Lommel SK (2554)

Lommel SK is een Belgische voetbalclub uit de Limburgse Kempen. De club draagt stamnummer 2554 en speelt in het Soevereinstadion (voorheen Stedelijk Sportstadion) in Lommel. Ook wordt het stadion in de volksmond vaak "De Gestelsedijk" genoemd, De Gestelsedijk is tevens een van de wegen in de nabijheid van het stadion die Lommel verbindt met het Nederlandse Luyksgestel.

Lommel SK
Stamnummer2554
Opgericht2003 (fusie)
2010 (fusie)
PlaatsLommel
StadionSoevereinstadion
Capaciteit8.000
Voorzitter Paul Kerkhofs
Eigenaar Ehud Shochatovitch
Technisch directeur R. Van Geneugden
Trainer Peter Maes
Assistent Tom Vandervee
Davy Heymans
(Hoofd)sponsorQ-Jobs (2018-2019)
CompetitieEerste klasse B
Thuis
Uit
Portaal    Voetbal

Geschiedenis

Uitrusting Overpelt-Fabriek
thuiskleuren

De wortels van de club gaan terug tot Vlug & Vrij Overpelt-Usines, dat in de jaren 20 werd opgericht en zich in 1927 aansloot bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 1064. De club werd geschrapt in 1933, maar werd opnieuw opgericht in 1937 als Vlug & Vrij Overpelt. Men sloot zich opnieuw bij de Voetbalbond aan en kreeg er nu stamnummer 2554. Overpelt-Fabriek, zoals de naam in de volksmond werd genoemd naar de gelijknamige wijk met zijn zinkfabriek, was de club van de arbeiders. De club stond bekend door grote toeschouwersaantallen en een volks karakter. De ploeg speelde in het stadion De Leukens in Overpelt. In 1954 bereikte de club de nationale reeksen. Na drie jaar in Vierde Klasse stootte men in 1957 zelfs door naar Derde klasse. Eind jaren 50 werd de clubnaam officieel voluit Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek. In 1982 promoveerde men naar Tweede Klasse, waar men drie jaar bleef spelen. Daarna pendelde de club nog verscheidene jaren op en neer tussen Tweede en Vierde Klasse. In 1987 werd de club koninklijk, zodat de clubnaam in 1988 Koninklijke Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek werd. Halverwege de jaren 90 speelde men nog eens drie seizoenen in Tweede. Men bereikte echter nooit de hoogste klasse.

Wouter Scheelen, recordhouder van het aantal wedstrijden (330) en het aantal doelpunten (61) bij Lommel SK.
Hans Vanaken, nu speler bij Club Brugge.

In het seizoen 2002/03 speelde KVVO in Derde Klasse, op het moment dat buur Lommel SK failliet ging en door de voetbalbond geschrapt werd. KFC Lommel SK was in 1932 opgericht, en kende als hoogtepunt het behalen van de Belgische Bekerfinale in 2001 en Intertoto-voetbal in 1997 en 1998. Overpelt-Fabriek en Lommel fusioneerden tot Koninklijke United Overpelt Lommel, meestal KVSK United Overpelt-Lommel genoemd. De fusieclub nam het stamnummer 2554 van Overpelt over (het stamnummer van Lommel bestond immers niet meer door het faillissement), maar ging spelen in het stadion van Lommel. De B-kern en de nationale jeugdploegen gingen aanvankelijk spelen in het stadion van Overpelt, De Leukens, maar trokken in het seizoen 2006-2007 ook naar Lommel. De clubkleuren van Lommel (wit en groen) en Overpelt (rood en blauw) werden samengenomen als nieuwe clubkleuren. In 2003/04 ging men van start in de Derde Klasse, waar men tweede eindigde en net de promotie miste. In 2004/05 werd de ploeg ongeslagen kampioen (alle 30 wedstrijden ongeslagen). De promotie naar Tweede Klasse was een feit.

In het seizoen 2005/06 werd KVSK de eerste periodekampioen en streed het voor de titel. Toen enkele speeldagen voor het einde de punten van het failliete K. Beringen-Heusden-Zolder werden geschrapt, kwam KVSK plots ruim op kop voor RAEC Mons. Toch gaf men op de laatste speeldag nog de titel uit handen, na een 2-1 nederlaag bij OH Leuven, en werd men naar de eindronde verwezen. In die eindronde werd de tweede plaats behaald, na Lierse SK, dat voorlaatste was geworden in de Eerste Klasse.

