Geuzenbos

Het Geuzenbos is een natuurgebied in de Groote IJpolder tussen het Recreatiegebied Spaarnwoude, het bedrijventerrein De Heining en de Spaarndammerdijk ten noordoosten van Halfweg in het Amsterdamse stadsdeel Westpoort. Het gebied met een oppervlakte van 60 hectare wordt in tweeën gedeeld door de Wethouder van Essenweg.

Geuzenbos
Natuurgebied

Situering
LandNederland
LocatieAmsterdam-Westpoort
Coördinaten52° 24 NB, 4° 46 OL
Dichtstbijzijnde plaatsHalfweg
Informatie
Oppervlakte0,6 km²
Opgericht2001
BeheerStichting Free Nature
Foto's

Het is een ongerept struingebied en kan alleen worden betreden over enkele voetpaden. Qua structuur lijkt het erg op het gebied ten noorden van het Brettenpad. Een van de toegangen tot het Geuzenbos bevindt zich naast het Boezemgemaal Halfweg van het Hoogheemraadschap van Rijnland. In het noordelijk deel, toegankelijk vanaf de Wethouder van Essenweg, staat een 15 meter hoge uitkijktoren. In het meest noordwestelijke deel is een helofytenfilter aangelegd.

In het ontwerp-streekplan Noord-Holland Zuid van Gedeputeerde Staten uit 2002 was het Geuzenbos toegevoegd als nieuwe bedrijvenlocatie voor te verplaatsen (milieuhinderlijke) bedrijven. Hiertegen is, inmiddels naar het lijkt met succes, volop actie gevoerd door verschillende belangengroepen. Annexatie van het Geuzenbos als nieuw te ontwikkelen bedrijvenlocatie lijkt hiermee voorlopig van de baan.

In 2006 is een door Rembrandt rond 1650 afgebeelde banpaal bij het Geuzenbos op de Spaarnwouderdijk (toen Spaarndammerdijk geheten) teruggeplaatst.[1]

Grazend konikpaard (elders)

Sinds 2007 wordt het Geuzenbos als natuurterrein beheerd door de Stichting Free Nature (Foundation for Restoring European Ecosystems) die er konikpaarden en Schotse hooglanders laat grazen. In 2011 werd het gebied aan de westkant uitgebreid.[2] In 2012 is er een veepassage over de drukke Wethouder van Essenweg gekomen.

Ander Geuzenbos

Er is ook een landgoed het Geuzenbos in Midden-Drenthe.

Zie de categorie Geuzenbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.