Francophonie

La Francophonie (formeel l'Organisation internationale de la Francophonie in het Frans) is een organisatie van landen waarin de Franse taal wordt gesproken. Zo'n 57 landen zijn lid van de organisatie, vier andere zijn geassocieerde leden en nog twintig landen zijn observerende leden. Het Frans wordt er door ten minste een deel van de bevolking gesproken en voor enkele landen is het de belangrijkste taal. De organisatie kan vergeleken worden met het Britse Gemenebest, aangezien veel van de aangesloten landen voormalige Franse kolonies zijn.

Organisation internationale de la Francophonie

(Details)    

Bestuurscentrum Parijs, Frankrijk
Oprichting20 maart 1970
WerktaalFrans
Lidmaatschap56 landen
MottoÉgalité, complémentarité, solidarité
Secretaris-Generaal Louise Mushikiwabo (Rwanda)
Websitewww.francophonie.org
Portaal    Frans

De organisatie werd opgericht in 1970 en heeft als motto égalité, fraternité, solidarité, complémentarité. De organisatie begon als een kleine club van Franssprekende landen, maar heeft zich ontwikkeld tot een grote internationale organisatie met samenwerkingsverbanden op het vlak van cultuur, wetenschap, economie, rechtspraak en vrede.

La Francophonie is een pleitbezorger van wereldwijde culturele en taalkundige verscheidenheid. Net als organisaties als UNESCO houdt ze zich bezig met taalkundige evolutie. Er wordt samengewerkt met het Portugeestalige Lusophonia en organisaties op het gebied van de Spaanstalige Hispanofonie.

La Francophonie heeft een observerende status in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Leden

Lidstaten

Afrika

Europa

Amerika

Azië

Oceanië

Geassocieerde lidstaten

Observerende lidstaten

Algemene vergadering

Vlaggen van de lidstaten.

De algemene vergadering van staatshoofden en regeringsleiders wordt elke twee jaar gehouden en is de hoogste autoriteit binnen de Francophonie. De vergadering wordt voorgezeten door het staatshoofd of de regeringsleider van het gastland en deze is voorzitter tot de volgende algemene vergadering.

Locaties

Secretaris-generaal

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.