België op het wereldkampioenschap voetbal 1986

België was een van de deelnemende landen op het wereldkampioenschap voetbal 1986 in Mexico. Het was de zevende deelname voor het land. Guy Thys nam als bondscoach[1] voor de tweede keer deel aan het WK. België bereikte de halve finale, werd uiteindelijk vierde en zette zo zijn beste WK-prestatie neer tot en met 2018, toen België 3e werd. De spelers die tot de selectie van Thys behoorden, werden na het WK op handen gedragen door de Belgische voetbalsupporters.


BEL
Thuistenue
Uittenue

Kwalificatie

België begon op 17 oktober 1984 in groep 1 aan de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. De Belgen startten in eigen land tegen Albanië. Pas in de tweede helft brak de wedstrijd open. Nico Claesen opende de score, Bedri Omuri maakte niet veel later gelijk. Twee late treffers van respectievelijk Enzo Scifo en invaller Eddy Voordeckers trokken de Rode Duivels over de streep. Scifo was op dat ogenblik nog maar 18 jaar en pas international.

In het tweede duel, tegen Griekenland, eindigde op een 0-0 gelijkspel, waarna opnieuw Albanië op het programma stond. Ditmaal wonnen de Albanezen met 2-0. Alle landen hadden op dat ogenblik drie punten, maar Polen had wel een wedstrijd minder gespeeld. Op 27 maart 1985 mochten de Rode Duivels de Grieken ontvangen. Het werd 2-0 na late goals van Frank Vercauteren en opnieuw Scifo.

Een dubbele confrontatie met het Polen van stervoetballer Zbigniew Boniek zou over het lot van de Belgen beslissen. De thuiswedstrijd werd door de Duivels gewonnen. Erwin Vandenbergh en Vercauteren zorgden voor de 2-0-eindstand. Polen en België begonnen met elk 7 punten aan het laatste kwalificatieduel. Bij een gelijkspel zou Polen groepswinnaar worden, de Belgen moesten dus winnen om barragewedstrijden te vermijden. Het werd 0-0, waardoor België tweede werd in zijn groep.

In de barragewedstrijden moest België het opnemen tegen buurland Nederland. De derby der Lage Landen moest bepalen wie er naar het WK mocht. Oranje, dat onder leiding stond van Leo Beenhakker, speelde eerst op verplaatsing. De Belgen maakten er hevige wedstrijd van. Al na vier minuten ging Vercauteren theatraal neer na een contact met Wim Kieft. De Nederlandse spits kreeg meteen rood. Niet veel later scoorde Vercauteren ook het enige doelpunt van de wedstrijd.

De terugwedstrijd in de De Kuip in Rotterdam werd een van de bekendste duels uit de geschiedenis van het Belgisch voetbalelftal. Nederland zette de 1-0 uit de heenwedstrijd recht via goals van Peter Houtman en Rob de Wit. Maar in de laatste minuten scoorde België een belangrijk uitdoelpunt. Verdediger Georges Grün, die Thys had laten invallen om de boomlange John van Loen op te vangen, trof in de 85e minuut raak met het hoofd. Nederland kon niet meer reageren en was uitgeschakeld. België mocht opnieuw naar het WK.

Kwalificatieduels

17 oktober 1984 België  3 - 1  Albanië
19 december 1984 Griekenland  0 - 0  België
22 december 1984 Albanië  2 - 0  België
27 maart 1985 België  2 - 0  Griekenland
1 mei 1985 België  2 - 0  Polen
11 september 1985 Polen  0 - 0  België

Barragewedstrijden

16 oktober 1985 België  1 - 0  Nederland
20 november 1985 Nederland  2 - 1  België

Eindstand

Land Wed W G V DV DT Ptn
 Polen 6 3 2 1 10 6 8
 België 6 3 2 1 7 3 8
 Albanië 6 1 2 3 6 9 4
 Griekenland 6 1 2 3 5 10 4

Het wereldkampioenschap

De Belgen mochten opnieuw naar Mexico, net als in 1970. Toen liep het WK uit op een sisser. Sommige spelers kregen heimwee en voelden zich in Zuid-Amerika niet goed in hun sas. De voetbalbond nam ditmaal geen risico's en stuurde de nationale ploeg op hoogtestage in het Zwitserse Ovronnaz. Thys besloot om Marc Degryse en Alex Czerniatynski niet mee te nemen naar Mexico. Thys' selectiepolitiek kreeg dan ook van zowel de Nederlandstalige als de Franstalige pers hevige kritiek.

