Verchovna Rada

De Verchovna Rada (Oekraïens: Верховна Рада) is de officiële naam van het Oekraïense parlement en betekent letterlijk "Hoogste Raad". De naam dateert uit de Sovjet-periode, toen de gehele USSR op alle niveaus werd geleid door raden (sovjets). De Verchovna Rada is de directe voortzetting van het parlement van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, dat dezelfde naam droeg en Oekraïne op 24 augustus 1991 onafhankelijk verklaarde.

Verchovna Rada
Верховна Рада
Wetgevend orgaan van  Oekraïne
Algemene informatie
Aantal leden450
OntmoetingsplaatsKiev
Portaal    Politiek

De Verchovna Rada bestaat uit één kamer. De 450 afgevaardigden werden tot en met de verkiezingen in 2002 en wordt sinds 2012 gekozen op basis van een gemengd systeem: de ene helft (225 leden) werd gekozen in kiesdistricten (één zetel per district) waar zij een relatieve meerderheid van de stemmen moesten krijgen, de andere 225 leden werden gekozen volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging door middel van aan politieke partijen verbonden nationale kieslijsten. De verkiezingen in 2006 en in 2007 verliepen volledig volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging. Sinds de verkiezingen in 2012 worden opnieuw de 450 afgevaardigden gekozen op basis van een gemengd systeem: de ene helft (225 leden) werd gekozen in kiesdistricten (één zetel per district) waar zij een relatieve meerderheid van de stemmen moesten krijgen, de andere 225 leden werden gekozen volgens een systeem van evenredige vertegenwoordiging door middel van aan politieke partijen verbonden nationale kieslijsten.

De Verchovna Rada komt samen in een neo-klassiek gebouw aan de voelytsja Hroesjevskoho, op nummer 5, te Kiev.

Het parlement is meerdere malen het toneel geweest van vechtpartijen.[1][2][3][4][5][6][7]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.