Klasse. Het eerste seizoen dwong men daar direct een eindronde af, maar daar eindigde de club tweede. Twee seizoenen later werd Zulte-Waregem afgetekend kampioen in Tweede Klasse. Zulte-Waregem kon zo naar Eerste Klasse in 2005, voor het eerst in de geschiedenis van het stamnummer 5381 en 10 jaar na het verdwijnen van KSV Waregem uit de hoogste reeks. De naam veranderde licht, van SV Zulte-Waregem naar SV Zulte Waregem.

De damesafdeling van Zultse VV nam niet deel aan de fusie. De damesploegen splitsten zich af en gingen verder binnen de nieuwe autonome club Dames Zultse VV, dat bij de KBVB aansloot met nummer 9387. Zij bleven in Zulte spelen in de vertrouwde geel-groene outfit van Zultse.

2005: Eerste klasse

Sinds het seizoen 2005-2006 speelt SV Zulte Waregem in de Eerste Klasse waar het ondertussen weer een vaste waarde aan het worden is. Om de ambities van de club kracht bij te zetten, vinden er momenteel grote uitbreidingswerkzaamheden plaats aan het Regenboogstadion.

Op 23 mei 2008 werd bekendgemaakt de SV Zulte Waregem op sportief vlak gaat samenwerken met de Engelse eersteklasser Portsmouth FC. Deze samenwerking werd in juni 2009 beëindigd omdat Portsmouth enkele afspraken niet was nagekomen.

2006: Bekerwinnaar

Na een overwinning tegen Standard Luik stond SV Zulte Waregem op 13 mei 2006 verrassend in de bekerfinale tegen Excelsior Moeskroen. Paul Allaerts was scheidsrechter.

Ongeveer 8.000 supporters van Moeskroen en ongeveer 18.000 supporters van SV Zulte Waregem trokken naar het Koning Boudewijnstadion. Die 18.000 supporters van Sv Zulte Waregem was een opvallend groot aantal, dit aantal is bijvoorbeeld ruim het dubbele van de capaciteit van het eigen Regenboogstadion.

SVZW won de wedstrijd met 2-1. SVZW kwam eerst op voorsprong na een kopbaldoelpunt in de 11e minuut van cap Stefan Leleu. Custovic scoorde de 1-1 gelijkmaker in de 62e minuut. Het leek er lang op dat er verlengingen gingen komen om uit te maken wie de Belgische voetbalbeker zou gaan winnen. Het beslissende doelpunt viel echter nog in de reguliere speeltijd: een doelpunt van Tim Matthys, een doelpunt op een vrije schop in het begin van de blessuretijd (90'+1). SV Zulte Waregem won de beker, het was daarmee de eerste keer in de geschiedenis van het Belgisch voetbal dat de beker gewonnen werd door een club die pas uit de tweede klasse was gepromoveerd. Door de winst kreeg het recht op een ticket voor de UEFA Cup.

2006-2007: UEFA Cup

De thuiswedstrijden in de UEFA Cup werden niet gespeeld in het eigen Regenboogstadion maar in het grotere Jules Ottenstadion van AA Gent. Als eerste tegenstander kreeg SV Zulte Waregem met het Russische Lokomotiv Moskou een bijzonder zware tegenstander voorgeschoteld. Lokomotiv won hun thuiswedstrijd met 2-1 (goal van Jonas Vandermarliere) op 14 september 2006. In de thuiswedstrijd op 28 september 2006 stuntte SVZW door Lokomotiv uit te schakelen via een 2-0-overwinning, met doelpunten van Tim Matthys en Tony Sergeant.

