Tours (Indre-et-Loire)

Tours (uitspraak [tuʁ], de s wordt niet uitgesproken) is een stad in Midden-Frankrijk, gelegen aan de rivier de Loire. Tours was de hoofdstad van de voormalige provincie Touraine, thans is het de hoofdplaats van het departement Indre-et-Loire. De stad telt 136.125 inwoners (2014) die in het Frans Tourangeaux worden genoemd.

Tours
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioCentre-Val de Loire
DepartementIndre-et-Loire (37)
ArrondissementTours
Kantonhoofdplaats van 4 kantons: Tours-1, -2, -3 & -4
Coördinaten47° 23 NB, 0° 41 OL
Algemeen
Oppervlakte34,4 km²
Inwoners (1 jan. 2011)134.633
(3.913,8 inw./km²)
Hoogte44 - 109 m
BurgemeesterJean Germain
Overig
Postcode37100
INSEE-code37261
Foto's
Brug over de Loire
Stadhuis
Kathedraal van Tours
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Tours in 1572

In de Gallo-Romeinse tijd was Tours, destijds Caesarodonum genaamd, al een stad van betekenis. Het amfitheater van Tours werd in de eerste eeuw gebouwd. In de derde eeuw werd de stad, met 6.000 inwoners, geheel weggevaagd door barbaren. Later werd op dezelfde locatie weer een dorp gesticht, Civitas Turonum, dat langzaamaan uitgroeide tot een pelgrims- en handelsstad. Tours werd een bisdom in de vierde eeuw. De derde bisschop was de bekeerde legioensoldaat Martinus; in het Nederlands bekend als Sint-Maarten. Hij speelde een grote rol in de kerstening van de streek, en Tours werd een van de belangrijkste religieuze centra van Gallië. De intellectuele en artistieke uitstraling van de stad werd in de volgende eeuwen nog versterkt met figuren als Gregorius van Tours (zesde eeuw) en Alcuinus (achtste eeuw). Die laatste stichtte er een invloedrijke school en een bibliotheek.

In 1205 veroverde koning Filips August Tours op de Engelsen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog was Tours het hart van het koninkrijk Frankrijk en werd zodoende de hoofdstad en koninklijke stad. Frans I nam Tours deze titel af en maakte Parijs tot hoofdstad van het koninkrijk. Vanaf de vijftiende eeuw kende Tours een belangrijke zijde-industrie, die was begonnen onder impuls van koning Lodewijk XI. Onder de ambachtslieden van Tours kende het calvinisme veel aanhangers en de stad werd een centrum van de reformatie in Frankrijk. Na de intrekking van het Edict van Nantes verlieten veel zijdewerkers de stad en begon een economisch verval die de stad pas in de negentiende eeuw te boven kwam door de komst van de spoorwegen.

Vervoer

Trein

Tours is aangesloten op de LGV Atlantique en TGV's komen aan op station Tours, het centraal kopstation van de stad. Veel doorgaande treinen, waaronder TGV's stoppen niet in Tours maar in het vlakbijgelegen station Saint-Pierre-des-Corps, dat vanuit Tours goed bereikbaar is met pendeltreinen en andere treinen.
Tours is een belangrijk spoorknooppunt met spoorlijnen naar:

  • Le Mans
  • Angers, Nantes
  • Poitiers, Bordeaux, La Rochelle
  • Vierzon, Lyon
  • Hoofdlijn naar Parijs via Orléans
  • De LGV Atlantique tussen Parijs en Bordeaux
  • De lokale spoorlijn naar Parijs via Vendôme.
  • De lokale (doodlopende) lijnen naar Chinon en Loches

De LGV Atlantique is verlengd naar Bordeaux. Er zijn aansluitingen voorzien waardoor ook treinen vanuit Tours of Saint-Pierre-des-Corps de hogesnelheidslijn in de zuidelijke richting kunnen gebruiken.

Tram

Zoals de meeste Franse steden hebben ook in Tours stadstrams gereden. De laatste tram reed in 1949. Op 31 augustus 2013 is in Tours een nieuwe tramlijn van bijna 15 kilometer geopend met 29 stations. De tramlijn wordt gereden met zevendelige gelede Citadistrams. Deze trams hebben een bijzondere vormgeving met aan de voor- en achterkant[1] verticale lichtstrepen.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwoneraantal van Tours vanaf 1962.

Grafiek inwonertal gemeente
Bron: Frans bureau voor statistiek. Cijfers inwoneraantal volgens de definitie population sans doubles comptes (zie de gehanteerde definities)

Bezienswaardigheden

Rue Colbert

De Rue Colbert is de hoofdstraat van het middeleeuwse Tours. Aan de Place Foire le Roi liggen enkele 15e-eeuwse huizen. In 'À la Pucelle armée' zou Jeanne d'Arc in 1429 haar wapenrusting hebben laten maken.

Abdijkerk St. Julien

De abdijkerk St. Julien heeft mooie moderne gebrandschilderde ramen. Het Hôtel Goüin is een goed voorbeeld van Italiaanse renaissance-architectuur in Frankrijk.

De Place Plumereau is een gezellig plein; de voorgevels van de huizen zijn na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd.

St. Gatien

De Cathédrale Saint-Gatien werd gebouwd van de dertiende tot de zestiende eeuw. Het koor is vroeggotisch, het schip hoog-gotisch, en de voorgevel is gebouwd in de flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in romaanse stijl, vervolgde men in gotische stijl, en bekroonde men in renaissance-stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus.
De St. Gatien is beroemd om zijn ramen. Deze dateren uit de dertiende eeuw (koor), veertiende eeuw (roosvenster) en vijftiende eeuw (schip).
Het Musée du Campagnonnage toont meesterwerken, die gezellen moesten maken om als handwerksman aan de kathedralen te mogen gaan werken.

Sport

Tours is bekend als aankomstplaats van de jaarlijks in het najaar verreden wielerklassieker Parijs-Tours. Daarnaast is Tours acht keer etappeplaats geweest in de wielerkoers Ronde van Frankrijk. Dit was voorlopig voor het laatst in 2013 het geval.

Tours FC is de professionele voetbalclub van Tours en speelt in het Stade de la Vallée du Cher.

Geboren

Zie de categorie Tours (France) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.