Oud-Heverlee Leuven

Oud-Heverlee Leuven is een Belgische voetbalclub uit Oud-Heverlee en Leuven. De club met stamnummer 18 ontstond uit de fusie van een aantal oude Leuvense clubs. De clubkleur is wit met daarnaast ook groen, rood en zwart. De ploeg heeft als thuisstadion het King Power at Den Dreef Stadion en vanaf het seizoen 2016/17 komt de club uit in de eerste klasse B, na in totaal vier seizoenen te hebben gespeeld in de eerste klasse.

OH Leuven
NaamOud-Heverlee Leuven
BijnaamOHL
Stamnummer6142 (2002-2018)
18 (vanaf 2018)
Opgericht2002 (fusie)
PlaatsHeverlee (Leuven)
StadionKing Power at Den Dreef Stadion
Capaciteit10.020
EigenaarKing Power International Group
Technisch directeur Wim De Corte
Trainer Vincent Euvrard
(Hoofd)sponsorKing Power
CompetitieEerste klasse B
Thuis
Uit
Geldig voor 2019/20
Portaal    Voetbal
Stadion Den Dreef

Zowel de A- als B-kern spelen hun thuiswedstrijden in het stadion Den Dreef in Heverlee. Daarnaast heeft de club ook het Gemeentelijk Stadion in Oud-Heverlee, waar jeugdploegen spelen en het Jeugdcomplex Bruineveld in Kessel-Lo.

In 2017 werd de club overgenomen door het Thaise bedrijf King Power, tevens eigenaar van de Engelse voetbalclub Leicester City.

Na 16 jaar onder het stamnummer 6142 van Zwarte Duivels Oud-Heverlee gespeeld te hebben, werd in juli 2018 het oude stamnummer 18 van Stade Leuven opnieuw in gebruik genomen. Dit om de rijke Leuvense voetbalgeschiedenis in de verf te zetten.

Geschiedenis

De club ontstond in 2002 uit de fusie van drie clubs uit Leuven en Oud-Heverlee.

De club Stade Leuven werd in 1903 opgericht, toen nog als Stade Louvaniste. Deze club kreeg het stamnummer 18 toegekend. Bij het 25-jarig bestaan in 1928 werd de naam Royal Stade Louvaniste, in 1967 werd het de Vlaamse naam Koninklijke Stade Leuven. Snel na de oprichting speelde de club al in de eerste afdeling (de toenmalige benaming voor de tweede klasse), bij de hervorming van de competities in 1926 degradeerde de club echter. In de jaren 30 en 40 bereikte de club weer de tweede reeks, in 1949 won Leuven de eerste afdeling A, met promotie naar de eerste klasse tot gevolg. Dit verblijf was in eerste instantie echter van korte duur. Leuven werd laatste en degradeerde weer. Kort daarop, in 1953, zakte ze zelfs weg naar de derde klasse. Nog enkele jaren later, in 1958, viel de club terug naar de vierde klasse; tot de jaren zeventig zou de club niet meer hoger spelen. Sindsdien ging de club wat op en neer tussen de derde en vierde klasse, met in de jaren 80 nog een aantal seizoenen in tweede klasse. Bij de fusie was Stade Leuven een derdeklasser.

In 1948 ontstond de club Daring Club Leuven, als gevolg van een aantal fusies van voetbal- en atletiekclubs (Victoria, Sporting en Hooger Op Leuven). De ploeg kreeg stamnummer 223. Later werd de naam Koninklijke Daring Club Leuven. In 1951 won deze club de tweede afdeling A (de toenmalige benaming voor de derde klasse), maar door competitiehervormingen bleef het verblijf in de eerste afdeling (tweede klasse) beperkt tot één seizoen. Door de degradaties en promoties in die periode, speelden de stadsgenoten in 1951 en 1953 in dezelfde reeks. Tot 1964 speelde Daring vervolgens verder in de derde klasse, en was zo de hoogst gerangschikte van beide Leuvense clubs. Daarna volgde degradatie naar de vierde klasse, waar opnieuw een derby met de stadsgenoot kon plaatsvinden. In 1966 werd Daring laatste, en verdween zo ondanks later opnieuw nog enkele seizoenen vierde klasse uiteindelijk in de provinciale voetbalreeksen.

In 1957 sloot de club Zwarte Duivels Oud-Heverlee zich aan bij de KBVB, deze ploeg kreeg het stamnummer 6142. Tegen 2002 was dit team uit de provinciale reeksen opgeklommen tot de derde nationale reeks.