Voor het seizoen 2006/07 werd de lat hoog gelegd. KVSK werd bij de titelfavorieten gerekend, maar stelde teleur. Na zeventien speeldagen stond het pas dertiende met negentien punten. In de winterstop werd trainer Peter Balette ontslagen. Zijn taak werd overgenomen door de eerder bij Lierse ontslagen trainer René Trost, die echter na 8 weken en een teleurstellende 2 op 18 zelf ontslag nam. Hij werd opgevolgd door speler Philip Haagdoren; bijgestaan door Vital Vanaken. Haagdoren en Vanaken zorgden ervoor dat KVSK United zich van het behoud in Tweede Klasse kon verzekeren.

Guido Brepoels, voormalig trainer van OH Leuven, werd voor het seizoen 2007/08 aangesteld als hoofdtrainer. Onder zijn impuls speelde KVSK United een behoorlijk seizoen met als eindresultaat een vierde plaats. Dankzij deze vierde plaats mocht de club deelnemen aan de eindronde, waar men op een derde plaats eindigde met zes punten. AFC Tubize promoveerde met het maximum van de punten. Hierna vertrok Guido Brepoels naar provinciegenoot STVV om daar de positie van hoofdtrainer op te nemen.

Als opvolger voor het seizoen 2008/09 trok KVSK United Gelenaar Dany David aan. Nadat KVSK United in 19 wedstrijden slechts 20 punten verzamelde, wierp Dany David de handdoek in de ring. Als opvolger werd Franky Van der Elst aangeduid, die de Noord-Limburgers vanuit een precaire positie naar de veilige middenmoot loodste, met een negende plaats als eindpunt.

Op 25 november 2009 werd besloten dat KVSK United, nadat het stadsbestuur van Lommel een nieuwe financiële overeenkomst met de club goedkeurde, de naam Lommel prominenter zou opnemen in de clubnaam vanaf het seizoen 2010/11[1]. Na een fusie met derdeklasser KFC Racing Mol-Wezel[2] (eerder een opslorping van de voormalige derdeklasser) ging de ploeg spelen onder de naam Lommel United.

In het seizoen 2009-2010 beleefde KVSK United een succesjaar, het legde lang het ongenaakbare K Lierse SK het vuur aan de schenen om uiteindelijk als tweede in de competitie te eindigen. In de daarop volgende eindronde wist de club beslag te leggen op de derde plaats.

Het seizoen 2010-2011 verliep zelfs nog succesvoller voor de Noord-Limburgers. Na lange tijd aan de leiding gestaan te hebben in de rangschikking snoepte echter OH Leuven de kampioenstitel weg. In de daaropvolgende eindronde was het Waasland-Beveren dat de promotie naar de Jupiler League verzekerde. Het mislopen van de promotie betekende meteen het einde van een generatie, want bijna de volledige basiself van Lommel United zoekt andere sportieve oorden op.

Met een sterk verjongde kern vatte Lommel United het seizoen 2011-2012 aan, maar ziet eerst prijsschutter Jeroen Ketting en later ook de succesvolle en populaire coach Franky Van der Elst vertrekken. Assistent-trainer Philip Haagdoren neemt over en onder zijn leiding behaalt het jeugdige gezelschap een verdienstelijke vijfde plaats in de eindafrekening.

Voor het seizoen 2012-2013 gaat Lommel United op de ingeslagen weg verder en worden ook enkele oude bekenden als Dieter Dekelver en Wouter Scheelen teruggehaald. Na een aanvankelijk veelbelovende start, zakken de Noord-Limburgers echter terug naar de middenmoot. Als dan ook spits Alessandro Cerigioni tijdens de wintertransferperiode overstapt naar OH Leuven en een magere 0 op 12 volgt, kunnen de sportieve ambities opgeborgen worden. Dankzij de inbreng na de winterstop van KRC Genk- huurling Leandro Trossard en de ontbolstering van Hans Vanaken speelt Lommel United nog een sterk seizoenseinde met een zesde plaats als resultaat in de eindstand. Het Lommels goudhaantje Hans Vanaken ziet zijn sterke prestaties beloond worden met een transfer naar eersteklasser KSC Lokeren Oost-Vlaanderen.

In april 2013 maakte de club bekend dat Philip Haagdoren een stap terug zet om weer assistent-coach te worden. Het hoofdtrainerschap wordt vanaf het seizoen 2013-2014 overgenomen door Stijn Vreven. Onder zijn leiderschap speelt Lommel United een sterk seizoen wat bekroond wordt met een verdienstelijke vijfde plaats.

In het seizoen 2014-2015 doet Stijn Vreven en Lommel United het nog beter. Tot op de voorlaatste speeldag strijdt het mee voor de titel, maar ziet die uiteindelijk gaan naar gouwgenoot STVV In de daarop volgende eindronde is echter het vet van de soep en zo promoveert OH Leuven naar de Jupiler League.

