Nationale Raad van de Slowaakse Republiek

De Nationale Raad van de Slowaakse Republiek (Slowaaks: Národná rada Slovenskej republiky, vaak verkort tot: Národná rada, afkorting: NR SR) is sinds 1 oktober 1992 de naam voor het parlement van Slowakije. De Raad is de opvolger van de Slowaakse Nationale Raad, het parlement van de Slowaakse Socialistische Republiek, het Slowaakse deel van Tsjecho-Slowakije.

Het parlementsgebouw gezien vanaf de burcht

Aangezien Slowakije een eenkamerstelsel kent, is de Nationale Raad van de Slowaakse Republiek het enige wetgevende orgaan van het land en beslist het ook over de grondwet.

Doorgaans zijn er elke vier jaar verkiezingen volgens het systeem van de evenredige vertegenwoordiging. De verkiezingen voor de 150 zetels staan open voor alle in Slowakije wonende Slowaken van 21 jaar en ouder. Er is een kiesdrempel van 5%.

Het gebouw van de Nationale Raad van de Slowaakse Republiek bevindt zich naast de burcht van de hoofdstad Bratislava, met uitzicht over de Donau.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.