SS Lazio

Società Sportiva Lazio (afgekort SS Lazio) beter bekend als Lazio, is een Italiaanse voetbalclub, opgericht op 9 januari 1900. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion van Rome.

Lazio
NaamSocietà Sportiva Lazio S.p.A.
BijnaamI Biancocelesti
Le Aquile
Opgericht9 januari 1900 als Società Podistica Lazio
StadionStadio Olimpico,
Rome
Capaciteit70.634
Voorzitter Claudio Lotito
Trainer Simone Inzaghi
CompetitieSerie A
Thuis
Uit
Alternatief
Geldig voor 2019/20
Portaal    Voetbal

Geschiedenis

Oprichting en beginperiode

Op 9 januari 1900, op een bankje voor de Piazza della Liberta aan de Tiber, besloten de negen vrienden Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones en Enrico Venier de sportclub Società Podistica Lazio op te richten. Aangezien er al een gymnastiekvereniging bestond met de naam Roma, kozen ze als naam voor hun club voor het gebied waar Rome in ligt: Lazio. Als kleuren kozen de oprichters de blauw–witte combinatie uit de Griekse nationale vlag. In eerste instantie hield de groep zich enkel bezig met marathons.

Pas twee jaar na oprichting ontmoetten de jongens Bruto Seghettini, een speler van Racing Club de France, die de jongens het voetbalspel leerde. Al snel verspreidde de jeugd het voetbalspel door heel Rome, en Lazio was de eerste en enige voetbalclub in de Italiaanse hoofdstad. In de (in eerste instantie) enkel vriendschappelijke wedstrijden was Lazio schier onverslaanbaar. In 1907 boekte de club haar eerste succes toen Lazio werd uitgenodigd op het hoogaangeschreven toernooi in Pisa, waar naast organisator Pisa ook de teams Livorno en Lucca meededen. Alle drie de wedstrijden die dag (!) werden door Lazio gewonnen: Lazio-Lucca 3-0, Lazio-Pisa 4-0 en Lazio-Livorno 1-0. Hiermee behaalde Lazio de eerste prijs.

De eerste successen

In de jaren ’30 groeiden de Biancocelesti uit tot een nationale topper. De grote speler die periode was spits Silvio Piola, een van de beste spitsen uit Italië ooit. Hij scoorde in zijn periode bij Lazio 143 maal, een record dat nog lang stand zou houden. In 1931 werd de Braziliaan Amílcar Barbuy speler-trainer bij de club. In zijn kielzog volgden ook andere Brazilianen zoals Matturio Fabbi, Armando Del Debbio en Rato, wat Lazio de bijnaam Brasilazio opleverde.

In 1937 eindigde de club, achter Bologna, als tweede, waardoor Lazio op een haar zijn eerste prijs miste. Pas in 1958 was het eindelijk zover: door Fiorentina in de finale om de Coppa Italia te verslaan, haalde Lazio onder coach Bernardini en aanvoerder Lovati haar eerste prijs in de geschiedenis binnen. In diezelfde periode eindigde Lazio steevast in de subtop, waaronder meerdere malen op de derde plaats.

In 1961 degradeerde Lazio echter naar de Serie B, om twee jaar later weer te promoveren. In 1967 degradeerde de club opnieuw, ditmaal door een nederlaag tegen Juventus FC op de laatste speeldag. De aanhang van Lazio moest lang wachten op het volgende succes, want na de degradatie was de club pas vanaf 1972 weer actief in de Serie A. In 1974, twee jaar na de promotie, won Lazio haar eerste landstitel, nadat het een jaar eerder ook al dichtbij was. Belangrijke spelers uit dit team waren spits Chinaglia, middenvelder Nanni en voorstopper Wilson. Deze spelers, in combinatie met trainer/coach Maestrelli, zorgden voor het eerste échte grote succes van de club. Na grote rivaal AS Roma (in 1942) heeft ook Lazio dan eindelijk de scudetto te pakken.