Begin maart 2002 trachtte het Leuvense stadsbestuur het voetbal in de stad uit het slop te halen, het bracht toen de twee Leuvense clubs Stade en Daring samen. Op 11 maart bereikte men tussen beide clubs reeds een principieel akkoord. Onvoorziene problemen dreigden echter te zorgen dat de fusieclub hetzelfde lot als deze twee clubs zou beschoren zijn, daarom ging men ook gesprekken aan met Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Op 27 maart 2002 besliste men uiteindelijk om van de drie teams één nieuwe fusieclub te vormen. Als clubnaam werd de versmelting van beide gemeentenamen Oud-Heverlee en Leuven gekozen; zo ontstond Oud-Heverlee Leuven. De club zou in de derde klasse van start gaan, met het stamnummer van Oud-Heverlee, en spelen op het Leuvens Sportcentrum. De ploeg zou in witte uitrusting spelen, met een zwarte, groene en rode streep als verwijzing naar de oorspronkelijke clubs.

In haar eerste seizoen dwong de fusieclub meteen een plaats af in de eindronde, maar verloor uiteindelijk de finale tegen VC Eendracht Aalst 2002 na strafschoppen. Twee jaar later, in 2005, bereikte OH Leuven opnieuw de eindronde en dwong ook de promotie af naar tweede klasse. Het versloeg in de finale CS Visé na verlengingen met 4-2, in een wedstrijd waar een hoofdrol was weggelegd voor François Sterchele met 2 doelpunten. De eerste twee seizoenen in tweede klasse behaalde OHL een plaats in de subtop. In het seizoen 2007/08 eindigde OH Leuven op een derde plaats en mocht voor het eerst meedingen voor de promotie naar de hoogste afdeling via de eindronde. Hierin werd het team echter kansloos uitgeschakeld zonder punten.

In het seizoen 2010/11 werd OHL kampioen in tweede klasse en promoveerde zo naar eerste klasse. Voor het eerst sinds 1949/50 speelde zo weer een Leuvense club in de hoogste nationale afdeling. Het eerste seizoen in eerste klasse bleek meteen een succes. Dit bleek toen OHL op 3 maart 2012 erin slaagde zich te handhaven. Na een 0-0 tegen K. Lierse SK wist OHL het behoud te verzekeren waardoor er voor het eerst een Leuvense ploeg twee seizoenen na elkaar in eerste klasse zou spelen. Het eindigde datzelfde seizoen naast een 14e plaats in de reguliere competitie, ook op een tweede plaats in Play-Off 2 net achter Cercle Brugge. Het seizoen 2012/13 eindigde OHL op een 10e plaats. Het won echter Play-Off 2 met 10 punten (evenveel als KV Mechelen, maar met meer gemaakte doelpunten). De finale van Play-Off 2 werd tweemaal verloren tegen AA Gent met 1-4. Het seizoen 2013/14 werd met veel ambitie gestart, maar eindigde in mineur. OHL eindigde op een voorlaatste plaats nadat het over een heel seizoen buitenshuis niet kon winnen, en maar 3 punten wist te rapen. In Play-off 3 toonde OHL zich de betere van RAEC Mons, maar kon dit niet bevestigen in de eindronde met de tweedeklassers waar OHL laatste werd met 7 punten.

OHL vatte het seizoen 2014/15 na 3 jaar op het hoogste niveau opnieuw aan in tweede klasse. De ambitie was om kampioen te spelen en zo onmiddellijk terug naar eerste klasse terug te keren. Het seizoen begon goed voor OHL waarin het de eerste periodetitel wist te veroveren. Nadien volgde een periode van wisselvalligheid waarin OHL de leidersplaats moest afstaan. OHL zou niet meer eerste komen te staan, in tegenstelling tot Sint-Truiden VV dat kampioen werd. OHL zou de eindronde aanvatten tegen Lommel United, AS Eupen en K. Lierse SK (dat Play-Off 3 gewonnen had). OHL begon hierin zeer goed na zeges tegen Lommel United en K. Lierse SK, en een draw tegen Eupen. Op de laatste speeldag had OHL 2 punten voorsprong op Eupen waardoor de laatste speeldag de beslissing moest brengen. OHL had hierbij genoeg aan een gelijkspel op bezoek bij Eupen. De wedstrijd eindigde op een 0-1 overwinning voor OHL na een doelpunt van Jovan Kostovski waardoor OHL op 24 mei 2015 zich na een jaar afwezigheid opnieuw verzekerde van zijn plaats in eerste klasse.