Hierdoor plaatste SV Zulte Waregem zich verrassend voor de poules. In die poules werden ze ingedeeld in een moeilijke groep, groep F met als tegenstanders Austria Wien (uitwedstrijd), Sparta Praag (thuiswedstrijd), RCD Espanyol uit Barcelona (uitwedstrijd) en Ajax Amsterdam (thuiswedstrijd). SV Zulte Waregem won overtuigend hun eerste wedstrijd op verplaatsing tegen Austria Wien op 19 oktober 2006 met 1-4, dit met 3 goals van Tim Matthys en 1 van Wouter Vandendriessche. Ook hun tweede wedstrijd, een thuiswedstrijd op 2 november 2006, werd overtuigend en vooral verdiend gewonnen tegen het Tsjechische Sparta Praag met 3-1 , met goals voor SVZW van Cedric Roussel, Stijn Meert en een owngoal. Op 23 november 2006 werd op de derde speeldag zwaar verloren in Spanje tegen de latere verliezende finalist Espanyol Barcelona met 6-2. In de laatste poulewedstrijd, een gala-thuiswedstrijd tegen Ajax Amsterdam voor een uitverkocht Ottenstadion, verloor SVZW met 0-3 cijfers.

Door de twee overwinningen eindigde SV Zulte Waregem derde in groep F, en hiermee overwinterde het Europees. Hiermee verstevigde SVZW zijn reputatie van revelatie en was zo de enige Belgische voetbalploeg die dat seizoen de poule-fase van de UEFA Cup overleefde en hierdoor overwinterde. SVZW lootte in de volgende ronde het Engelse Newcastle United. Het verloor zowel de heen- als de terugwedstrijd, waardoor het was uitgeschakeld was in de UEFA Cup. In de heenwedstrijd in Gent op 15 februari 2007 werd verloren met 1-3, een week later, op 22 februari, werd in Newcastle verloren met 1-0. SV Zulte Waregem strandde hiermee in de zestiende finales.

2012-2013: Vicekampioen

In het seizoen 2012-2013 sloeg de club een nieuwe weg in en vormde een ploeg van jonge Belgische talenten zoals Thorgan Hazard, Junior Malanda en Bryan Verboom. Het recept bleek succesvol en Zulte Waregem draaide het ganse seizoen mee aan de top van het klassement, met onder meer een reeks van 17 ongeslagen matchen. Na de reguliere competitie bekleedde Essevee de tweede plaats, op vier punten van leider Anderlecht en met acht punten voorsprong op eerste achtervolger Racing Genk.

In de play-offs bleef de club sterk presteren, met onder meer zeges tegen Anderlecht (2-1) en Club Brugge (5-2). In de tiende en laatste match van de play-offs nam Zulte Waregem het in een rechtstreeks titelduel op tegen Anderlecht, dat twee punten voorsprong had. Duizenden mensen volgden de wedstrijd op grote schermen op de markt in Waregem. Jens Naessens bracht Essevee op voorsprong, waardoor de club 2 minuten lang virtueel kampioen was. Daarna maakte Lucas Biglia echter gelijk met een afgeweken vrije trap. Door dat gelijkspel ging de titel naar Anderlecht, Zulte Waregem werd vicekampioen.

De tweede plaats werd in Waregem gevierd als een kampioenstitel, met een groot volksfeest en een feestelijke ontvangst van de spelers op de markt van Waregem. Korte tijd later werd Franky Dury verkozen tot Trainer van het Jaar en kreeg spits Mbaye Leye de Ebbenhouten Schoen.

2013: Bestuurlijke onrust

Enkele dagen na de feestelijke seizoensafsluiter viel de club ten prooi aan bestuurlijke onrust toen uitlekte dat CEO Patrick Decuyper het stamnummer wilde verhuizen naar Antwerpen, om daar een nieuwe ploeg uit de grond te stampen die zou spelen op 't Kiel. In een persconferentie ontkende Decuyper de geruchten, maar lanceerde hij wel het plan voor een toekomstige fusie met KV Kortrijk, hun grootste rivaal. Later raakte ook bekend dat Decuyper zich had ingekocht in KV Oostende, die hij ook wou betrekken in de verhuisconstructie.

De plannen leidden tot groot protest bij de supporters. Toen de club er onverwachts in slaagde om smaakmakers Thorgan Hazard en Junior Malanda langer aan zich te binden, leek Decuyper zijn vel gered te hebben. Begin augustus lekte echter uit dat Hazards makelaar geëist had dat Davy De fauw zijn aanvoerdersband zou afstaan aan Hazard in ruil voor een verlengd verblijf. Dat leidde tot nieuw protest, waarna Decuyper op 9 augustus ontslag nam.