Het seizoen 2015/16 was het laatste waarin de traditionele 'Tweede klasse' bestond in het Belgisch betaald voetbal. De KBVB maakte een splitsing tussen profvoetbal (24 clubs) en amateurvoetbal. De acht best gerangschikte clubs in de Tweede klasse die voldeden aan de licentievoorwaarden voor het profvoetbal gingen net als de zestien profclubs uit de Eerste klasse deel uitmaken van het profcircuit. Trainer Bart De Roover werd aangesteld om de plaats in het profvoetbal te verzekeren, maar werd in februari 2016 doorgestuurd. Karel Fraeye nam het roer over en onder zijn leiding verzekerde Lommel United zich van een plaats in de top 8. Onder andere door een uitzege bij Antwerp FC (0-1) en een scoreloos gelijkpel bij Lierse SK was Lommel een speeldag voor het einde zeker van de top 8 en het profbestaan.

Lommel United startte goed aan het eerste seizoen als profclub in Eerste Klasse B, maar kende vervolgens een terugval waarin het 2 punten op 21 behaalde. Een resultaat waarvoor trainer Karel Fraeye het gelag betaalde. Na de zwaarste nederlaag in de clubgeschiedenis, 3:6 tegen AFC Tubize werd in onderling overleg de samenwerking met de oefenmeester stopgezet. Als opvolger werd op 28 oktober Walter Meeuws aangesteld als T1. Het verblijf van de Gierlenaar was echter van korte duur en kwam al op 23 november tot een einde, na 4 wedstrijden aan het roer waarin 4 punten behaald werden. Sportief coördinator Tom Van Imschoot werd door het clubbestuur aangesteld als opvolger. Ook met deze derde oefenmeester kende Lommel United weinig sportief succes. Het eindigde achtste en laatste met 18 punten en 12 punten achterstand op de voorlaatste OH Leuven . In de daaropvolgende playdowns kende Lommel United wel een remonte, maar in het beslissende duel uit tegen OH Leuven verloor het met 2:1 en was de sportieve degradatie naar de 1e amateurklasse een feit.

Na afloop van het seizoen 2016/17, waarin Lommel naar eerste klasse amateurs degradeerde, werd de clubnaam veranderd in Lommel SK.

Eind juni 2017 stelde het bestuur van Lommel SK een nieuw logo voor en gaf het een stand van zaken rond het stadionproject. Tevens lichtte men de ambitie om zo snel mogelijk terug te keren naar de 1B-reeks toe. Om dit doel te realiseren trok Lommel SK Wouter Vrancken aan als nieuwe hoofdtrainer.

Na 9 competitiewedstrijden en met Lommel SK op de eerste plaats in de rangschikking met 20 punten stopte Wouter Vrancken op 28 oktober 2017 echter als hoofdtrainer omwille van persoonlijke redenen. Als opvolger stelde het clubbestuur sportief coördinator Tom Van Imschoot aan.

Onder het trainerschap van Tom Van Imschoot haalde Lommel SK op de 26e speeldag, na een 1:2 overwinning bij Châtelet-Farciennes definitief de 1e plaats binnen in de reguliere competitie van de 1e amateurliga. De uiteindelijke kampioenschapstitel gaat echter, na een overbodige eindronde met KFC Dessel Sport en KMSK Deinze, naar het West-Vlaamse R Knokke FC. Daar Lommel SK als enige uit de top 4 voldeed aan de licentievoorwaarden, promoveerde het naar de 1B-reeks voor het seizoen 2018-2019.

Lommel SK wist zich in het seizoen 2018-2019 te handhaven in de 1B-reeks nadat het eindigde op een 7e plaats. Na afloop van het seizoen op 15 mei 2019 kondigde de club de komst van twee nieuwe investeerders, sportconsulent Rudi Vandenput en de Israëlische sportadvocaat Udi Shochatovitch, aan. Udi Shochatovitch zal 2,6 miljoen investeren in de club. Rudi Vandenput wordt bestuurder en medeaandeelhouder van de club.

Met de komst van deze twee investeerders wil men club de toekomst van de club en de jeugdwerking veilig stellen. Hierbij is het de uitdrukkelijke bedoeling om de jeugdwerking nog uit te breiden en om de supporters nauwer bij de clubwerking te betrekken door de oprichting van een Lommel SK Foundation voor de organisatie van sociale projecten.

