Parlement van IJsland

Het Althing[1] of Alding[2] of Alting (IJslands: Alþingi) is het parlement van IJsland. Het is het oudste nog bestaande parlement.

Althing
Wetgevend orgaan van  IJsland
Het IJslandse parlementsgebouw
Algemene informatie
Aantal leden63
OntmoetingsplaatsReykjavik
Portaal    Politiek
Politiek in IJsland

Wapen van IJsland

Politiek in IJslandPortaal   Politiek

Vanaf het jaar 930 belegden clanhoofden bijeenkomsten om geschillen op te lossen, regels op te stellen en huwelijken te bespreken.[3] De bijeenkomsten werden þing (ding in het Nederlands) genoemd en de belangrijkste bijeenkomst werd Alþingi genoemd (van 'al' en 'þing', een ding voor allen ofwel een volksvergadering[4]).

Ten tijde van het IJslands Gemenebest (930–1262), opgericht door uit het Scandinavisch Schiereiland afkomstige Vikingen, kwam het Althing bijeen in Þingvellir. Het Althing fungeerde destijds als wetgevend en rechtsprekend instituut (ding). In 1262 werd IJsland een Noorse kolonie en verloor het parlement zijn wetgevende functie. IJsland werd in 1380 een Deense kolonie en in 1800 werd ook de juridische functie overgenomen door het Deense hooggerechtshof. In 1845 werd het eigen parlement hersteld, maar ditmaal als een raadgevende vergadering ten dienste van de Deense kroon, totdat in 1874 het opnieuw zijn wetgevende functie begon uit te oefenen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.