Voor de loting werd België ondergebracht in pot 4, samen met onder meer Portugal en Schotland. België belandde in groep B, samen met gastland Mexico, Paraguay en Irak.

In de eerste wedstrijd, die op 3 juni 1986 plaatsvond in het monumentale Aztekenstadion, kwamen de Rode Duivels al snel achter tegen het Mexico van Real Madrid-aanvaller Hugo Sánchez. Erwin Vandenbergh zorgde nog voor de rust voor de aansluitingstreffer, maar in de tweede helft konden de Belgen niets meer rechtzetten. Het gastland won voor eigen volk met 2-1.

De Duivels hadden al meteen iets goed te maken tegen het onbekende Irak. Scifo bracht zijn team op voorsprong en Nico Claesen diepte de voorsprong uit toen België een strafschop kreeg voor een lichte overtreding op Vercauteren. Irak kwam gemotiveerd uit de kleedkamer, maar betaalde dat cash toen Basil Hanna met rood van het veld gestuurd werd na een duel met Scifo. Toch wisten de Irakezen nog tegen te scoren. Abdul Aufi zorgde in het slot voor de aansluitingstreffer. België won uiteindelijk met 2-1, maar had opnieuw pover gespeeld. Jean-Marie Pfaff moest zelfs enkele keren de gelijkmaker voorkomen. De Belgische pers was achteraf hard voor de nationale ploeg.

In de derde en laatste groepswedstrijd moest België hopen op puntenverlies van Mexico of winnen van Paraguay. Er heerste onrust in de spelersgroep. Franky Van der Elst werd gepasseerd door Thys. De speler van Club Brugge vond dat Thys de controle kwijt was en noemde zijn bondscoach oud. Mexico won met het kleinste verschil van Irak, dus moesten de Belgen winnen. Vercauteren bracht zijn land op voorsprong via een bal die mooi in de kruising verdween. Het was niet duidelijk of het om een schot of voorzet ging. Doch riep Peter Goldstein, een Amerikaanse professor, het later uit tot het mooiste WK-doelpunt ooit.

Roberto Cabañas maakte net na de rust gelijk, maar zag hoe Danny Veyt zijn land opnieuw een voorsprong bezorgde. In 76e minuut maakte Cabañas zijn tweede treffer voor Paraguay. Het duel eindigde op een 2-2 gelijkspel, waardoor de Duivels derde werden na Mexico en Paraguay. Als beste derde van alle groepen mocht België toch door naar de volgende ronde.

In de volgende ronde wachtte de op papier ijzersterke Sovjet-Unie. Met spelers als Pavel Jakovenko, Igor Belanov en Rinat Dasajev was de Sovjet-Unie favoriet, zeker gezien de zwakke prestaties van de Belgen. Het duel tussen beide landen werd een van de meest onvergetelijke wedstrijden uit de geschiedenis van de Rode Duivels. Belanov scoorde al na 27 minuten via een knap afstandsschot; de Sovjet-Unie was aanvankelijk duidelijk superieur. Toch hoefde België in de eerste helft geen tegendoelpunten meer te incasseren. Het bleef tot aan de rust 1-0. Net na de pauze stond Scifo op de juiste plaats om de gelijkmaker binnen te tikken. De Sovjet-Unie panikeerde echter niet, opnieuw Belanov zorgde na 70 minuten voor de 2-1. Maar enkele minuten nadien bracht aanvoerder Jan Ceulemans de score opnieuw in evenwicht. Hij controleerde een diepe bal met de borst en trapte de bal overhoeks binnen. Met nog een tiental minuten te gaan, leek plots alles mogelijk.

