Snakkerburen

Snakkerburen (Fries: Snakkerbuorren) is een dorp annex buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Snakkerburen
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten53° 13 NB, 5° 49 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)200[1]
Overig
Woonplaatscode1200
Foto's
Snakkerburen aan de Dokkumer Ee
Straatbeeld van Snakkerburen
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt aan de oostoever van de Dokkumer Ee, aan de noordkant van de stad Leeuwarden en ten zuidwesten van Lekkum. In 2019 telde het dorp 200 inwoners. Snakkerburen vormt samen met de dorpen Miedum en Lekkum al eeuwenlang één gemeenschap. De drie dorpen worden ook wel De Trije Doarpen genoemd.

Er bestaan vele samenwerkingen tussen de dorpen, vooral op het vlak van cultuur. Zo bestaat onder andere een gezamenlijke dorpsblad, genaamd De Kobbeflecht. De drie dorpen hebben ook één dorpsvereniging, Dorpsbelang die zich inzet voor de belangen van de dorpsbewoners.

Geschiedenis

Snakkerburen op een kaart van de gemeente Leeuwarden uit 1866

Het gebied van Snakkerburen werd al wel waarschijnlijk in de Middeleeuwen bewoond maar de ontwikkeling tot een eigen plaats zou waarschijnlijk pas in in de 15e eeuw hebben plaatsgevonden. Het groeide daarna uit als het verzorgingscentrum voor Lekkum en Miedum, in de 17e eeuw.

Het werd in 1664 vermeld als Snackerbuyren en in 1718 als Snakker Buiren. In de 19e eeuw werd Snakkerburen weer als een buurtschap gezien van Lekkum, al was het tot even voor het einde van de 19e eeuw groter dan Lekkum. De bedrijvigheid van Snakkerburen bleef wel. Daar waar Lekkum agrarisch gericht was was Snakkerburen meer op de scheepvaart gericht.

Snakkerburen was ook ontsnappingsplaats voor bedrijven uit Leeuwarden die daar de regels te streng vonden. In de 20ste eeuw rukte de stad op en de bedrijvigheid in Snakkerburen zelf liep terug. Tot 1944 behoorde Snakkerburen tot de gemeente Leeuwarderadeel. Het werd dan onderdeel van de stadsgemeente. In 1975 werd Snakkerburen een zelfstandige plaats. In het begin van de 21ste eeuw ligt het vast aan de stad.

Dorp of buurtschap

De gemeentelijke naamgevingscommissie maakte in juni 2007 duidelijk dat Snakkerburen ten onrechte als dorp wordt aangemerkt, maar altijd een buurtschap is geweest. Dit zou blijken uit een document uit 1975.[2] In de praktijk worden beide duidingen gebruikt.

Dorpstuin

Snakkerburen kent sinds 2001 een eigen dorpstuin, het Hof van Eeden, deze wordt beheerd door de "Stichting Doarpstún Snakkerburen". In 2018 werd het Praathûs er bij geopend, een multifunctioneel centrum.

Geboren in Snakkerburen

Zie ook

Zie de categorie Snakkerburen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Binnenstad (00):De Waag · Nieuwestad · Oldehove · Grote Kerkbuurt · Hoek · Blokhuisplein · Tulpenburg · Zaailand · Stationskwartier
Oud-West (01):Harlingervaart · Vossepark · Vogelbuurt · Sonnenborgh · Transvaalbuurt · Bonifatius · Rengerspark
Oud-Oost (02):Oldegalileën · Bloemenbuurt · Cambuursterpad · Zamenhofpark · Cambuur · Noordvliet · Molenpad · Welgelegen · Orangebuurt · De Hoven
Huizum (03):Huizum-Dorp · Huizum-Sixma · Huizum-Bornia · Huizum-Badweg · Huizum-West · Hollanderwijk · Gerard Doubuurt · Julianapark · Jan van Scorelbuurt
Nieuw-West (04):Frieslandhal · Valeriuskwartier-West · Westeinde · Magere Weide · Bilgaard · Verspreiding Noordwest
Nieuw-Oost (05):Vrijheidswijk · Vrijheidswijk-Oost · Heechterp-Schieringen · Schepenbuurt · Camminghaburen · Verspreiding Noordoost
Zuid (06):Hemrik · Wielenpolle · Aldlân · Rapenburg · Nijlân · Zwette-Schenkenschans
Buiten Noord (08):Blitsaerd · Lekkum · Snakkerburen · Verspreiding h. Lekkum en Miedum
Buiten Zuid (09):Zuiderburen · Goutum · Hempens · Wirdum · Wijtgaard · Swichum · Teerns · Verspreiding Goutum · Verspreiding Wirdum · Verspreiding Wytgaard

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.