Australopithecus bahrelghazali

Australopithecus bahrelghazali is een fossiele mensachtige waarvan de eerste resten in januari 1995 in de Bahr el Ghazalvallei, dicht bij Koro Toro in Tsjaad, werd gevonden door de paleontoloog Michel Brunet. Brunet noemde zijn vondst 'Abel' (ter ere van een in Kameroen verdwenen geoloog).

Australopithecus bahrelghazali
Fossiel voorkomen: Plioceen (3,5-3 miljoen jaar geleden)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (primaten)
Familie:Hominidae (mensachtigen)
Geslacht:Australopithecus
Soort
Australopithecus bahrelghazali
Brunet et al., 1995
Vindplaats in Bahr el Ghazalvallei (Tsjaad)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Australopithecus bahrelghazali op Wikispecies
Portaal    Biologie
Zoogdieren

De fossielen werden aangetroffen op een afstand van ongeveer 2500 km tot de Grote Slenk van Oost-Afrika, en bestonden uit niet meer dan een paar tanden en een deel van een kaak, aangetroffen in afzettingen die naar schatting 3 tot 3,5 Ma oud zijn. De ontdekte kaak KT-12 heeft kenmerken die erg lijken op het gebit van Australopithecus afarensis. Dat heeft onderzoekers zoals William Kimbel ertoe gebracht te stellen dat Australopithecus bahrelghazali geen aparte soort vertegenwoordigt maar 'binnen de variatiebreedte van Australopithecus afarensis valt'. Deze soort vormt een mysterie voor sommige onderzoekers omdat het het enige fossiel van een australopithecus in Centraal-Afrika is. De vondst is ook belangrijk omdat dit het eerste fossiel is dat bewijst dat er nog 'een derde venster' voor de vroege evolutie van hominiden is.

Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Orrorin Orrorin tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.