2013-2014: Bevestiging

Nadat Zulte Waregem als tweede was geeindigd in de competitie van het seizoen 2012-2013 mocht het deelnemen aan de derde voorronde van de UEFA Champions League. Daarin werden ze uitgeschakeld door de nummer twee van Nederland (PSV). Doordat het Regenboogstadion niet voldeed aan de eisen van de UEFA, werd de thuiswedstrijd van Zulte Waregem gespeeld in het stadion van Anderlecht. Via de Play-off ronde tegen het Cypriotische Apoel Nicosia stootte de club door naar de groepsfase van de Europa League. Daarin nam Zulte Waregem het op tegen Rubin Kazan uit Rusland, Wigan Athletic uit Engeland en NK Maribor uit Slovenië. Dit keer werkte de ploeg zijn thuiswedstrijden niet in het stadion van Anderlecht af, maar in het Jan Breydelstadion in Brugge. Uiteindelijk werd Zulte Waregem derde in de groep waardoor het zich niet wist te plaatsen voor de volgende ronde.

Op het einde van het seizoen bereikte Zulte Waregem de finale van de Belgische Beker. Die werd met 0-1 verloren van KSC Lokeren.

2016-2017: Herfstkampioen & Bekerwinnaar

In het seizoen van 2016-2017 wordt SV Zulte Waregem na 14 matchen herfstkampioen met 30 punten dit zijn er 5 meer dan de toenmalige achtervolgers KV Oostende en RSC Anderlecht. Het is de eerste maal in de geschiedenis van de club dat ze herfstkampioen worden. In de bekercompetitie doet SV Zulte Waregem het goed, het schakelde achtereenvolgens Capellen, Geel en Eupen uit. Op 18 maart 2017 won Essevee de beker ten nadele van KV Oostende. Een penalty-shootout na een match met verlengingen (2-2 na de reguliere speeltijd, 3-3 na 120 min. Het werd 4-2 in de penalty's voor SV Zulte Waregem.)

2017: UEFA Europa League

Doordat Zulte Waregem bekerwinnaar werd, mocht het meedoen aan de UEFA Europa League. Ze werden geloot in groep K en moesten het daarom opnemen tegen het Italiaanse SS Lazio, het Franse OGC Nice en het Nederlandse SBV Vitesse. Zulte Waregem eindigde met 7 punten op de derde plaats. Ze waren daardoor meteen uitgeschakeld. Ze wonnen onder andere met 3-2 van Lazio en met 2-0 van Vitesse.

Overzicht gegevens seizoenen SV Zulte Waregem

SeizoenTrainerAssistent trainerKeeperstrainerResultaat
2001-2002Francky DuryEddy Cordier/Kampioen in 3e klasse A (promotie naar 2e)
2002-20034e plaats in 2e klasse (deelname eindronde)
2003-2004Eddy Van Den BergheYves Vermote5e plaats in 2e klasse
2004-2005Kampioen in 2e klasse (promotie naar 1ste)
Winnaar Tarket Flanders Soccer Cup
2005-20066e plaats in 1e klasse
Winnaar Beker van België
2006-2007Eddy Van Den Berghe
Rik Vande Velde
14e plaats in 1e klasse
3de ronde UEFA Cup
2007-2008Eddy Van Den Berghe7e plaats in 1e klasse
2008-2009Hans Galjé5e plaats in 1e klasse
2009-2010Gianny De Vos6e plaats in 1e klasse (play-off 1)
2010-2011Bart De Roover (tot 10/2010)
Hugo Broos
11e plaats in 1e klasse
2011-2012Darije Kalezić (tot 12/2011)
Francky Dury
Peter Boeve (tot 12/2011)
Eddy Van Den Berghe
David Gevaert
13e plaats in 1e klasse
2012-2013Francky DuryEddy Van Den Berghe
David Gevaert
2e plaats in 1e klasse (play-off 1)
2013-2014Eddy Van Den Berghe
Ronny Verriest
4de plaats in 1e klasse (play-off 1)
Finalist Beker van België
Groepsfase Europa League
2014-201512e plaats in 1e klasse
2015-20166e plaats in 1e klasse (play-off 1)
2016-20176e plaats in 1e klasse (play-off 1)
Winnaar Beker van België
2017-20189e plaats in 1e klasse
Winnaar POII
Groepsfase Europa League
2018-201911e plaats in 1e klasse
2019-20209e plaats in 1e klasse [1]
2020-2021Timmy Simons
Davy De fauw

Erelijst

Zulte Waregem draagt het stamnummer 5381 van Zultse VV, en is zo eigenlijk de voortzetting van deze club. KSV Waregem speelde met stamnummer 4451, de fusieclub Zulte Waregem kan zodoende geen aanspraken maken op de erelijst van KSV Waregem.