Schandalen en degradaties

Na dit hoogtepunt volgden voor Lazio de zwarte jaren. Zo overleed succescoach Maestrelli na een lang ziekbed, en werden de biancocelesti Wilson, Giordano, Manfredonia en Cacciatori gearresteerd in verband met een groot omkoopschandaal. De club werd, net als AC Milan, in 1980 teruggezet naar de Serie B. Ook daar onderging Lazio zware tijden. Zo werd maar net degradatie naar de Serie C ontlopen. In 1982 promoveerde Lazio weer naar de Serie A, maar bleef vechten tegen degradatie. De club won in de twee jaar dat het weer uitkwam op het hoogste niveau zelfs geen enkele wedstrijd buiten het eigen Stadio Olimpico. Na de laatste plaats in 1985 degradeerde de club wederom naar de Serie B.

In 1986 was er opnieuw een omkoopschandaal, ditmaal met Vinazzani in de hoofdrol, en Lazio werd teruggezet naar de Serie C. Dit werd echter teruggedraaid en de club begon het seizoen 1986/87 met negen strafpunten. Lazio wist zich terug te vechten en ontliep dat jaar na een beslissingswedstrijd de haast onvermijdelijke degradatie naar de Serie C. Het jaar daarop, in 1988, promoveerde de club zelfs weer naar de Serie A, waar het zich de eerste twee seizoenen verrassend gemakkelijk staande hield. Paolo Di Canio en Rubén Sosa vormden die periode een sterke voorhoede.

De komst van Cragnotti

In 1992 kwam de zakenman Sergio Cragnotti aan het bewind. Door het aankopen van grote namen wilde hij Lazio zo snel mogelijk aan de absolute top van het Italiaanse én internationale voetbal brengen. Spelers als Winter, Fuser, Cravero, Favalli en Gascoigne kwamen die periode naar Rome. Later volgden Bokšić, Casiraghi en Marchegiani, waarna de club de top van Italië bestormde. Onder leiding van trainer/coach Zdeněk Zeman eindigde Lazio derde in 1994, tweede in 1995, en opnieuw derde in 1996. Giuseppe Signori had hier met zijn vele doelpunten een groot aandeel in. Tijdens seizoen 1996/97 werd Zeman ontslagen en opgevolgd door technisch directeur Dino Zoff en onder zijn leiding eindigde Lazio op de vierde plaats. Na dat seizoen zou de club worden geleid door Sven-Göran Eriksson.

Nieuwe grote namen moesten er voor gaan zorgen dat de club haar tweede scudetto zou behalen. Spelers als Verón, Vieri, Salas, Mihajlović, Couto, Mancini, Nedved en Almeyda werden aangetrokken en ook de uit eigen jeugd afkomstige Alessandro Nesta speelde een belangrijke rol. Meteen in zijn eerste seizoen streed trainer/coach Eriksson tot het einde voor de scudetto, maar deze ging naar Juventus. Wel wist Lazio dat jaar de Coppa Italia te winnen. Het jaar daarop won de club zowel de Italiaanse Super Cup als de laatste Europacup II, waardoor Lazio seizoen 1999/2000 mocht openen met de wedstrijd om de Europese Super Cup. Manchester United FC werd hierin verslagen, waardoor de club haar jubileumjaar goed begon. Aan het eind van dat seizoen bleek dit het meest succesvolle in de geschiedenis van Lazio: de club won namelijk zowel de landstitel als de Coppa Italia — de dubbel was gepakt.

