Flevopark

Het Flevopark ligt in Amsterdam-Oost en vormt de oostelijke begrenzing van de Indische Buurt.

Grote Plas
De Joodse begraafplaats
De Toegangspoort
Het gemaal

Ontstaan

Het park ligt in het oostelijke gedeelte van de Overamstelpolder en het grondgebied behoorde tot 1896 tot de gemeente Diemen. Dit park kreeg concreet vorm vanaf 1908. De natuurkenner Jac. P. Thijsse zette zich in voor een park tussen de Joodse begraafplaats en het Nieuwe Diep.

In 1914 startte men met de onteigeningsprocedure en vanaf 1921 kwam er geld beschikbaar om de grond in het park geschikt te maken voor het te bouwen park. In 1928 werd met de aanleg van het park begonnen. Bij het park ligt het Flevoparkbad.

Het park kreeg zijn naam in 1943, in 1958 werd de weg die er langs loopt Flevoweg genoemd. De naam is ontleend aan het Flevomeer, waaruit de Zuiderzee, thans IJsselmeer, is ontstaan.

Joodse begraafplaats

Aan de westkant van het park vormt de uit 1714 daterende Joodse begraafplaats een buffer met de bebouwing van de Indische Buurt. De begraafplaats is alleen op open dagen toegankelijk voor bezoekers en vormt ecologisch gezien één geheel met het park. De begraafplaats is sinds 1942 niet meer in gebruik, maar de graven zijn conform de joodse traditie niet geruimd. Bij de aanleg van de Flevoweg in 1956 werd een aantal graven verplaatst naar een begraafplaats in Diemen.[1]

Toegangspoort

Aan de westkant komt men het park binnen door een oude toegangspoort, oorspronkelijk "de Hekkepoort" genaamd. Deze stamt uit 1770 en stond destijds aan de stadsgrens bij de Muiderpoort. Met het groeien van de stad stond de poort in de weg. Deze is verwijderd en bewaard in het Tropenmuseum. Na de aanleg van het Flevopark is de poort met de originele stenen op de huidige locatie herbouwd.

Het gemaal

Het "gemeentelijk gemaal nummer 014" werd in 1880 gebouwd op de plaats van de hier sedert 1631 aanwezige Oetewaler watermolen. Dit stoomgemaal diende om de Oetewaler Polder droog te houden. Het werd in 1881 in gebruik genomen en in 1916 geëlektrificeerd. Het gemaal is ruim honderd jaar in gebruik gebleven. Het staat sinds 1992 op de Gemeentelijke Monumentenlijst op het adres Flevopark 13 (tot 1964 was het adres Ringsloot 13). Anno 2010 is het gemaal in gebruik als distilleerderij en proeflokaal.
De aanliggende kleine vissershuisjes –in werkelijkheid tuinderswoningen uit 1905– naast het gemaal, op Flevopark 11 en 12, hebben ook een Gemeentelijke Monumentenstatus en zijn op dit moment bewoond. Flevopark 11-13 is eigendom van Stadsherstel Amsterdam die de panden heeft gerestaureerd.

Verkeer

Aan de noordkant van het Flevopark bevindt zich de in 1957 geopende Amsterdamse Brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. In het verlengde ervan ligt de Schellingwouderbrug, onderdeel van de verbinding met Amsterdam-Noord.

In 1980 werden de tramlijnen 3 en 10 vanaf respectievelijk het Muiderpoortstation en de Molukkenstraat verlengd naar het Flevopark. In 1986 verdween lijn 10 en verscheen lijn 14 en in 2004 ook lijn 7. Op 22 juli 2018 werd lijn 7 weer vervangen door lijn 3.


Zie de categorie Flevopark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.