Nationaal

Eerste klasse
tweede (1): 2013
Beker van België
winnaar (2): 2006, 2017
finalist (1): 2014
Belgische Supercup
finalist (2): 2006, 2017
Tweede klasse
kampioen (1): 2005
Derde klasse
kampioen (1): 2002

Individuele trofeeën

Spelers of trainers die een individuele prijs behaalden toen ze voor de club speelden:

Gouden Schoen (1)
2013 (Thorgan Hazard)
Profvoetballer van het Jaar (1)
2014 (Thorgan Hazard)
Gouden Stier (2)
2018, 2019 (Hamdi Harbaoui)
Pro Assist (1)
2016 (Onur Kaya)
Ebbenhouten Schoen (1)
2013 (Mbaye Leye)
Belofte van het Jaar (1)
2013 (Thorgan Hazard)
Coach van het Jaar (1)
2013 (Francky Dury)
Trainer van het Jaar (2)
2006, 2013 (Francky Dury)
Trofee Raymond Goethals (1)
2013 (Francky Dury)
Guy Thys Award (1)
2013 (Francky Dury)

Resultaten

Belgische competitie

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV P.I      
Als Zultse VV
1990/91           Eerste prov. O-Vl    
1991/92       6   Vierde klasse A 30
1992/93       5   Vierde klasse A 35
1993/94       3   Vierde klasse A 39 Verlies met 6-3 in eerste ronde van eindronde tegen Racing Jet Waver
1994/95       1   Vierde klasse A 43
1995/96     14     Derde klasse A 35 Behoud dankzij zege tegen SK Oostnieuwkerke (1-0) en Stade Leuven (2-3) in eindronde
1996/97     14     Derde klasse A 32 Verlies in eindronde tegen KSV Ingelmunster
1997/98       10   Vierde klasse A 37
1998/99       1   Vierde klasse A 65
1999/00     4     Derde klasse A 47
2000/01     2     Derde klasse A 56 4de in eindronde, na het uitschakelen van R. Francs Borains. In tweede ronde verlies tegen RCS Visétois en in kleine finale verlies tegen KMSK Deinze dat zo als derde in Tweede bleef.
Als fusieclub SV Zulte Waregem (voor 2005: SV Zulte-Waregem)
2001/02     1     Derde klasse A 60
2002/03   4       Tweede klasse 55 2de in eindronde met 7 punten
2003/04   5       Tweede klasse 52
2004/05   1       Tweede klasse 73
2005/06 7         Eerste klasse 49
2006/07 14         Eerste klasse 37
2007/08 7         Eerste klasse 47
2008/09 5         Eerste klasse 55
2009/10 6         Eerste klasse 28 reguliere competitie: 6e met 41 punten
2010/11 11         Eerste klasse 33 2e in POII B
2011/12 13         Eerste klasse 30 2e in POII B
2012/13 2         Eerste klasse 47 vice-kampioen; reguliere competitie: 2e met 63 punten
2013/14 4         Eerste klasse 41 reguliere competitie: 4e met 53 punten
2014/15 12         Eerste klasse 31 3e in POII A
2015/16 6         Eerste klasse 27 reguliere competitie: 6e met 43 punten
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17 6           Eerste klasse A 33 reguliere competitie: 3e met 54 punten
2017/18 9           Eerste klasse A 37 winnaar POII
2018/19 11           Eerste klasse A 33
2019/20 9           Eerste klasse A 36 Het Belgische voetbal werd stopgezet in maart n.a.v. de Coronapandemie.
2020/21           Eerste klasse A
1
4
5
1
7
14
7
5
6
11
13
2
4
12
6
6
9
11
9
020304050607080910 111213141516171819 20

Europese wedstrijden

Zulte Waregem (lichtblauw) in Newcastle

#Q = #kwalificatieronde, #R = #ronde, PO=Play Offs, Groep = groepsfase, 1/8 = achtste finale, 1/4 = kwartfinale, 1/2 = halve finale, F = Finale, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA coëfficiënten .