2000 - 2006

Na het uiterst succesvolle jaar 2000 ging het bergafwaarts met Lazio. Grote aankopen als Crespo, Mendieta, Claudio López, Stam, Stanković, Fiore en Poborský wisten geen vervolg aan het succes te geven. Lazio bleef meespelen om de prijzen, maar het bleef bij die ene scudetto, die in 2001 ook nog eens naar aartsrivaal AS Roma ging. Het zuivelbedrijf van president Cragnotti ging gebukt onder grote schulden en de club werd hierin meegetrokken. De hoge salarissen die aan de toppers dienden te worden betaald, konden niet meer worden opgebracht, waardoor Lazio haar meeste topspelers van de hand moest doen. Op 2 juli 2005 werd bekendgemaakt dat het aflopende contract van trainer Giuseppe Papadopulo niet werd verlengd, wegens tegenvallende resultaten. Nadat Paul Le Guen had aangegeven niet te willen, werd acht dagen later Delio Rossi aangesteld als nieuwe trainer. Het is zeer de vraag of Lazio in de nabije toekomst nog mee zal strijden om de scudetto.

Midden 2006 werd de ploeg veroordeeld voor zijn aandeel in het corruptieschandaal in het Italiaans voetbal. De ploeg werd in eerste instantie gedegradeerd naar de Serie B, met zeven strafpunten. In hoger beroep was Lazio gelukkiger en mocht de club – met strafpunten – in de Serie A uitkomen.

Extreem rechts

Curva Nord is de tribune van de fanatieke aanhang van Lazio.

De fanatieke aanhang van Lazio (de Irriducibili), zoals ook andere harde kernen binnen het Italiaanse voetbal, staat bekend om de fascistische sympathieën van een aantal van zijn leden. Extreem-rechtse groepen zijn geïntegreerd binnen de fanatieke aanhang of zoeken steun bij de Irriducibili. Tijdens wedstrijden van Lazio worden vaak fascistische symbolen uitgebeeld op vlaggen of spandoeken. Ook zingt de fanatieke aanhang van Lazio vaak marsliederen uit de periode van het bewind van Mussolini om Lazio 'aan te moedigen' of tegenstanders te intimideren. Een van de beruchtste leden van de Irriducibili was voormalig Lazio-speler Paolo Di Canio. Voor hij aan zijn actieve voetbalcarrière begon en zelfs tijdens zijn tijd als jeugdspeler bij Lazio was hij lid van de harde kern van diezelfde club. Hij was de laatste tijd meerdere malen in het nieuws geweest omdat hij tijdens wedstrijden de fascistengroet bracht naar de harde kern waar hij vroeger zelf bij hoorde (toen nog in de eerste stadsderby na zijn terugkeer in Rome en daarna tegen Livorno en Juventus FC). Hiervoor is hij veroordeeld tot een boete van 10.000 euro en een schorsing van één wedstrijd op grond van racisme. Naar de mening van Di Canio onterecht. Tegen het Italiaanse persbureau ANSA verklaarde hij: "Ik ben een fascist en geen racist. Ik groette mijn supporters, die dezelfde ideeën hebben. Het heffen van mijn arm is niet om geweld uit te lokken of iemand te discrimineren." In zijn autobiografie Di Canio doet hij uit de doeken dat hij een groot bewonderaar is van de Italiaanse dictator Benito Mussolini. In het belang van de club had hij inmiddels besloten om de fascistengroet niet meer te brengen, dit om Lazio niet verder in problemen te brengen.