Het seizoen 2015/16 kon voor OHL niet slechter starten. De aanvallende onmacht zorgde voor 0 op 9 en fnuikte de seizoensstart voor OHL. Trainer Jacky Mathijssen vond ondanks de klasse van spelers als Yohan Croizet, John Bostock en vooral KRC Genk-huurling Leandro Trossard maar geen type-elftal. Pas na 16 speeldagen greep het bestuur in en werd Mathijssen de laan uit gestuurd. Zijn vervanger Emilio Ferrera kreeg OHL al snel op de rails. Toch bleven de behaalde punten niet in verhouding staan tot de geleverde prestaties. Gaandeweg werd het duidelijk dat OHL niet in staat bleek om een voorsprong vast te houden en verloor het meermaals in de laatste fase van de wedstrijd punten. Toen aan het licht kwam dat kapitein Romain Reynaud had gegokt op een wedstrijd van de beloften kwamen zowel hij als doelman Rudy Riou in het oog van de storm terecht. Beiden waren immers meermaals aan het flateren geslagen in het rechtstreekse degradatieduel met Moeskroen dat in extremis met 3-1 verloren werd. Het OHL-bestuur -dat zelf de Uefa ingelicht had over een mogelijk gokschandaal- schorste echter geen van beide spelers. Ondertussen was OHL echter in de gevarenzone terechtgekomen, maar plots bleek de Leuvense defensie een pak solieder dan voorheen. In een aartsmoeilijke degradatiestrijd stuntte OHL tot tweemaal toe met een 4-1 overwinning tegen Oostende en een 1-1 gelijkspel op het veld van landskampioen AA Gent. De beslissing zou echter op de laatste speeldag van de reguliere competitie vallen. Leuven had genoeg aan een punt thuis tegen Club Brugge en speelde een sterke partij, de leider in het klassement ging echter met de punten aan de haal. Westerlo won van het reeds geredde Waasland-Beveren en zo kreeg OHL alsnog de rode lantaarn toegeschoven en degradeerde het naar eerste klasse B, de nieuwe naam voor tweede klasse.

