Hijum

Hijum is een dorp in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Hijum
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten53° 17 NB, 5° 46 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)395[1]
Overig
Postcode9054
Netnummer0518
Woonplaatscode3227
Belangrijke verkeersadersN357
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt ten noorden van Stiens, tussen Hallum en Finkum, waar het veel mee samenwerkt. De dorpskern ligt aan de zuidkant van Hijummervaart en de westkant van de N357. Het heeft een kleine camping aan de dorpsrand. In 2019 telde het dorp 395 inwoners.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan op een oude kwelderwal. De naam komt waarschijnlijk van het Fries hiem voor 'erf'. In de 12e eeuw werd een dijk aangelegd waardoor Hijum binnendijks kwam te liggen. Het werd toen bezit van het klooster Mariëngaarde uit Hallum. De adellijke geslachten Abinga en Emminga hadden ook een zekere macht.

De Abinga's behoorden tot de Vetkopers. Toen keizer Karel V in 1511 werd ingehuldigd als landsheer van Friesland, weigerde Binnert Abinga de eed van trouw aan de nieuwe landsheer af te leggen. Daarop werd zijn bezit overgenomen door Hessel van Martena (naar wie het Martenahuis in Franeker is genoemd).

Na de Reformatie werden Hijum en Finkum tweelingdorpen. Het verenigingsleven was gecombineerd, en het jaarlijkse dorpsfeest werd beurtelings in een van beide dorpen gehouden. Hijum was het grootste dorp van de twee. Het inwonertal schommelde lange tijd rond de 300; de middenstand van de beide dorpen woonde hier; en er was een cichoreifabriekje gevestigd. Na 1945 is het aantal inwoners toegenomen doordat inwoners uit Leeuwarden zich in Hijum vestigden.

Tot 2018 behoorde Hijum tot de gemeente Leeuwarderadeel.

Kerken

Hijum kent een kerk uit de 12e eeuw die gewijd is aan Sint-Nicolaas, de beschermheilige van de zeelieden. Mogelijk woonden er destijds schippers in het dorp. Via Oude Leije bestond een verbinding met de Middelzee. Rond 1900 is de terp waar de kerk op staat voor een groot gedeelte afgegraven. De kerk is tegenwoordig eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De andere kerk is de Gereformeerde kerk uit 1877.

Treinstation

Het dorp heeft een stopplaats gehad aan de voormalige spoorlijn Leeuwarden - Anjum. De stopplaats, met een station was geopend van 1901 tot en met 1940.

Sport

Samen met Finkum kent het dorp de kaatsvereniging 'In nij begjin', en verder bestaat de korfbalvereniging 'Mei Nocht en Wille',

Cultuur

Het dorp kent de fanfare Crescendo en toneelvereniging Ús nocht. Het dorp heeft een eigen dorpshuis, De Kampioen geheten en eind november vindt er Frogrock plaats.

Onderwijs

Het dorp heeft een eigen basisschool, OBS Arjen Roelofsskoalle.

Geboren in Hijum

Zie ook

Zie de categorie Hijum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.