Uitslagen vanuit gezichtspunt Zulte Waregem

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
2006/07 UEFA Cup 1R Lokomotiv Moskou 3-21-2 (U)2-0 (T) 6.0
Groep F Austria Wien 4-14-1 (U)
Groep F Sparta Praag 3-13-1 (T)
Groep F RCD Espanyol 2-62-6 (U)
Groep F (3e) AFC Ajax 0-30-3 (T)
3R Newcastle United FC 1-41-3 (T)0-1 (U)
2013/14 Champions League 3Q PSV 0-50-2 (U)0-3 (T) 6.5
2013/14 Europa League PO APOEL Nicosia 3-21-1 (T)2-1 (U)
Groep D Roebin Kazan 0-60-4 (U)0-2 (T)
Groep D Wigan Athletic FC 2-10-0 (T)2-1 (U)
Groep D (3e) NK Maribor 2-31-3 (T)1-0 (U)
2014/15 Europa League 2Q Zawisza Bydgoszcz 5-22-1 (T)3-1 (U) 2.5
3Q Sjachtjor Salihorsk 4-72-5 (T)2-2 (U)
2017/18 Europa League Groep K SS Lazio 3-40-2 (U)3-2 (T) 5.0
Groep K OGC Nice 2-81-5 (T)1-3 (U)
Groep K (3e) SBV Vitesse 3-11-1 (T)2-0 (U)

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 20.0

Seizoen 2019/20

Spelerskern

Nr. Naam Nationaliteit Geboortedatum Vorige club
Keepers
1Sammy Bossut België11-08-1985SWI Harelbeke
25Louis Bostyn België04-10-1993KSV Roeselare
44Eike Bansen Duitsland21-02-1998Borussia Dortmund
Verdedigers
2Davy De fauw  België08-07-1981Club Brugge
3Marvin Baudry Congo-Brazzaville26-01-1990Amiens SC
4Michaël Heylen België03-01-1994RSC Anderlecht
14Sandy Walsh Nederland14-05-1995Racing Genk
18Erdin Demir Zweden27-03-1990Waasland-Beveren
23Marco Bürki Duitsland10-07-1993BSC Young Boys
24Johan Lædre Bjørdal Noorwegen05-05-1986Rosenborg BK
Bryan Verboom België30-01-1992RSC Anderlecht
62Ewoud Pletinckx België10-10-2000eigen jeugd
Middenvelders
5Damien Marcq Frankrijk08-12-1988KAA Gent
7Thomas Buffel België19-02-1981KRC Genk
8Hicham Faik Nederland19-03-1992SBV Excelsior
11Nill De Pauw België06-01-1990EA Guingamp
16Urho Nissilä Finland04-04-1996KuPS Kuopio
21Ibrahima Seck Senegal10-08-1989KRC Genk
22Florian Tardieu Frankrijk22-04-1992FC Sochaux
26Stef Peeters België09-02-1992SM Caen
Aanvallers
9Hamdi Harbaoui Tunesië05-01-1985RSC Anderlecht
10Theo Bongonda België20-11-1995Celta de Vigo
12Chris Bedia Ivoorkust05-03-1996Sporting Charleroi
17Mikael Soisalo Finland24-04-1998Middlesbrough FC
20Henrik Bjørdal Noorwegen04-02-1997Brighton & Hove Albion
40Idrissa Sylla Guinee03-12-1990Queens Park Rangers

Transfers

Transfers

Zomer

Inkomend

Naam Nationaliteit Van
Ibrahima Seck  Senegal KRC Genk
Cameron Humphreys Engeland Manchester City
Luka Zarandia  Georgië Arka Gdynia
George Timotheou  Australië Schalke 04
Omar Govea  Mexico FC Porto
Nikos Kainourgios  Griekenland Sparta FC
Gianni Bruno  België Cercle Brugge
Olivier Deschacht  België Sporting Lokeren
Saido Berahino  Burundi Stoke City
Abdoulaye Sissako  Frankrijk LB Châteauroux