Erelijst

Belgische tweede klasse

winnaar (1): 2010/11

Resultaten

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker
van België
  I II III IV P.I P.II P.III      
Als Zwarte Duivels Oud-Heverlee
1958/59             8 Derde prov. Brab. 27  
1959/60             12 Derde prov. Brab. 21  
1960/61             8 Derde prov. Brab. 29  
1961/62             6 Derde prov. Brab. 34  
1962/63             6 Derde prov. Brab. 41  
1963/64             5 Derde prov. Brab. 32  
1964/65             2 Derde prov. Brab. 40  
1965/66             12 Derde prov. Brab. 18  
1966/67             13 Derde prov. Brab. 16  
1967/68             10 Derde prov. Brab. 21  
1968/69             7 Derde prov. Brab. 26  
1969/70             9 Derde prov. Brab. 23  
1970/71             8 Derde prov. Brab. 28  
1971/72             2 Derde prov. Brab. 41  
1972/73             5 Derde prov. Brab. 38  
1973/74             3 Derde prov. Brab. 40  
1974/75             7 Derde prov. Brab. 30  
1975/76             10 Derde prov. Brab. 29  
1976/77             4 Derde prov. Brab. 41  
1977/78             5 Derde prov. Brab. 32  
1978/79             3 Derde prov. Brab. 42  
1979/80             6 Derde prov. Brab. 33  
1980/81             3 Derde prov. Brab. 35  
1981/82             1 Derde prov. Brab. 44  
1982/83           2   Tweede prov. Brab. 40  
1983/84         11     Eerste prov. Brab. 27  
1984/85         14     Eerste prov. Brab. 23  
1985/86         7     Eerste prov. Brab. 31  
1986/87         10     Eerste prov. Brab. 29  
1987/88         14     Eerste prov. Brab. 24  
1988/89           2   Tweede prov. Brab. 45  
1989/90           9   Tweede prov. Brab. 29  
1990/91           9   Tweede prov. Brab. 30  
1991/92           4   Tweede prov. Brab. 35  
1992/93           7   Tweede prov. Brab. 33  
1993/94           1   Tweede prov. Brab. 51  
1994/95         6     Eerste prov. Brab. 33  
1995/96         1     Eerste prov. Brab. 54   R2
1996/97       4       Vierde klasse B 5 R4
1997/98       6       Vierde klasse C 49 R2
1998/99       2       Vierde klasse B 54 eindronde, winst tegen SK Eernegem, maar verlies tegen AFC Tubize R5
1999/00       1       Vierde klasse D 76 R3
2000/01     7         Derde klasse B 43 R4
2001/02     3         Derde klasse B 53 1/8
Als Oud-Heverlee Leuven (fusie van Zwarte Duivels Oud-Heverlee met Stade Leuven en Daring Club Leuven)
2002/03     2         Derde klasse B 59 eindronde, met winst tegen KV Oostende, Patro Maasmechelen, maar verlies tegen VC Eendracht Aalst 2002 R4
2003/04     3         Derde klasse B 53 R5
2004/05     2         Derde klasse B 62 winst eindronde, na winst tegen Torhout 1992 KM, KFC Denderleeuw en CS Visé R4
2005/06   6           Tweede klasse 50   1/8
2006/07   5           Tweede klasse 56 R5
2007/08   3           Tweede klasse 61 vierde in eindronde met 0 punten, verlies tegen AFC Tubize, Antwerp FC en KVSK United 1/8
2008/09   12           Tweede klasse 46   1/16
2009/10   9           Tweede klasse 45   1/16
2010/11   1           Tweede klasse 73   R5
2011/12 14             Eerste klasse 29  tweede in Play-Off II A met 10 punten 1/16
2012/13 10             Eerste klasse 36  eerste in Play-Off II B met 10 punten, Finale Play-Off II verloren tegen AA Gent 1/16
2013/14 15             Eerste klasse 27  eerste in Play-Off III, vierde in eindronde met 7 punten tegen St-Truiden, Eupen en Moeskroen 1/8
2014/15   5           Tweede klasse 61  winst in eindronde met 14 punten tegen Lommel United, AS Eupen en K. Lierse SK 1/16
2015/16 16             Eerste klasse 29   1/8
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I P.II        
2016/17   7           Eerste klasse B 30 tweede in Play Off 3 met AFC Tubize, Cercle Brugge en Lommel United 1/16
2017/18   2           Eerste klasse B 47 vierde in Play Off 2 met Zulte Waregem, KV Kortrijk, Excel Moeskroen, Waasland-Beveren en K. Lierse SK 1/16
2018/19   7           Eerste klasse B 29 eerste in Play Off 3 met Lommel SK, SV Roeselare en AFC Tubize R5
2019/20   3           Eerste klasse B 46 1/16

Statistieken/records

In derde klasse:


In tweede klasse / eerste klasse B:


In eerste klasse / eerste klasse A:


Gemiddeld aantal toeschouwers:

Spelerskern 2019/20

Nr. Naam Nationaliteit Geboortedatum Vorige club
Keepers
16Darren Keet Zuid-Afrika05-08-1989Bidvest Wits (2016-2019)
26Laurent Henkinet België14-09-1992Waasland-Beveren (2015–2016)
Verdedigers
2Jan Van den Bergh België01-10-1994KAA Gent (2019-2020)
3Derrick Tshimanga België06-11-1988Willem II (2016–2017)
4Kenneth Schuermans België25-05-1991KVC Westerlo (2011–2017)
5Pierre-Yves Ngawa België09-02-1992Perugia (2019)
15Dylan Ouedraogo Frankrijk22-07-1998Apollon Limassol (2018-2019)
19Frédéric Duplus Frankrijk07-04-1990RC Lens (2017–2018)
23Sascha Kotysch Duitsland02-10-1988STVV (2010–2019)
27Jordy Gillekens België18-02-2000Eigen Jeugd
31Brent Laes België18-04-2000Eigen Jeugd
Middenvelders
6David Hubert België12-02-1988Excel Moeskroen (2015–2017)
8Tom Van Hyfte België28-04-1986KFCO Beerschot Wilrijk (2017-2019)
10Xavier Mercier Frankrijk25-07-1989Cercle Brugge (2017-2019)
14Kamal Sowah Ghana09-01-2000Leicester City (2018)
17Samy Kehli Frankrijk27-01-1991Sporting Lokeren (2017-2018)
18Jo Gilis België05-02-2000Eigen Jeugd
22Olivier Myny België10-11-1994Waasland Beveren (2015-2018)
24Tristan Borges Canada26-08-1998Forge FC (2019-2020)
33Mathieu Maertens België27-03-1995Cercle Brugge (2013–2017)
99Aboubakar Keita Ivoorkust05-11-1997Stabæk Fotball (2019)
Yohan Croizet Frankrijk15-02-1992Sporting Kansas (2019-2020)
Aanvallers
7Yannick Aguemon Frankrijk11-02-1992Union Sint-Gillis (2016–2017)
Sam Hendriks Nederland25-01-1995Go Ahead Eagles (2018–2019)
Stallone Limbombe België26-03-1991KAA Gent (2019–2020)
9Thomas Henry Frankrijk20-09-1994AFC Tubize (2018–2019)
11Yannis Mbombo België08-04-1994Excel Moeskroen (2017-2019)
30Milan Tučić Slovenië15-09-1996NK Rudar Velenje (2017-2019)
32Daan Vekemans België22-02-2000Eigen Jeugd
39Arthur Allemeersch België27-07-2001Eigen Jeugd
43Jérémy Perbet Frankrijk12-12-1984RSC Charleroi (2018-2019)

