Station Tienen

Station Tienen is een spoorwegstation langs spoorlijn 36 (Brussel-Luik) in de stad Tienen.

Gevelsteen met jaartal en hoogteaanduiding.
Opening22 september 1837
Sluiting1988 (goederen)
Telegrafische codeFTNN
Aantal perrons4 (2 buiten dienst)
Lijn(en)36
Coördinaten50° 48 NB, 4° 56 OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
4.708
1.312
1.042
BeheerderNMBS

Stationsinformatie NMBS
Portaal    Openbaar vervoer

Het stationsgebouw dateert van 1840 (jaartal vermeld op gevelsteen, zie foto hiernaast) en is het oudste nog bestaande stationsgebouw in België én het Europese vasteland (samen met het stationsgebouw van 's Gravenbrakel gebouwd hetzelfde jaar). Het was een evenwichtig gebouw met een hoog centraal deel met puntgevel en aan iedere zijde een gelijkvloerse uitbouw, alle drie met dezelfde ritmiek: venster, deur, venster, deur, venster. Door de vele verbouwingen vanaf eind 19e eeuw is alle symmetrie en uitstraling van het gebouw evenwel verloren gegaan. Ook binnen werd het gebouw regelmatig aangepast aan de noden van de dag en blijft er weinig of niets van de originele architectuur over.

Het station was tevens het eindstation van de voormalige spoorlijnen spoorlijn 22 uit Diest en spoorlijn 142 uit Namen. Beide spoorlijnen werden tussen 1967 en 1990 over de ganse lengte opgebroken en vervangen door een fietspad.

Alle goederensporen werden opgebroken en vervangen door parkeerplaatsen, zowel aan de Zijdelingsestraat als aan de Tramstraat.

Het economisch belang van het station behelst voornamelijk het personenverkeer van pendelaars van en naar Brussel en Leuven.

Buurtspoorwegen

Tienen werd bediend door drie buurtspoorlijnen: naar Bevekom (Brussel)(lijn 305), Aarschot (lijn 297) en Sint-Truiden (lijn 315B). De reizigerstrams vertrokken en eindigden voor het spoorstation. De lijn van Bevekom reed echter eerst langs de achterzijde van het station, waar er een stelplaats was. Verderop reed de tram dan onder de spoorweg door om uiteindelijk bij het spoorstation te komen. Vele trams uit Bevekom eindigden dan ook op de stelplaats. De vroegere stelplaats werd tot 2017 gebruikt door De Lijn bussen.

Treindienst

Dagelijks

TreintypeVerbindingDienstregeling
IC-01Oostende - Brussel-Zuid - Luik-Guillemins - Welkenraedt - EupenEerste IC naar Oostende, voorlaatste IC (eindbestemming Welkenraedt) en laatste IC (eindbestemming Luik-Guillemins)
IC-03Genk - Hasselt - Brussel-Zuid - Brugge - Blankenberge1X per uur in beide richtingen

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC-14 Luik-Guillemins - Brussel-Zuid - Quiévrain 1x/u
IC-29 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Brussel-Zuid - Brussels Airport-Zaventem - Leuven - Landen 1x/u
S9 Landen - Leuven - Brussel-Luxemburg - Eigenbrakel 2x per dag tussen Landen en Leuven, 's morgens en 's avonds.
P (Genk)/(Luik-Guillemins) - Landen - Brussel-Zuid

Leuven - Hasselt - Genk

Tijdens de piekuren

Weekend

TreintypeVerbindingDienstregeling
IC-01Oostende - Brussel-Zuid - Luik-Guillemins - WelkenraedtEerste en twee laatste IC's van de dag
IC-03Genk - Hasselt - Brussel-Zuid - Brugge - Blankenberge1X per uur in beide richtingen
IC-29Landen - Brussels Airport Zaventem - Aalst - Gent-Sint-Pieters - De Panne1X per uur in beide richtingen

Diensten

Stationskroeg/restauratie gezien vanuit de lokethal.

In juli 2017 renoveerde de Burgerbeweging OpgewekTienen de klassieke stationskroeg in het stationsgebouw dat eerder omwille van stationsrenovatie werd gesloten. Als Pand 10 is het een open huis voor burger- en buurtinitiatieven.

De oude fietsenstalling in het stationsgebouw is ondertussen gesloten. Er zijn wel fietsrekken voorzien buiten het stationsgebouw, waar er ook blue-bikes ter beschikking zijn. Aan de niet-stadszijde van de spoorlijn is er een grote parkeerplaats die bereikbaar is met een voetgangerstunnel onder de sporen. Het busstation is aan de zijkant van het spoorstation.

Zie de categorie Tienen train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.