Het bleef 2-2 en dus kwamen er verlengingen. Verdediger Stéphane Demol rukte mee op en bracht de Belgen met een harde kopbal voor het eerst op voorsprong. De Rode Duivels waren ontketend. Nico Claesen haalde in de tweede verlenging hard uit, zijn vluchtschot was onhoudbaar voor doelman Dasajev. Belanov vervolledigde vervolgens zijn hattrick van op de stip, maar een gelijkmaker viel er niet meer uit de lucht. Het werd 3-4 en België mocht naar de kwartfinale.

In de kwartfinale was de tegenstander Spanje, dat een ronde eerder Denemarken met 1-5 had ingeblikt. Spanje beschikte tegen de Belgen over bekende namen als Emilio Butragueño, José Antonio Camacho, Andoni Zubizarreta en Julio Salinas. België was in theorie opnieuw de underdog, maar kwam als eerste op voorsprong. Aanvoerder Ceulemans maakte zijn tweede van het toernooi.

De Spanjaarden gingen op zoek naar een gelijkmaker, maar stuitten meermaals op Pfaff. Pas in het slot wist Juan Antonio Señor te scoren voor de Zuid-Europeanen. Het duel eindigde op 1-1, in de verlengingen werd er niet meer gescoord. De strafschoppenreeks werd een thriller. Pfaff stopte de tweede strafschop van de Spanjaarden en zette de Belgen op rozen. Invaller Leo Van der Elst mocht de laatste strafschop nemen. Hij trapte de bal staalhard binnen en maakte zo zijn belangrijkste doelpunt ooit.

In de halve finale wachtte het Argentinië van stervoetballer Diego Maradona. Het kleine dribbelwonder dolde met de Belgen en scoorde twee keer. De Rode Duivels waren niet opgewassen tegen zoveel individuele klasse. In de troostfinale namen de Duivels het op tegen Frankrijk. Michel Platini keek van aan de zijlijn toe. Thys liet dan weer Raymond Mommens, die nog niet had meegespeeld op het toernooi, 90 minuten meedraaien. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, Ceulemans en Claesen scoorden voor de Belgen. De derde wedstrijd met verlengingen was er te veel aan voor de Rode Duivels. Frankrijk liep uit tot 4-2, waardoor de Belgen met lege handen naar huis moesten. Na het toernooi werd Enzo Scifo wel nog uitgeroepen tot beste jongere van het WK.

Eens terug in België wachtten de duizenden supporters de nationale ploeg op. De Grote Markt in Brussel stond volledig vol toen de selectie van Guy Thys op het balkon van het stadhuis verscheen. De menigte scandeerde de naam van Pfaff, die in België een volksheld werd na zijn sterke WK-prestatie.

Tenue

Sportmerk: adidas

Thuis
Uit
Doelman
Doelman

Technische staf

Naam Functie
Technische staf
Guy Thys Bondscoach
Michel Sablon Assistent-trainer

Selectie

No. Naam Wedstr. Club
1Jean-Marie Pfaff701000 Bayern München
2Eric Gerets600000 PSV
3Franky Van der Elst301010 Club Brugge
4Michel De Wolf200000 AA Gent
5Michel Renquin501002 Standard Luik
6Frank Vercauteren610001 RSC Anderlecht
7René Vandereycken200000 RSC Anderlecht
8Enzo Scifo720002 RSC Anderlecht
9Erwin Vandenbergh110001 RSC Anderlecht
10Philippe Desmet300011 KSV Waregem
11Jan Ceulemans 731000 Club Brugge
12Jacky Munaron000000 RSC Anderlecht
13Georges Grün601012 RSC Anderlecht
14Lei Clijsters200020 Waterschei SV Thor
15Leo Van der Elst400040 Club Brugge
16Nico Claesen731010 Standard Luik
17Raymond Mommens100000 KSC Lokeren
18Danny Veyt511001 KSV Waregem
19Hugo Broos301010 Club Brugge
20Gilbert Bodart000000 Standard Luik
21Stéphane Demol711011 RSC Anderlecht
22Patrick Vervoort500000 Beerschot VAV