Selectie 2019/20

Nr. Naam Nationaliteit Geboortedatum Vorige club
Keepers
1Thomas Strakosha Albanië19-03-1995Eigen Jeugd
23Guido Guerrieri Italië25-02-1996Eigen Jeugd
24Silvio Proto België23-05-1983Olympiakos Piraeus
Verdedigers
3Luiz Felipe Brazilië22-03-1997Ituano FC
4Patric Spanje17-04-1993FC Barcelona
5Jordan Lukaku België25-06-1994KV Oostende
8Djavan Anderson Nederland21-04-1995Bari
15Bastos Angola23-11-1991FK Rostov
26Ştefan Radu Roemenië22-10-1986Dinamo Boekarest
33Francesco Acerbi Italië10-02-1988Sassuolo
49Jorge Silva Portugal04-02-1999Eigen Jeugd
93Denis Vavro Slowakije10-04-1996FC Kopenhagen
Middenvelders
6Lucas Leiva Brazilië09-01-1987Liverpool
10Luis Alberto Spanje28-09-1992Liverpool
11Joaquín Correa Argentinië13-08-1994Sevilla
16Marco Parolo Italië25-01-1985Parma
19Senad Lulić  Bosnië en Herzegovina18-01-1986BSC Young Boys
21Sergej Milinković-Savić Servië27-02-1995KRC Genk
22Jony Rodríguez Spanje09-07-1991Málaga CF
28André Anderson Italië23-09-1999Santos FC
29Manuel Lazzari Italië29-11-1993SPAL 2013
32Danilo Cataldi Italië06-08-1994Eigen Jeugd
34Bobby Adekanye Nederland14-02-1999Liverpool
58Joseph Minala Kameroen16-08-1996Eigen Jeugd
77Adam Marušić Montenegro17-10-1992KV Oostende
Aanvallers
17Ciro Immobile Italië20-02-1990Sevilla
20Felipe Caicedo Ecuador05-09-1988RCD Espanyol
Ricardo Kishna Nederland04-01-1995AFC Ajax
  • = Aanvoerder

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Europacup II 1x 1999 (Laatste editie. Werd na seizoen 1998/99 opgenomen in de UEFA Cup)
UEFA Super Cup 1x 1999
Alpencup 1x 1971
Nationaal
Italiaans landskampioenschap 2x 1974, 2000
Coppa Italia 7x 1958, 1998, 2000, 2004, 2009, 2013, 2019
Supercoppa 5x 1998, 2000, 2009, 2017, 2019
Serie B 1x 1969

Eindklasseringen (grafisch)

15
2
3
1
4
13
5
11
8
16
4
10
2
13
15
12
15
3
10
9
11
10
5
4
2
3
4
7
2
1
3
6
4
6
10
16
3
12
10
12
5
4
7
9
3
8
5
5
8
71727374757677787980818283848586878889909192939495969798990001020304050607080910111213141516171819
Serie A
Serie B

Eindklasseringen

SeizoenCompetitieNiveauEindstandCoppa ItaliaOpmerking
2000/01Serie AI3 kwartfinale Supercoppa > Internazionale 4-3
2001/026 kwartfinale
2002/034 halve finale
2003/046 < Juventus FC 2-0/2-2
2004/0513 8e finale
2005/0616 kwartfinalevan 6 > 16 i.v.m. Italiaans voetbalschandaal uit 2006
2006/073 3e ronde
2007/0812 halve finale
2008/0910 < UC Sampdoria 1-1 (6-5 n.s.)
2009/1012 kwartfinale Supercoppa > Internazionale 2-1
2010/115 8e finale
2011/124 kwartfinale
2012/137 < AS Roma 1-0
2013/149 kwartfinaleFinalist Supercoppa > Juventus FC 0-4
2014/153 Finale< Juventus FC 1-2 n.v.
2015/168 kwartfinaleFinalist Supercoppa > Juventus FC 0-2
2016/175 Finale< Juventus FC 0-2
2017/185 halve finale Supercoppa > Juventus FC 3-2
2018/198 < Atalanta Bergamo 2-0
2019/20 Supercoppa > Juventus FC 3-1

In Europa

Lazio speelt sinds in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1999/00, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2007/08, 2015/16
2009/10, 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2015/16, 2017/18, 2018/19, 2019/20
1998/99
1973/74, 1975/76, 1977/78, 1993/94, 1994/95, 1995/96, 1996/97, 1997/98, 2002/03, 2004/05, 2017/18
2005
1970/71
1937, 1967, 1970
1951

