Limoges

Limoges (Occitaans: Limòtges) is een Franse stad aan de rivier de Vienne en de hoofdstad van het departement Haute-Vienne. De stad heeft circa 134.000 inwoners (250.000 in de gehele agglomeratie) en maakt sinds 1 januari 2016 deel uit van de regio Nouvelle-Aquitaine.

Limoges
Gemeente in Frankrijk

Situering
RegioNouvelle-Aquitaine
DepartementHaute-Vienne (87)
ArrondissementLimoges
Kantonhoofdplaats van 16 kantons: Limoges-Beaupuy, Limoges-Carnot, Limoges-Centre, Limoges-Cité, Limoges-Condat, Limoges-Corgnac, Limoges-Couzeix, Limoges-Grand-Treuil, Limoges-Isle, Limoges-La Bastide, Limoges-Landouge, Limoges-Le Palais, Limoges-Panazol, Limoges-Puy-las-Rodas, Limoges-Vigenal en Limoges-Émailleurs
Coördinaten45° 51 NB, 1° 15 OL
Algemeen
Oppervlakte77,5 km²
Inwoners (1 jan. 2011)137.758
(1.777,5 inw./km²)
Hoogte209 - 431 m
BurgemeesterAlain Rodet
Overig
Postcode87280
INSEE-code87085
Websitewww.ville-limoges.fr
Foto's
Station van Limoges
Portaal    Frankrijk

Geschiedenis

Limoges werd door Keizer Augustus rond 10 v.Chr. gesticht als Augustoritum. Het was een belangrijk kruispunt van wegen. De Romeinen bouwden een brug van steen over de aanvankelijke doorwaadbare plaats, een forum op de helling, verscheidene thermen, een groot amfitheater, een theater op de banken van de Vienne, ondergrondse aquaducten, orthogonale straten, en luxe woningen.

Begin 4e eeuw werd de stad verlaten door zijn eigen inwoners en onderging het plunderingen. De eerste bisschop van Limoges, Sint Martial, bekeerde het gebied, en maakte het weer welvarend. De abdij verwierf in de 9e eeuw zijn onafhankelijkheid van de bisschop van Limoges. Deze abdij werd beroemd vanwege zijn bibliotheek, de twee na grootste in Frankrijk na Cluny. Limoges was in de middeleeuwen beroemd vanwege zijn email op koper.

In 1768 werd hier porseleinaarde ontdekt, en vanaf dat moment is Limoges bekend om zijn porselein.

Tot de Franse Revolutie was Limoges de hoofdstad van de historische provincie en tussen 1960 en 2015 van de toenmalige regio Limousin.

Bezienswaardigheden

Musée de l'Evêché, voormalig bisschoppelijk paleis, met achteraan de kathedraal
Het museum bezit ruim 300 stukken email, van de 12de eeuw tot heden. Voorts zijn er belangrijke Egyptische oudheden en Gallo-Romeinse vondsten, een mineralogische collectie en schilderijen, waaronder twee doeken van de in Limoges geboren schilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919).

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer

Limoges is bereikbaar vanaf Orléans via de Franse autosnelweg A20/E9. In de gemeente liggen de spoorwegstations Limoges-Bénédictins en Limoges-Montjovis.

Stedenbanden

  • Charlotte (Verenigde Staten), sinds 1992
  • Fürth (Duitsland), sinds 1992
  • Hrodna (Wit-Rusland), sinds 1982
  • Incheon (Zuid-Korea) sinds 2015
  • Pilsen (Tsjechië), sinds 1987
  • Seto (Japan), sinds 2003

Bekende inwoners van Limoges

Geboren

Overleden

Trivia

Het 12e deel van de compositie Schilderijen van een tentoonstelling van de Russische componist Modest Moessorgski is getiteld Limoges. In dit stuk zijn de ruziënde marktvrouwen te horen op het marktplein van het Franse stadje. Het is een zeer kort allegretto vivo (sempre scherzando) van nog geen anderhalve minuut. Het betreffende schilderij was gemaakt door de Russische kunstschilder Viktor Hartmann.

Zie de categorie Limoges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.