Beneluxbaan

De Beneluxbaan is een belangrijke weg in Amstelveen die de Amsterdamse wijk Buitenveldert in het stadsdeel Zuid met de zuidelijke wijken van Amstelveen verbindt. De weg werd in mei 1962[1] geopend en is aangelegd op de plaats van de vroegere Middenweg, een smalle landelijke weg dwars door de Middelpolder die liep van de Kalfjeslaan nabij het huidige Uilenstede naar de Parelvisserslaan in Bankras/Kostverloren, de oostelijke wijk van Amstelveen.[2]

De Beneluxbaan in noordelijke richting gezien vanaf het viaduct bij de Ouderkerkerlaan.

De weg ligt in het verlengde van de Buitenveldertselaan en begint bij de gemeentegrens bij de Kalfjeslaan. De Buitenveldertselaan begint in Amsterdam bij de Ringweg Zuid (A10), nabij de Vrije Universiteit en is het verlengde van de Parnassusweg.

De Beneluxbaan heeft op het eerste, noordelijke, gedeelte een gelijkvloerse kruising met de Rembrandtweg/Saskia van Uylenburghweg en met Zonnestein en een ongelijkvloerse kruising met de Oranjebaan. Er is een T-kruising met de Handelsweg bij het winkelcentrum Binnenhof. De Europaboulevard, Van Nijenrodeweg, Beneluxbaan en Oranjebaan vormen samen de zuidelijke tak van de s109, een van de Amsterdamse stadsroutes.

Na 4,13 km gaat de Beneluxbaan onder de snelweg A9 door. Daarna is er een ongelijkvloerse kruising met de Ouderkerkerlaan aan de westkant en de Laan van Langerhuze aan de oostkant en een gelijkvloerse met de Sportlaan.

In de middenberm van het eerste gedeelte liggen de sporen van tram 5 en 6. De trambaan werd in gebruik genomen op 30 november 1990 tesamen met de baan van metro/sneltramlijn 51 en was toen de eerste sneltramlijn geschikt voor railvoertuigen met een breedte van 2,65 meter in Amsterdam en Amstelveen. Op 3 maart 2019 verdween lijn 51.

Langs het eerste en tweede deel van de weg, tot Marne en Startbaan, lag aan beide kanten een vrijliggend fietspad.

De Beneluxbaan is voor het grootste deel een noord-zuidas. Maar na 5,76 km buigt de Beneluxbaan af naar het westen en wordt het een oost-westas. Ook verlaat de Beneluxbaan vanaf hier het tracĂ© van de voormalige sneltram 51 en toekomstige tram 25. De weg kruist de Van der Hooplaan en de Bovenkerkerweg (gelijkvloers). Verderop, bij de Westwijk, na 7,54 km, gaat de 4-strooksweg over in een 2-strooksweg, zonder bebossing in het midden. De weg eindigt op de Legmeerdijk. In het verlengde liggen het Schinkeldijkje, de Bosrandweg en de Bosrandbrug, die deel uitmaken van de Provinciale weg N231 naar Schiphol-Oost.

De Beneluxbaan is in totaal 8,25 km lang en zorgt voor doorstroming van het autoverkeer tussen Amsterdam en in Amstelveen.

Sinds 2019 wordt de Beneluxbaan in het kader van de ombouw van de Amstelveenlijn gereconstrueerd waarbij een drietal kruisingen ongelijkvloers zal worden. Hierbij is de huidige weg bouwterrein en is de weg hier in beide richtingen tijdelijk verlegd naar de zijkant.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.