Geleend

Naam Nationaliteit Van
Dimitri Oberlin  Zwitserland FC Basel
Cyle Larin  Canada Beşiktaş JK
Gideon Mensah  Ghana Red Bull Salzburg

Uitgaand

Naam Nationaliteit Naar
Thomas Buffel (einde carrière)  België
Gertjan De Mets (einde carrière)  België
Kingsley Madu (einde contract)  Nigeria Odense BK
Bryan Verboom (einde contract)  België RWDM
Chris Bedia (terug uit leen)  Ivoorkust Sporting Charleroi
Hicham Faik  Nederland sc Heerenveen
Theo Bongonda  België KRC Genk
Hamdi Harbaoui  Tunesië Al-Arabi
Florian Tardieu  Frankrijk Troyes AC
Nill De Pauw  België Çaykur Rizespor
Michael Heylen  België FC Emmen
Ben Reichert (contract verbroken)  Israël
Aliko Bala (contract verbroken)  Nigeria

Uitgeleend

Naam Nationaliteit Naar
Robert Mühren  Nederland SC Cambuur
Idrissa Sylla  Guinee KV Oostende
Urho Nissilä  Finland MVV Maastricht

Winter

Inkomend

Naam Nationaliteit Van
Bassem Srarfi  Tunesië OGC Nice
Jelle Vossen  België Club Brugge
Jean-Luc Dompé  Frankrijk KAA Gent

Geleend

Naam Nationaliteit Van
Hotman El Kababri  België Borussia Dortmund
Gabriel Canela  Brazilië Nova Iguaçu FC

Uitgeleend

Naam Nationaliteit Naar
George Timotheou  Australië Western United FC
Cameron Humphreys Engeland SBV Excelsior
Luka Zarandia  Georgië Tobol Qostanay

Bekende (ex-)spelers


Essevee Player of the Year

Sinds het seizoen 2015-16 wordt de Essevee Player of the Year trofee, toen nog gesponsord door sponsor Record Bank, uitgereikt aan de meest verdienstelijke speler van het seizoen. De winnaar wordt bepaald door een online stemming. De trofee wordt georganiseerd in samenwerking met supportersclub De Klauwaert, die vóór oprichting van de trofee een eigen verkiezing organiseerde. Op heden wordt de trofee gesponsord door Merida.

Seizoen Land Winnaar
2015/16Mbaye Leye
2016/17Soualiho Meïté
2017/18Hamdi Harbaoui
2018/19Theo Bongonda

Kapiteins

Periode Land Speler
2005–2008Stefan Leleu
2008–2011Ludwin Van Nieuwenhuyze
2011–2014Davy De fauw
2014–2015Karel D'Haene
2015–2017Mbaye Leye
2017–2020Davy De fauw

Wedstrijdrecords

Plaats Land Speler Periode(s) bij de club Wedstr.
1Sammy Bossut2006–...393
2Karel D'Haene2006–2016309
3Davy De fauw2011–2014, 2016–2020275
4Steve Colpaert2008–2015230
5Stijn Meert2003–2011219
6Stijn Minne2002–2012216
7Ludwin Van Nieuwenhuyze2004–2011207
8Mbaye Leye2007–2009, 2012–2014, 2015–2017202
9Nathan D'Haemers2001–2008160
10Onur Kaya2015–2018145

Bijgewerkt tot 22 april 2020.[2]

Doelpuntrecords

Plaats Land Speler Periode(s) bij de club Goals
1Mbaye Leye2007–2009, 2012–2014, 2015–201787
2Frederik D'hollander2001–200654
3Hamdi Harbaoui2018–201945
4Habib Habibou2010–201335
5Koen Versyp2001–200435
6Tim Matthys2005–201032
7Davy De fauw2011–2014, 2016–202028
8Kevin Roelandts2007–201125
9Nathan D'Haemers2001–200825
10Stijn Meert2002–201125

Bijgewerkt tot 22 april 2020.[3]

