Miedum (Leeuwarden)

Miedum is een dorp annex buurtschap in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland.

Miedum
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Leeuwarden
Coördinaten53° 14 NB, 5° 50 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)50[1]
Overig
Postcode9082
Woonplaatscode1199
Foto's
Miedum
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt ten zuiden van Wijns, ten westen van Giekerk en ten noordoosten van de stad Leeuwarden. Het dorp heeft heeft geen echte kern, de bewoning ligt verspreid tussen de Dokkumer Ee en de Murk. De voormalige kern heeft wel eigen plaatsnaamborden.

Miedum vormt samen met de dorpen Snakkerburen en Lekkum al eeuwenlang één gemeenschap. De drie dorpen worden ook wel De Trije Doarpen genoemd. Er bestaan vele samenwerkingen, vooral op het vlak van cultuur. Zo bestaat onder andere een gezamenlijke dorpsblad, genaamd De Kobbeflecht. De drie dorpen hebben ook één dorpsvereniging, Dorpsbelang die zich inzet voor de belangen van de bewoners.

De bewoners van het buitengebied van het dorp Lekkum wordt door het CBS bij Miedum gerekend en had 50 inwoners in 2019. Meer dan de helft ervan betreft inwoners van Miedum.

Geschiedenis

Het dorp is op een terp ontstaan. De terp werd voor of in de Middeleeuwen opgeworpen. In 1415 werd de plaats vermeld als Medemma gha, in 1451 als Meedum, in 1543 Miedum en in 1579 als Medon. De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat het om nederzetting (heem/um) gaat dat bij het hooiland (mede-made) is ontstaan. De duiding gha duidt erop dat het een dorp was.

Het is waarschijnlijk nooit een echt groot dorp geweest. Het aantal huizen fluctueerde over de eeuwen heen wat. In de 18e eeuw dunde het dorp al wat uit, in de 19e eeuw spreekt men van dorp met 12 woningen met 65 inwoners. De kern dunde daarna nog uit zodat er geen sprake meer is van een dorpskern terwijl er wat meer boerderijen in het dorpsgebied kwamen.

Tot 1 januari 1944 maakte Miedum deel uit van de gemeente Leeuwarderadeel.

Dorp of buurtschap

In juni 2007 is door de gemeentelijke naamgevingscommissie vastgesteld dat Miedum officieel als dorp moet worden aangemerkt. Dit zou blijken uit een document uit 1975.[2] In de praktijk worden beide duidingen, dorp en buurtschap, gebruikt.

Kerktoren

De voormalige Nederlands Hervormde kerk dateert uit de middeleeuwen en is afgebroken in 1834. Alleen de kerktoren met zadeldak bleef behouden. De toren heeft een hoogte van 14 m. en hangt 4,72 graden uit het lood, daarmee de scheefste toren van Nederland.

In de 19e eeuw is de toren voorzien van een nieuwe ommanteling. Aan de onderzijde zijn echter nog de originele stenen (moppen) zichtbaar. Rondom de toren ligt een kleine begraafplaats.

Zie ook

Zie de categorie Miedum (Leeuwarden) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Binnenstad (00):De Waag · Nieuwestad · Oldehove · Grote Kerkbuurt · Hoek · Blokhuisplein · Tulpenburg · Zaailand · Stationskwartier
Oud-West (01):Harlingervaart · Vossepark · Vogelbuurt · Sonnenborgh · Transvaalbuurt · Bonifatius · Rengerspark
Oud-Oost (02):Oldegalileën · Bloemenbuurt · Cambuursterpad · Zamenhofpark · Cambuur · Noordvliet · Molenpad · Welgelegen · Orangebuurt · De Hoven
Huizum (03):Huizum-Dorp · Huizum-Sixma · Huizum-Bornia · Huizum-Badweg · Huizum-West · Hollanderwijk · Gerard Doubuurt · Julianapark · Jan van Scorelbuurt
Nieuw-West (04):Frieslandhal · Valeriuskwartier-West · Westeinde · Magere Weide · Bilgaard · Verspreiding Noordwest
Nieuw-Oost (05):Vrijheidswijk · Vrijheidswijk-Oost · Heechterp-Schieringen · Schepenbuurt · Camminghaburen · Verspreiding Noordoost
Zuid (06):Hemrik · Wielenpolle · Aldlân · Rapenburg · Nijlân · Zwette-Schenkenschans
Buiten Noord (08):Blitsaerd · Lekkum · Snakkerburen · Verspreiding h. Lekkum en Miedum
Buiten Zuid (09):Zuiderburen · Goutum · Hempens · Wirdum · Wijtgaard · Swichum · Teerns · Verspreiding Goutum · Verspreiding Wirdum · Verspreiding Wytgaard

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.