Zonnestein (verkeersplein)

Zonnestein is een tijdelijk opgeheven tramhalte, geïntegreerd in een verkeersplein, van de Amsterdamse tram en voorheen sneltramhalte van de Amsterdamse metro in Amstelveen.


Zonnestein
PlaatsAmstelveen
AfkortingZNS
Opening30 november 1990
Sluiting3 maart 2019[1]
Heropening25 mei 2020
Vervoerder
Constructie
Perrons1
Perronsporen2
Metro
Metrolijn 51  (tot 3 maart 2019)
Tram en bus
Tramlijn(en)5 en 6
Ligging
Coördinaten52° 19 NB, 4° 52 OL

Locatie van het metrostation

Portaal    Openbaar vervoer

Op de halte stopt(e) tramlijn 5. Van 1990 tot 2019 stopte hier ook sneltram 51. De halte ligt in de middenberm van de Beneluxbaan naast winkelcentrum Kostverlorenhof. Tot 3 maart 2019 was er een 65 meter lang hoog gedeelte voor lijn 51 en een 30 meter lang laag gedeelte voor lijn 5.

Op 3 maart 2019 werd de halte tijdelijk opgeheven en voor lijn 5 en 6 was een tijdelijke vervangende halte "Biesbosch" ingesteld (die al werd geopend bij het tijdelijk opheffen van halte Kronenburg maar weer werd opgeheven bij de heropening op 9 maart 2020). De halte lag ter hoogte van Biesbosch.

De halte was qua opzet exact hetzelfde als de sneltramhaltes Kronenburg en Van Boshuizenstraat. De haltes A.J. Ernststraat en De Boelelaan/VU hebben ook een verhoogd sneltramgedeelte en een laag tramgedeelte met zijperrons, maar bij deze haltes stopte de sneltram zuidelijker dan de tram, terwijl dit bij Zonnestein en Kronenburg andersom is. Lijn 5 rijdt vanaf de Van Hallstraat via het Leidseplein, het Museumplein, en de Beethovenstraat naar het Stadshart van Amstelveen en spitslijn 6 tussen Zuid en Amstelveen. De sneltram vervangende bus gaat door de tunnel rijden langs beide zijden van het perron over de enkele rijstrook maar zal er niet halteren.

Toekomst

In de plannen voor de vernieuwde Amstelveenlijn, die in 2020 gereed moet zijn en waarvan de werkzaamheden in voorjaar 2019 zijn gestart, werd de kruising van Beneluxbaan met de Straat van Messina ongelijkvloers gemaakt. Hierbij verschenen in de straat van Messina een tweetal viaducten over de Beneluxbaan met op maaiveldniveau een rotonde voor afslaand verkeer. De doorgaande enkele rijstroken van Beneluxbaan en de vernieuwde halte Zonnenstein kwamen daarbij verdiept te liggen, in een open tunnelbak met voor de tram een eilandperron, dit in tegenstelling tot de oorspronkelijke zijperrons. Het perron is door middel van trappen en een lift verbonden met het maaiveld. Tevens ligt de halte nu onder de kruising in plaats van ten noorden daarvan.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.