Raad van de Republiek (Wit-Rusland)

De Raad van de Republiek van Wit-Rusland (Wit-Russisch: Савет Рэспублікі, Sovjet Respoebliki) is de benaming van het hogerhuis van het tweekamerparlement van Wit-Rusland, de Nationale Vergadering genoemd.

Politiek in Wit-Rusland
Wapen Wit-Rusland

Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in
Wit-RuslandPortaal   Politiek

De Raad van de Republiek bestaat uit 64 leden. Acht van hen worden door de president van de republiek benoemd, de rest wordt per regio en Minsk, de hoofdstad, gekozen. Om lid te worden van de Raad van de Republiek moet iemand 30 jaar of ouder zijn en minimaal vijf jaar in de regio waarvoor hij zich kandidaat heeft gesteld wonen.

Taken

De functies van de Raad van de Republiek zijn:

  • Maken van wetten voor Wit-Rusland
  • Goedkeuren van de staatsbegroting
  • Vergunnen van macht aan de uitvoerende en juridische branches van de regering
  • Uitvoeren van controlerende functies
  • Meewerken aan de uitvoering van het buitenlandbeleid

De Raad van de Republiek moet verder bepaalde benoemingen van de president goedkeuren, alsook eventuele grondwetswijzigingen die door het Huis van Afgevaardigden (lagerhuis) zijn gewild goedkeuren. Wanneer de president de staat van beleg afkondigt of de noodtoestand uitroept, moet de Raad van de Republiek deze beslissing "overwegen" (art. 98 van de Wit-Russische grondwet).

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.