Huis van Afgevaardigden (Wit-Rusland)

Het Huis van Afgevaardigden (Wit-Russisch: Палата Прадстаўнікоў, Palata Pradstavnikov, Russisch: Палата Представителей, Palata Predstavitelei) is de benaming van het lagerhuis van het twee kamers tellende Wit-Russische parlement, de Nationale Vergadering.

Politiek in Wit-Rusland
Wapen Wit-Rusland

Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in
Wit-RuslandPortaal   Politiek
Zetel van het Huis van Afgevaardigden

Het Huis van Afgevaardigden telt 110 leden die op basis van vrij, enkelvoudig en direct stemrecht worden gekozen. Iedere burger van 21 jaar en ouder heeft in Wit-Rusland stemrecht. Om gekozen te worden moet je ten minste 30 jaar oud zijn en tien jaar hebben gewoond in het kiesdistrict (Oblast) waar je je voor kandideert. Het Huis van Afgevaardigden wordt voor een periode van 4 jaar gekozen. Het Huis komt gedurende twee sessies per parlementair jaar bijeen. De eerste sessie begint op 2 oktober en duurt 80 dagen, de tweede sessie begint op 2 april en duurt 90 dagen. Wanneer de eerste dag van een sessie op een rust- of feestdag valt, dan begint een sessie een dag later.

De meeste leden van het Huis van Afgevaardigden (104) zijn partijloos, slechts 5 zijn er lid van politieke partijen. Praktische alle leden van het Huis steunen president Aleksandr Loekasjenko. De laatste parlementsverkiezingen waren de parlementsverkiezingen van 2012.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.