Westerpark (Amsterdam)

Het Westerpark is een park in Amsterdam-West, ten westen van de Haarlemmerpoort en ten noorden van de Haarlemmertrekvaart. De aanleg van het park startte in 1890. Voordien lag hier van 1842 tot 1878 het station Willemspoort en diens emplacement vanwaar de treinen naar Haarlem vertrokken.

Het oude deel van Westerpark, met vijver en eenden
Het nieuwe deel van het Westerpark met speelvijver op het terrein van de vroegere Westergasfabriek

Al eerder was er na de afbraak van de stadwallen en de bolwerken in 1857 als eerste Amsterdamse stadspark(je) het Westerplantsoen aangelegd op het gebied waar nu de Houtmankade, Barentszstraat en de Planciusstraat liggen. Vanwege de aanleg van het Westerkanaal en de spoorlijn door de Haarlemmer Houttuinen naar het hulpstation Amsterdam Westerdok (voorloper van het Centraal Station) heeft dit plantsoen maar tot 1876 bestaan.

Westergasfabriekterrein

Ten westen van het Westerpark lag de in 1883 gebouwde Westergasfabriek. Daar werd steenkoolgas (stadsgas) geproduceerd, aanvankelijk voor de straatverlichting en later voor de kooktoestellen van de stadsbewoners. De productie werd in 1967 gestaakt, waarna zoals overal waar gasfabrieken hadden gestaan een zwaar vervuild terrein achterbleef. Sanering van de bodem was financieel niet haalbaar, waarna een woonbestemming onmogelijk werd. Volstaan moest worden met het afgraven van de bovenlaag van de grond en de afdekking van de onderliggende vervuilde aarde. Op de nieuwe toplaag werd een parkuitbreiding gerealiseerd.

De historische gebouwen zijn gerenoveerd en worden gebruikt door creatieve en culturele ondernemers. Hier bevinden zich onder andere Het Ketelhuis, een bioscoop voor Nederlandse films, een ambtelijk cultuurbureau en een managementsbureau voor Wereldmuziek. Een deel van de ruimtes wordt verhuurd voor tijdelijke evenementen zoals feesten, festivals, productpresentaties, theater of tentoonstellingen. Voorbeelden hiervan zijn de Awakenings technofeesten, Milkshake festival en de openluchtconcerten onder de naam live at westerpark, maar ook onder andere de Amsterdam International Fashion Week, Cinekid, Kunstvlaai en de Wetenweek worden hier gehouden. Het vroegere hoofdkantoor van de gasfabriek was van 1990 tot 2010 stadsdeelkantoor van stadsdeel Westerpark.

Aan de spoorbaan ten noorden van het voormalige stadsdeelkantoor liggen twee openbare tennisbanen, een toiletblok met openbare toiletten en het clublokaal van Westerpark Sport.

Oostelijke ingang

De oostelijke ingang van het Westerpark aan het Nassauplein is gelijk gebouwd met de Mirakelbrug. De borstwering van die brug gaat geleidelijk over in de oostelijke terreinafscheiding van het park. De afscheiding bestaat uit een halfrond hekwerk van siersmeedijzer boven bakstenen plint. Het geheel is opgehangen aan bakstenen pilaren, die aan de bovenzijde afgesloten worden door natuurstenen leggers. In het geheel is ook een tweetal hogere en bredere pilaren opgenomen. De afdekstenen daarvan zijn enigszins bewerkt. Het geheel ademt de sfeer van de stijl van de Amsterdamse school hetgeen nog eens bevestigd wordt door het gebruik van het bijbehorend lettertype voor de tekst “anno” “1928”. Die teksten zijn ook terug te vinden bij de Mirakelbrug en de nabijgelegen Willemsbrug, ook gebouwd in 1928/1929.

Toen rond 2000 de Mirakelbrug vernieuwd moest worden, werd deze toegang van het Westerpark ook meegenomen. De ingang vormt meteen het begin van het Brettenpad; een fietspad naast het spoor Amsterdam – Haarlem. [1]

Zie de categorie Westerpark (park) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.