Station Leuven

Het station Leuven is een spoorwegstation langs spoorlijn 36 in de stad Leuven. Dagelijks wordt het station gebruikt door meer dan 33.000 instappende reizigers.

Opening22 september 1837
Telegrafische codeFLV
Aantal perrons14
Lijn(en)35 - 36 - 36N - 53 - 139
Coördinaten50° 53 NB, 4° 43 OL
Reizigerstellingen[1]
-Weekdag
-Zaterdag
-Zondag
(2015)
33.090
13.123
10.487
BeheerderNMBS
Architectuur
Architect(en) Henri Fouquet
StijlperiodeEclecticisme

Stationsinformatie NMBS
Portaal    Openbaar vervoer
Voetgangerstunnel onder de sporen

In 2014 was dit station op vijf na drukste station in België, enkel voorafgegaan door station Brussel-Zuid, station Brussel-Centraal, station Brussel-Noord, station Gent-Sint-Pieters en station Antwerpen-Centraal.[2]

Er zijn dertien sporen met perron, waarvan vier kopsporen (sporen A, B, C en D) en tien doorgaande sporen (sporen 1 t/m 9 en 13). Drie kopsporen (sporen A, B en C) zijn bereikbaar vanuit Brussel; één kopspoor (spoor D) is bereikbaar vanuit Waver. Het perron van spoor 13 werd aangelegd als vervanging tijdens de werkzaamheden aan het station. Momenteel is het in gebruik als fietsenstalling, er stoppen geen treinen.

Stationsgebouw

Het eerste stationsgebouwtje in 1837 was in hout. Het eerste meer duurzame station werd op 1 december 1842 in gebruik genomen.

Het huidige stationsgebouw werd in 1875 opgetrokken in eclectische stijl naar plannen van architect Henri Fouquet. Het gebouw lag toen aan de rand van de stad. Het plan en de symmetrisch opgestelde gebouwen - een ruim ingangsgebouw tussen zijvleugels en hoekpaviljoenen - zijn typisch voor een groter station voor doorgaand reizigersverkeer. De voorgevel kreeg een stijlvol gevelfront als eindperspectief van de Bondgenotenlaan. De plechtige inhuldiging volgde op 7 september 1879.

De buitenzijde is goed behouden, maar het interieur werd herhaaldelijk gewijzigd. Toch zijn er nog onderdelen van de oorspronkelijke structuur bewaard gebleven, zoals de aankleding van de hal en de wachtzaal eerste en tweede klas.

Stelplaats

De stelplaats van Station Leuven werd/wordt gebruikt om historisch treinmaterieel te stallen, maar deze stelplaats is niet toegankelijk voor het publiek. Een deel van de collectie werd verhuisd naar Train World.[3]

Renovatie

Sinds het najaar van 2000, samen met de vernieuwing van de spoorlijn naar Keulen voor de komst van de Thalys, is het station aan een grondige renovatie onderworpen, waarbij vooral het stationsplein, het Martelarenplein, het nieuwe busstation (van de hand van de Spaanse architect Manuel de Solà-Morales Rubio), en de monumentale overkapping (van architectenbureau Philippe Samyn & Partners) de grootste ingrepen inhouden. Deze overkapping bestaat uit zestien zachtglooiende witte koepels, die de suggestie van in de wind wapperende lakens in het leven willen roepen.

Onder het Martelarenplein (het stationsplein) bevindt zich een grote ondergrondse parkeergarage ten behoeve van de treinreizigers. Zuidelijk van het station, onder de gebouwen van de stadsdiensten en KBC bevindt zich een van de grootste ondergrondse, bewaakte fietsenstalling van het land. Het voorplein van het station is, op taxi's en bussen na, nagenoeg autovrij.

De renovatie is het startsein geweest van een grotere ontwikkeling van de stationsbuurt. De bouw van vijf kantoorgebouwen ten zuiden van het station, in de zone tussen station en provinciehuis, met onder andere nagenoeg de volledige stadsadministratie en de kantoren van een verzekeraar, zijn ook een stimulans voor de handel. Aan de oostzijde van het station wordt ook De kop van Kessel-Lo ontwikkeld, met bijkomende woningen, hotelinfrastructuur, kantoorgebouwen en recreatieve zones. Ten noordwesten van het station bevindt zich het gebouw met de kantoren van De Lijn en daarachter het Dirk Boutsgebouw.

Van 2011 tot 2014 werd ook het stationsgebouw zelf grondig gerenoveerd. Sinds 30 maart 2014 is het weer toegankelijk voor de reizigers. Ook de buitengevel aan de kant van de sporen werd onder handen genomen. Er zijn geen toiletten in het stationsgebouw.

Treindienst

Sinds 9 december 2018

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 01 Oostende - Brussel-Zuid - Welkenraedt - Eupen 1x/u
IC 03 Blankenberge - Brussel-Zuid - Landen - Hasselt - Genk 1x/u
IC 08 Antwerpen-Centraal - Brussels Airport-Zaventem - Leuven - Aarschot - Hasselt 1x per uur behalve zon- en feestdagen 1x/om de 2 uur tussen Leuven en Hasselt
L Leuven - Aarschot - Antwerpen-Centraal 1x/u
S2 Leuven - Brussel-Zuid - 's-Gravenbrakel Maandag t.e.m. zaterdag: 2x/u
Zon- en feestdagen: 1x/u
S20 Leuven - Bierges-Walibi - Ottignies Week: 2x/u
Weekend: 1x/u

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 09 Leuven - Aarschot - Antwerpen-Centraal 1x/u
IC 12 Welkenraedt - Liège-Guillemins - Brussel-Zuid - Gent-Sint-Pieters - Kortrijk 1x/u. Sommige ritten eindigen hier (Leuven), in Schaarbeek of Gent-Sint-Pieters vanuit Kortrijk. Andere ritten doen de volledige route aan (dus tot Welkenraedt).
IC 14 Quiévrain - Saint-Ghislain - Bergen - Brussel-Zuid - Landen - Luik-Guillemins 1x/u
IC 21 Leuven - Mechelen - Dendermonde - Wetteren - Gent-Sint-Pieters 1x/u
IC 29 Gent-Sint-Pieters - Aalst - Station Brussel-Zuid - Brussels Airport - Landen 1x/u
L Leuven - Haacht - Mechelen - Puurs - Sint-Niklaas 1x/u
L Leuven - Aarschot- Hasselt 1x/u
S9 (Landen) - Leuven - Brussel-Luxemburg - Eigenbrakel 1x/u, in de spitsuren doorrijdend naar Landen
P Verscheidene verbindingen Tijdens de piekuren

Weekend

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC 08 Hasselt - Leuven - Brussels Airport-Zaventem - Antwerpen-Centraal Zaterdag 1x/u, zondag 2x/u tussen Leuven en Hasselt, 1x/u tussen Leuven en Antwerpen-Centraal
IC 21 Leuven - Haacht - Mechelen 1x/u
IC 27 Leuven - Brussels Airport-Zaventem - Brussel-Luxemburg - Eigenbrakel 1x/u
IC 29 Landen - Brussels Airport-Zaventem - Brussel-Zuid - Aalst - Gent-Sint-Pieters - De Panne 1x/u
P (Studententrein) Vanuit Poperinge, Antwerpen-Centraal, De Panne, Hamont en Mol Zondagavond tijdens het academiejaar, rijden door naar Heverlee of Sint-Joris-Weert

Reizigerstellingen

Jaar Weekdag Zaterdag Zondag
2009[4] 28.435 10.277 7.551
2013 33.292 11.714 9.040
2018 33.932 13.125 10.816
Zie de categorie Leuven train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.