Elftal van het Decennium 2010-2019

De lezers van Het Nieuwsblad konden in januari 2020 hun stemmen uitbrengen voor het ‘Elftal van het Decennium’ van alle Belgische ploegen die het afgelopen decennium minstens twee seizoenen op het hoogste niveau speelden. De spelers die men kon kiezen, speelden vanaf 1 januari 2010 minstens 25 matchen voor hun team.[4]

Belgische internationals

Zulte Waregem koos voor een modern logo. De groene en rode ovalen moeten de dynamiek en de nooit eindigende beweging van de club symboliseren. De regenboog bovenaan vormt de link naar het Regenboogstadion en vertegenwoordigt de officiële clubkleuren; rood-geel-groen. Het logo heeft als onderschrift Grensverleggend.

Bijnaam

De naam Essevee is afkomstig van het ter ziele gegane KSV Waregem. Essevee was de roepnaam van de club (en werd destijds als merknaam geregistreerd door de fanclub FC4451). Sinds de fusie tussen KSV Waregem en Zultse VV in 2001 werd deze bijnaam overgedragen op de nieuwe (fusie)club SV Zulte Waregem.

Raad van Bestuur

  • Carl Ballière (voorzitter), zaakvoerder van confectiebedrijf Balko
  • Tony Beeuwsaert, hoofdaandeelhouder en onder meer eigenaar van verlichtingsbedrijf TAL
  • Mieke De Clercq, financieel beheerder en lid van het Uitvoerend Comité en de Raad van Bestuur van de KBVB
  • Frank De Langhe, managing partner van De Langhe Advocaten
  • Willy Naessens, erevoorzitter en eigenaar van Dakwerken Naessens
  • Hendrik Deruyck, ex-CEO en bestuursvoorzitter van tapijtgroep McThree
  • Philippe Detaellenaere, eigenaar van DL Chemicals
  • Franck Tijtgat, eigenaar van Asfaltbedrijf Tijtgat
  • Bruno Descamps, zaakvoerder van parketproducent Lamett

Missie

"SV Zulte Waregem is de challenger voor de top van het Belgische voetbal. Dankzij een stevig collectief en een sterk team kunnen we geregeld verrassen. De sterke regionale verankering, de Vlaamse werkersmentaliteit en (inter)nationale uitstraling bieden Essevee alle troeven om die ambitie kracht bij te zetten.

Tope Es Alles Meuglijk (TEAM), een West-Vlaamse spreuk die de mentaliteit van Team Essevee perfect weergeeft. Het volledige Vlaamse bestuur, de regionale partners met (inter)nationale uitstraling of de trouwe supportersschare. Samen vormen ze een sterk blok, gedreven door enthousiasme en teamgevoel.

Essevee wil voor al haar belanghebbenden een sympathiek kader creëren. We brengen gezinnen, verenigingen en bedrijven samen in het Regenboogstadion of daarbuiten. Daarbij vergeten we nooit de sociaal-maatschappelijke rol die een voetbalclub te vervullen heeft. Toegankelijkheid, in alle betekenissen van het woord, staat centraal.

Tot slot biedt Essevee een platform voor entertainment, sociaal-maatschappelijke doeleinden, business. Zo ontstaan duurzame partnerschappen met meerwaarde. Van de openbare overheden tot de supportersfederatie, van de ondernemer op de hoek tot de regionale multinational. Samen sterk, samen Team Essevee!"[5]

Mascotte

De mascotte van de ploeg is een pony met als naam 'Rony De Pony'.

Supporters

Rivaliteiten

De aartsrivaal van SV Zulte Waregem is KV Kortrijk.[6] De clubs zijn op 18 kilometer van elkaar gevestigd en bij onderlinge duels is de derbysfeer groot.[7] Een wedstrijd tussen KV Kortrijk en SV Zulte Waregem wordt in de volksmond de dikkenekken tegen de boeren genoemd.[8]

Supportersclubs

SV Zulte Waregem heeft verschillende supportersclubs. In totaal zijn het er vijftien. Vier bevinden zich in Waregem, twee in Zulte en één in Avelgem, Bavikhove, Kruisem, Beveren-Leie, Wortegem, Wakken, Deerlijk, Spiere-Helkijn en Gent.

Damesploeg

Zie de categorie SV Zulte Waregem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.