Technische staf

Naam Nationaliteit Geboortedatum Bij OHL sinds Functie
Vincent Euvrard België12 maart 19822019Hoofdtrainer
Hans Visser Nederland17 december 19662019Assistent-trainer
Joachim Mununga België30 juni 19882018Assistent-trainer
Gerry Oste Nederland02 november 19712019Keeperstrainer
Carlos Rodriguez België06 december 19832019Revalidatietrainer

Lijst van (ex-)trainers

Periode Naam Geboortedatum Nationaliteit Vorige club
2002-2004Jean-Pierre Vande Velde10 september 1955 BelgiëZwarte Duivels Oud-Heverlee
2004-2007Guido Brepoels7 juni 1961 BelgiëKS Kermt-Hasselt
2007-08/2008Rudi Cossey2 augustus 1961 BelgiëKSC Lokeren Oost-Vlaanderen (assistent)
09/2008-03/2009Marc Wuyts12 september 1967 BelgiëCS Visé
03/2009-2010Jean-Pierre Vande Velde10 september 1955 BelgiëKV Oostende
2010-01/2014Ronny Van Geneugden17 augustus 1968 BelgiëKRC Genk
01/2014-02/2014Herman Vermeulen10 november 1954 BelgiëOH Leuven (assistent)
02/2014-12/2014Ivan Leko7 februari 1978 KroatiëKSC Lokeren Oost-Vlaanderen (speler)
12/2014-11/2015Jacky Mathijssen20 juli 1963 BelgiëFostiras FC
11/2015-01/2017Emilio Ferrera19 juni 1967 BelgiëFCV Dender EH
01/2017-09/2017Dennis van Wijk16 december 1962 NederlandKFCO Beerschot Wilrijk
09/2017-02/2019Nigel Pearson21 augustus 1963 EngelandDerby County
02/2019-hedenVincent Euvrard12 maart 1982 BelgiëAl-Batin FC

Bekende ex-spelers

Naam Geboortedatum Nationaliteit Periode Vorige profclub
Toni Brogno19 juli 1973 België2006-2008Sporting Charleroi
Mark De Man27 april 1983 België01/2011-2011Germinal Beerschot
Steve Dugardein28 januari 1974 België2008- 01/2009Excelsior Moeskroen
Hamdi Harbaoui5 januari 1985 Tunesië  België2010-2011CS Visé
Thomas Matton24 oktober 1985 België2007-2008Club Brugge KV
Denis Odoi27 mei 1988 België  Ghana2006-2009opgeleid bij OH Leuven
Bjorn Ruytinx18 augustus 1980 België2004-2014KS Kermt-Hasselt
Nils Schouterden14 december 1988 België2006-2009opgeleid bij OH Leuven
Jeroen Simaeys12 mei 1985 België2002-2005
2016-
opgeleid bij OH Leuven
François Sterchele14 maart 1982 België2004-2005RFC Union La Calamine
Karel Geraerts15 januari 1982 België2011-2014Club Brugge KV
Logan Bailly27 december 1985 België2012-2015Borussia Mönchengladbach
John Bostock15 januari 1992 Engeland2014-2016Royal Antwerp FC

Voorzitters

  • Henri Kumps (2002–2010)
  • Jan Callewaert (2010–2014)
  • Jimmy Houtput (2014–2016)
  • Chris Vandebroeck (2016–2018)
  • Vichai Srivaddhanaprabha (2018)
Zie de categorie Oud-Heverlee Leuven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.