Wedstrijden

Poulefase


3 juni 1986
12:00 CST
België 1 – 2 Mexico Aztekenstadion, Mexico City
Toeschouwers: 110.000
Scheidsrechter: Carlos Esposito (Argentinië)
Vandenbergh  45'  23' Quirarte
 39' Sánchez
België
Mexico
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB2Eric Gerets
CB19Hugo Broos 39'
CB3Franky Van der Elst 56'
CB4Michel De Wolf
LWB6Frank Vercauteren
DM7René Vandereycken
AM8Enzo Scifo
AM11Jan Ceulemans
CF10Philippe Desmet 60'
CF9Erwin Vandenbergh 66'
Invallers:
FW16Nico Claesen 60'
DF21Stéphane Demol 66'
Coach:
Guy Thys
Mexico:
GK1Pablo Larios
RB2Mario Trejo
CB14Felix Cruz
CB3Fernando Quirarte
LB17Raul Servin
RM13Javier Aguirre
CM22Manuel Negrete
CM16Carlos Muñoz 83'
LM10Tomás Boy 69'
CF15Luis Flores 79'
CF9Hugo Sánchez 23'
Invallers:
MF7Miguel Espana 69'
DF5Francisco Cruz 79'
Coach:
Bora Milutinović



8 juni 1986
12:00 CST
Irak 1 – 2 België Estadio Nemesio Díez, Toluca
Toeschouwers: 20.000
Scheidsrechter: Jesus Diaz Palacio (Colombia)
Radhi  59'  16' Scifo
 21' (pen.) Claesen
Irak
België
Irak:
GK1Raad Salman 20'
RB3Khalil Allawe
CB5Samir Mahmoud 48'
CB4Nudhum Salim 29'
LB22Ghanim Al-Roubai
RM15Natik Abidoun 65'
CM8Ahmed Amaiesh
CM9Kerim Minshid 82'
LM14Basil Hanna 1' 52'
CF7Haris Hassan 42'
CF6Ali Shihab
Invallers:
FW11Abdul Aufi 82'
Coach:
Evaristo
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB2Eric Gerets
CB3Franky Van der Elst
CB21Stéphane Demol 69'
CB4Michel De Wolf
LWB6Frank Vercauteren
DM7René Vandereycken
AM8Enzo Scifo 67'
AM11Jan Ceulemans
CF10Philippe Desmet
CF16Nico Claesen 16'
Invallers:
DF14Lei Clijsters 67'
DF13Georges Grün 69'
Coach:
Guy Thys



11 juni 1986
12:00 CST
Paraguay 2 – 2 België Estadio Nemesio Díez, Toluca
Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Bogdan Dotchev, Bulgarije
Cabañas  50',  76'  30' Vercauteren
 59' Veyt
Paraguay
België
Paraguay:
GK1Roberto Fernandez
RB2Juan Torales
CB3César Zabala
CB5Rogelio Delgado
LB6Jorge Amado Nunes
RM7Buenaventura Ferreira
CM8Julio Cesar Romero 55'
CM10Adolfino Cañete
LM16Jorge Guasch
CF9Roberto Cabañas
CF11Alfredo Mendoza 68'
Invallers:
FW20Ramón Hicks 68'
Coach:
Cayetano Ré
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB19Hugo Broos
CB13Georges Grün 89'
CB21Stéphane Demol
CB5Michel Renquin
LWB22Patrick Vervoort
CM11Jan Ceulemans 55'
CM8Enzo Scifo
CM6Frank Vercauteren
CF18Danny Veyt
CF16Nico Claesen
Invallers:
MF15Leo Van der Elst 89'
Coach:
Guy Thys