Bekende (ex-)spelers


Trainer-coaches

Naam Van Tot Duels W G V
Piselli, Pietro Pietro Piselli19291930
Molnár, Ferenc Ferenc Molnár19301931
Barbuy, Amilcar Amilcar Barbuy19311932
Sturmer, Karl Karl Sturmer19321934
Alt, Walter Walter Alt19341936
Viola, József József Viola19361939
Allemandi, Luigi Luigi Allemandi19391939
Di Franco, Alfredo Alfredo Di Franco19391939
Kertész, Géza Géza Kertész19391941
Molnár, Ferenc Ferenc Molnár19411941
Canestri, Dino Dino Canestri19411941
Popovich, Alexander Alexander Popovich19411945
Cargnelli, Tony Tony Cargnelli19451948
Tognotti, Orlando Orlando Tognotti19481949
Sperone, Mario Mario Sperone19491951
Bigogno, Giuseppe Giuseppe Bigogno19511953
Sperone, Mario Mario Sperone19531954
Allasio, Federico Federico Allasio19541955
Raynor, George George Raynor19551955
Copernico, Roberto Roberto Copernico19551955
Ferrero, Luigi Luigi Ferrero19551956
Copernico, Roberto Roberto Copernico19561956
Ferrero, Luigi Luigi Ferrero19561956
Carver, Jesse Jesse Carver19561957
Ćirić, Milovan Milovan Ćirić19571958
Monza, Alfredo Alfredo Monza19581958
Bernardini, Fulvio Fulvio Bernardini19581961
Flamini, Enrico Enrico Flamini19611961
Carver, Jesse Jesse Carver19611961
Todeschini, Paolo Paolo Todeschini19611962
Ricciardi, Alfonso Alfonso Ricciardi19621962
Facchini, Carlo Carlo Facchini19621963
Lorenzo, Juan Carlos Juan Carlos Lorenzo19631964
Mannocci, Umberto Umberto Mannocci19641967
Neri, Maino Maino Neri19671967
Gei, Renato Renato Gei19671968
Lovati, Roberto Roberto Lovati19681968
Lorenzo, Juan Carlos Juan Carlos Lorenzo19681971
Maestrelli, Tommaso Tommaso Maestrelli19711975
Corsini, Giulio Giulio Corsini19751976
Maestrelli, Tommaso Tommaso Maestrelli19761976
Vinício, Luís Luís Vinício19761978
Lovati, Roberto Roberto Lovati19781980
Castagner, Ilario Ilario Castagner19801982
Clagluna, Roberto Roberto Clagluna19821983
Morrone, Juan Carlos Juan Carlos Morrone19831984
Carosi, Paolo Paolo Carosi19841985
Lorenzo, Juan Carlos Juan Carlos Lorenzo19851985
Oddi, Giancarlo Giancarlo Oddi19851985
Lovati, Roberto Roberto Lovati19851985
Simoni, Luigi Luigi Simoni19851986
Fascetti, Eugenio Eugenio Fascetti19861988
Materazzi, Giuseppe Giuseppe Materazzi19881990
Zoff, Dino Dino Zoff19901994
Zeman, Zdeněk Zdeněk Zeman19941997
Zoff, Dino Dino Zoff19971997
Eriksson, Sven-Göran Sven-Göran Eriksson19972001
Zoff, Dino Dino Zoff20012001
Zaccheroni, Alberto Alberto Zaccheroni20012002
Mancini, Roberto Roberto Mancini20022004
Caso, Domenico Domenico Caso20042004
Papadopulo, Giuseppe Giuseppe Papadopulo20042005
Rossi, Delio Delio Rossi20052009
Ballardini, Davide Davide Ballardini20092010
Reja, Edoardo Edoardo Reja20102012
Petković, Vladimir Vladimir Petković20122013
Reja, Edoardo Edoardo Reja20132014
Pioli, Stefano Stefano Pioli20142016
Inzaghi, Simone Simone Inzaghi2016

Vrouwen

In Europa

SeizoenCompetitieRonde LandClubUitslagen
2002/03UEFA Women's Champions League1e Maccabi Haifa5-0
Toernooi in Rome1e Toulouse FC1-1
1e 1. FC Femina Budapest5-2
Zie de categorie Società Sportiva Lazio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.