Haskerhorne

Haskerhorne (Fries: Haskerhoarne) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Het wordt in het Fries ook wel kortweg De Hoarne genoemd.

Haskerhorne
Plaats in Nederland
Details Details

Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten52° 57 NB, 5° 50 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)580[1]
Overig
Postcode8506
Netnummer0513
Woonplaatscode2491
Belangrijke verkeersadersA6 A7
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Skarsterlân
Portaal    Nederland
Friesland

Haskerhorne ligt ten zuidoosten/oosten van Joure, ten zuiden van de A7 en ten westen van Oudehaske. Ten zuidoosten van Haskerhorne liggen de Haulsterbossen. In 2019 telde het dorp 580 inwoners.

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlogsmonument in het Haulsterbos

Haskerhorne is waarschijnlijk rond 1200 ontstaan als een streekdorp. De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat het in hoek ("horne") van het dorpsgebied van Oudehaske (Haske) is ontstaan.

In 1333 werd Haskerhorne vermeld als in Hascherahorna, in 1451 als in da Horna, in 1505 als Haskerhorne en in 1579 als Hascherhoren. Het dorp wordt samen met Oudehaske, Nijehaske, Snikzwaag en het voormalige dorp Westermeer de Haskervijfga genoemd, deze benaming stamt uit de 15e eeuw en wijst naar het feit dat deze vijf dorpen de oorsprong van Haskerland vormen. Haskervijfga was enige tijd ook een grietenij.

Haskerhorne was lang een lintdorp met een groot buitengebied. Op het einde van 19e en begin 20ste eeuw veranderde dat langzaam met lichte zuidelijke uitbreidingen van de dorpskern. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw breidde zich sterker uit. De benaming 'De Hoarne duidt ook op de uitbreidingshoek, de Jousterweg en de Haulsterweg. Aan de zuidrand, aan de Haulsterweg is een klein los buurtje van huizen te vinden. Dit was een volkshuisvestingsproject uit 1919.

Het noordelijke deel van het dorpsgebied vormt sinds de uitbreidingen het hoofdbuitengebied. Dit deel is van oorsprong onderdeel van de Harskerveenpolder. Het gebied dat bij Haskerhorne behoorde werd opgedeeld als Hornsteruitgangen en Haskersterpolder. Een deel van de Hasksterpolder is opgegaan in de uitbreiding van Joure en is industriegebied geworden.

De open westhoek staat ook onder druk van de groei van Joure. Maar ook Haskerhorne zelf is langzaam blijven groeien. Sinds 2007 beschikt Haskerhorne over zijn eigen wapen en vlag. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Dorpsbelang werd deze ontwikkeld.

Tot de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1984 behoorde Haskerhorne tot de gemeente Haskerland. Tot 1 januari 2014 behoorde Haskerhorne tot de gemeente Skarsterlân, waarna het onderdeel is geworden van de gemeente De Friese Meren.

Sport

Sinds 1988 heeft het dorp een eigen eigen tennisvereniging, de Tennisvereniging Haskerhorne.

Onderwijs

Haskerhorne had tot begin 2018 een eigen school, de openbare basisschool 'De Lytse Mienskip' (Fries voor De kleine gemeenschap), welke voor het basisonderwijs zorgde in het dorp. Maar het aantal leerlingen daalde sterk. Naast Joure gaan de kinderen van het dorp naar de basisscholen in Oudehaske en Ouwsterhaule.

Voorzieningen

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Dorpshuis 't Trefpunt. Voor de jongeren in het dorp is er ook 't Hokje. Dit jeugdhonk is gevestigd in een oude stal die is blijven staan nadat een brand in 1972 de boerderij volledig verwoestte.

In 1897 werd in het dorp een coöperatieve zuivelfabriek gesticht. Deze werd in de jaren zeventig gesloten. Het dorp heeft sindsdien niet veel te bieden wat werk betreft buiten de boerderijen.

Kerk

In de 18e eeuw werd de huidige kerk van Haskerhorne gebouwd. Op de begraafplaats ligt verzetsstrijder Hotze Brouwer, die overleed tijdens de Tweede Wereldoorlog en woonachtig was in het dorp.

Openbaar vervoer

Zie ook

Zie de categorie Haskerhorne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.