Tweede ronde


15 juni 1986
16:00 CST
Sovjet-Unie 3 – 4 (n.v.) België Estadio León, Léon
Toeschouwers: 32.277
Scheidsrechter: Erik Fredriksson (Zweden)
Belanov  27',  70',  111' (pen.)  56' Scifo
 77' Ceulemans
 102' Demol
 110' Claesen
Sovjet-Unie
België
Sovjet-Unie:
GK1Rinat Dasajev
RB2Vladimir Bessonov
CB20Sergej Alejnikov
CB10Oleg Koeznetsov
LB5Anatoli Demjanenko
CM12Andrej Bal
CM8Pavel Jakovenko 79'
AM9Aleksandr Zavarov 72'
RW7Ivan Jaremtsjoek
CF19Igor Belanov
LW21Vasili Rats
Invallers:
FW14Sergej Rodionov 72'
FW17Vadim Jevtoesjenko 79'
Coach:
Valeri Lobanovski
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB2Eric Gerets 99'
CB13Georges Grün 112'
CB21Stéphane Demol
CB5Michel Renquin 65'
LWB22Patrick Vervoort
CM11Jan Ceulemans
CM8Enzo Scifo
CM6Frank Vercauteren
CF18Danny Veyt
CF16Nico Claesen
Invallers:
MF15Leo Van der Elst 99'
DF14Lei Clijsters 112'
Coach:
Guy Thys

Kwartfinale


22 juni 1986
16:00 CST
Spanje 1 – 1 (n.v.) België Estadio Cuauhtémoc, Puebla
Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Siegfried Kirschen (Oost-Duitsland)
Señor  85'  35' Ceulemans
  Strafschoppen  
Señor
Eloy
Chendo
Butragueño
Muñoz
4 – 5 Claesen
Scifo
Broos
Vervoort
L. Van der Elst
Spanje
België
Spanje:
GK1Andoni Zubizarreta
RB15Chendo
CB2Tomás 39' 46'
CB14Ricardo Gallego
LB3José Antonio Camacho
RM21Míchel
CM5Víctor Muñoz
CM18Ramón Calderé 44'
LM11Julio Alberto
CF9Emilio Butragueño
CF19Julio Salinas 63'
Invallers:
MF7Juan Antonio Señor 46'
FW20Eloy Olaya 63'
Coach:
Miguel Muñoz
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB2Eric Gerets
CB13Georges Grün 115'
CB21Stéphane Demol 24'
CB5Michel Renquin
LWB22Patrick Vervoort
CM11Jan Ceulemans
CM8Enzo Scifo
CM6Frank Vercauteren 105'
CF18Danny Veyt 82'
CF16Nico Claesen
Invallers:
DF19Hugo Broos 82'
MF15Leo Van der Elst 105'
Coach:
Guy Thys

Halve finale


25 juni 1986
16:00 CST
Argentinië 2 – 0 België Aztekenstadion, Mexico City
Toeschouwers: 114.500
Scheidsrechter: Antonio Márquez Ramírez (Mexico)
Maradona  51',  63'
Argentinië
België
Argentinië:
GK18Nery Pumpido
CB9José Cuciuffo
CB5José Luis Brown
CB19Oscar Ruggeri
DM2Sergio Batista
RM14Ricardo Giusti
CM7Jorge Burruchaga 85'
CM12Héctor Enrique
LM16Julio Olarticoechea
AM10Diego Maradona
CF11Jorge Valdano 33'
Invallers:
MF3Ricardo Bochini 85'
Coach:
Carlos Bilardo
België:
GK1Jean-Marie Pfaff
RWB2Eric Gerets
CB13Georges Grün
CB21Stéphane Demol
CB5Michel Renquin 54'
LWB22Patrick Vervoort
CM11Jan Ceulemans
CM8Enzo Scifo
CM6Frank Vercauteren
CF18Danny Veyt 27'
CF16Nico Claesen
Invallers:
MF10Philippe Desmet 54'
Coach:
Guy Thys

