Rijksdag (Zweden)

De Rijksdag (riksdag) is het Zweedse parlement. Het parlementsgebouw staat op het eiland Helgeandsholmen in Stockholm. Voorzitter van de Rijksdag is sinds 24 september 2018 Andreas Norlén (M).

Rijksdag
Riksdag
Wetgevend orgaan van  Zweden
Logo
Algemene informatie
Aantal leden349
OntmoetingsplaatsHelgeandsholmen, Stockholm
Huidige legislatuur
VoorzitterAndreas Norlén (M)
Portaal    Politiek
Het Rijksdaggebouw
Zweeds Parlement

Samenstelling

De Rijksdag bestaat uit één kamer. Deze telt 349 leden. 310 hiervan worden gekozen in 28 districten, waarna er uiteraard een "minder proportionele verdeling" kan optreden. Om dat effect tegen te gaan worden de overgebleven 39 zetels volgens nationale proporties (zoals in Nederland met alle 150 gebeurt) verdeeld. Voor kleine partijen is er echter een drempel: men moet ten minste 4% van de totale stemmen hebben als partij om in aanmerking te komen voor de 39 proportioneel verdeelde zetels. Ook kan men sinds 1998 makkelijker voorkeurstemmen uitbrengen. Men wordt met voorkeurstemmen gekozen als men ten minste 8% van het totale aantal stemmen behaalt dat de partij in totaliteit behaalde. 26% van de Zweedse kiezers bracht in 2002 een voorkeurstem uit, en uiteindelijk kwamen daardoor 10 van de 349 leden met voorkeurstemmen in de Rijksdag.[1] In Zweden is de links-rechts opdeling erg belangrijk, zoals in veel andere Europese landen. In het verleden heeft de arbeidersbeweging zich dan ook georganiseerd en is er een sociaaldemocratische partij ontstaan. Deze partij is vanaf 1930 tot midden de jaren zeventig aan de macht geweest, wat overigens niet betekent dat ze altijd een meerderheid hadden. Ze hebben vaak minderheidsregeringen gevormd met bijvoorbeeld de steun van de kleinere linkse partij Vänsterpartiet. Waar Zweden in opvalt is het gebrek aan een extreemrechtse politieke partij of een rechtse partij met een "extreem rechtse vleugel". Er zou daar dus theoretisch electoraal nogal wat ruimte liggen. Dat bleek ook het geval toen in 1991 de partij "nieuwe democratie" 7% van de stemmen behaalde. Echter bleek de partij geplaagd door interne conflicten met als gevolg geen zetels in 1994. Toch toonde deze partij aan dat er in Zweden wel degelijk ruimte is aan die kant van het spectrum.

Parlementsverkiezingen 2014

Op 14 september 2014 werden verkiezingen voor de Rijksdag gehouden. De Alliantie voor Zweden, een centrumrechts kartel rond Fredrik Reinfeldt, verloor ten voordele van de rechtsere Zweden-democraten, met wie de andere partijen niet willen samenwerken. De sociaaldemocratische partij, die stabiel bleef, ging in een minderheidsregering met de groene partij. Begin december echter raakte de begroting niet door het parlement, waardoor vervroegde verkiezingen werden aangekondigd voor begin 2015. De regering kon echter compromissen sluiten met de oppositie waardoor de verkiezingen van de baan waren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.