Siegerpark

Het Siegerpark is een klein park aan de Sloterweg in de Riekerpolder in Amsterdam-Nieuw-West.

Het is aangelegd op initiatief van dr. Wilhelm Sieger, directeur van de Amsterdamse Chininefabriek (ACF) en lid van de Amsterdamse Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt (AVVB). In de jaren twintig kocht hij een stukje grond van circa 6 hectare aan de Sloterweg. Hij liet dit volgens ontwerp van tuinarchitect Jan Bosma inrichten als een bij-vriendelijke tuin in de Engelse landschapsstijl, met veel exotische bomen. In 1936 werd het Siegerpark geopend. Een deel van de grond werd toen het ("oude") Bijenpark.

Door aanleg van de nieuwe autosnelweg naar Den Haag (Rijksweg 4) ging in de jaren zestig aan de zuidzijde een flink stuk van het park verloren. Van de oorspronkelijk oppervlakte bleef ongeveer drie en een halve hectare over.

De grond werd in 1950 door de familie Sieger voor de taxatiewaarde aan de gemeente Amsterdam verkocht, op voorwaarde dat het terrein altijd de functie van park zou behouden. Circa dertig jaar lang is het terrein in gebruik geweest bij de Universiteit van Amsterdam. De Hortus Botanicus Amsterdam gebruikte het als proeftuin en kwekerij van bomen. Ook het Civiel-Cultuurtechnisch Bedrijf (CCB) maakte gebruik van het park.

In 1990 werd het park overgedragen aan het nieuwgevormde stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld. In de jaren negentig werd het park in oude staat hersteld, en sinds 1996 is het voor publiek opengesteld. Het wordt nu ecologisch beheerd en er zijn plas-dras-oevers. Door verschraling van het land wordt een grotere biodiversiteit gecreëerd.

Sculpturen in het park

Naast de bijzondere planten- en boomsoorten is er sinds 1998 ook een aantal moderne beeldhouwwerken aanwezig, van beeldhouwers als Jan Bronner, Shamaï Haber, Bryan Hunt, Hildo Krop, Étienne Martin en André Volten.[1] Deze werken zijn uitgeleend door het Stedelijk Museum.

Weetje

Het Siegerpark was van 2011 t/m 2014 een aantal keren het decor voor de jeugdserie SpangaS.

Zie de categorie Siegerpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.