Troostfinale


28 juni 1986
12:00 CST
Frankrijk 4 – 2 (n.v.) België Estadio Cuauhtémoc, Puebla
Toeschouwers: 21.000
Scheidsrechter: George Courtney (Engeland)
Ferreri  27'
Papin  43'
Genghini  104'
Amoros  111' (pen.)
 11' Ceulemans
 73' Claesen
Frankrijk
België
Frankrijk:
GK22Albert Rust
RB2Manuel Amoros
CB4Patrick Battiston
CB7Yvon Le Roux 55'
LB5Michel Bibard
DM13Bernard Genghini
CM14Jean Tigana 83'
CM15Philippe Vercruysse
AM11Jean-Marc Ferreri
RF17Jean-Pierre Papin
LF16Bruno Bellone
Invallers:
MF6Maxime Bossis 55'
DF8Thierry Tusseau 83'
Coach:
Henri Michel
België:
GK1Jean-Marie Pfaff 63'
RWB2Eric Gerets
CB13Georges Grün
CB21Stéphane Demol
CB5Michel Renquin 46'
LWB22Patrick Vervoort
RM11Jan Ceulemans
CM8Enzo Scifo 64'
LM6Raymond Mommens
CF18Danny Veyt
CF16Nico Claesen
Invallers:
DF3Franky Van der Elst 46'
MF15Leo Van der Elst 64'
Coach:
Guy Thys

KBVB · A-internationals · Selecties · Statistieken · Bondscoaches · Belgisch vrouwenelftal · Olympisch elftal · België U21 · België U20 · België U19 · België U18 · België U17 · Vrouwen U19 · Vrouwen U17

1900 – 1919 · 1920 – 1939 · 1940 – 1959 · 1960 – 1979 · 1980 – 1999 · 2000 – 2009 · 2010 – 2019 · 2020 – 2029

OS 1900 · OS 1920 · OS 1924 · OS 1928 · WK 1930 · WK 1934 · WK 1938 · WK 1954 · WK 1970 · EK 1972 · EK 1980 · WK 1982 · EK 1984 · WK 1986 · WK 1990 · WK 1994 · WK 1998 · EK 2000 · WK 2002 · OS 2008 · WK 2014 · EK 2016 · WK 2018 · EK 2020

WK 1934 · WK 1938 · WK 1954 · WK 1958 · WK 1962 · EK 1964 · WK 1966 · EK 1968 · WK 1970 · EK 1972 · WK 1974 · EK 1976 · WK 1978 · EK 1980 · WK 1982 · EK 1984 · WK 1986 · EK 1988 · WK 1990 · EK 1992 · WK 1994 · EK 1996 · WK 1998 · WK 2002 · EK 2004 · WK 2006 · EK 2008 · WK 2010 · EK 2012 · WK 2014 · EK 2016 · WK 2018 · EK 2020

Albanië · Algerije · Andorra · Argentinië · Armenië · Australië · Azerbeidzjan · Bosnië en Herzegovina · Brazilië · Bulgarije · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Cyprus · DDR · Denemarken · Duitsland · Egypte · El Salvador · Engeland · Estland · Faeröer · Finland · Frankrijk · Gabon · Gibraltar · Griekenland · Hongarije · Ierland · IJsland · Irak · Israël · Italië · Ivoorkust · Japan · Joegoslavië · Kazachstan · Kroatië · Letland · Litouwen · Luxemburg · Malta · Marokko · Mexico · Montenegro · Nederland · Noord-Ierland · Noord-Macedonië · Noorwegen · Oostenrijk · Panama · Paraguay · Peru · Polen · Portugal · Qatar · Roemenië · Rusland · San Marino · Saoedi-Arabië · Schotland · Servië · Servië en Montenegro · Slovenië · Slowakije · Sovjet-Unie · Spanje · Tsjechië · Tsjecho-Slowakije · Tunesië · Turkije · Uruguay · Verenigde Staten · Wales · Zambia · Zuid-Korea · Zweden · Zwitserland

Wedstrijden in detail

Algerije (2014) · Argentinië (2014) · Brazilië (2018) · Engeland (2018, 1) · Engeland (2018, 2) · Frankrijk (1904) · Frankrijk (2018) · Ierland (2016) · Italië (2016) · Japan (2018) · Nederland (1985) · Panama (2018) · Polen (1982) · Rusland (2014) · Sovjet-Unie (1982) · Tunesië (2018) · Verenigde Staten (2014) · West-Duitsland (1980) · Zuid-Korea (2014)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.