Om dit alles in goede banen te leiden stelt de club Ronny Van Geneugden aan als technisch directeur en vervangt de IJslander Stefan Gislason, de naar KRC Genk vertrokken Tom Van Imschoot als hoofdtrainer. In oktober 2019 volgt de aanstelling van icoon Harm van Veldhoven als operationeel directeur bij het vernieuwde Lommel SK.

Na een teleurstellende start waarbij Lommel SK 7 punten op 30 haalt en op de voorlaatste plaats staat in de rangschikking, betaalt trainer Stefan Gislason het gelag op 17 oktober 2019. De 55-jarige Peter Maes volgt de IJslander op. Ook op het bestuurlijk vlak ondergaat de club een wijziging, CEO Rudi Vandenput neemt na vijf maanden afscheid.

Erelijst

Nationaal

Trofee Jules Pappaert

winnaar (2): 1965, 2006

Resultaten

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen
  I II III IV P.I      
2003/04     2     Derde klasse B 55 winst in eindronde tegen Bocholter VV, maar verlies tegen KV Turnhout
2004/05     1     Derde klasse B 78
2005/06   2       Tweede klasse 61 tweede in eindronde met 10 punten
2006/07   15       Tweede klasse 36
2007/08   4       Tweede klasse 60 derde in eindronde met 6 punten
2008/09   9       Tweede klasse 51  
2009/10   2       Tweede Klasse 70 derde in eindronde met 6 punten
2010/11   2       Tweede klasse 65 derde in eindronde met 9 punten
2011/12   5       Tweede klasse 52
2012/13   6       Tweede klasse 50
2013/14   5       Tweede klasse 59
2014/15   2       Tweede klasse 70 vierde in eindronde met 4 punten
2015/16   8       Tweede klasse 50
  1A 1B 1Am 2Am 3Am P.I Vanaf 2016-17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17   8         Eerste klasse B 18
2017/18     2       Eerste klasse amateurs 46 eerste na reguliere competitie met 71 punten, promotie naar 1B, omdat kampioen Royal Knokke FC geen licentie aanvroeg
2018/19   6         Eerste klasse B 31 zevende na playdowns met 23 punten
2019/20   6         Eerste klasse B

Organisatie

Land Naam Functie Sinds
Ehud Shochatovitch Eigenaar 2019
Ronny Van Geneugden Technisch Directeur 2019
Harm van Veldhoven Operationeel Directeur 2019

Spelers 2019-2020

No. Naam Land Positie
55. Tomas Švedkauskas Doelman
Marko Deronja Doelman
39. Yarne Lenaerts Doelman
32. Jesse Bertrams Doelman
30. Birger Van Dael Doelman
2. Jonathan Hendrickx Verdediger
3. Timo Cauwenberg Verdediger
4. Ben Santermans Verdediger
5. Brendan Schoonbaert Verdediger
6. Glenn Neven Verdediger
12. Amine Khammas / Verdediger
19. Tim Siekman Verdediger
23. Laurens Paulussen Verdediger
26. Salif Kujabi Verdediger
27. Stan Kolen Verdediger
? Chris Philipps Middenvelder
7. Robin Henkens Middenvelder
8. Ricardo Ippel Middenvelder
10. Beka Vachiberadze / Middenvelder
11. Laurens Vermijl Middenvelder
14. Sebastiaan Brebels Middenvelder
18. Kolbeinn Thordarson Middenvelder
20. Romeni Scott Bitsindou / Middenvelder
24. Alieu Jallow Middenvelder
34. Joep Hakkens Middenvelder
9. Arne Naudts Aanvaller
17. Mitja Krizan Aanvaller
21. Alessandro Cerigioni / Aanvaller
22. Abdoulie Sanyang Aanvaller
28. Jamal Aabbou Aanvaller
29. Siebe Paesen Aanvaller
66. Rik De Kuyffer Aanvaller
70. Anass Zaroury Aanvaller

Transfers

IN Positie Speler Vorige club
DM Jesse Bertrams ASV Geel
A Rik De Kuyffer Club Brugge
M Joep Hakkens KRC Genk
V Jonathan Hendrickx Breiðablik Kópavogur
M Ricardo Ippel MVV Maastricht
/ V Amine Khammas KRC Genk
A Mitja Krizan NK Bravo
DM Yarne Lenaerts Roda JC
/ A Armin Mujakic Atromitos
A Arne Naudts SpVgg Unterhaching
A Siebe Paesen KRC Genk
V Brendan Schoonbaert Club Brugge
V Tim Siekman FC Emmen
DM Tomas Švedkauskas FK Riteriai
M Kolbeinn Thordarson Breiðablik Kópavogur
/ M Beka Vachiberadze FK RFS
A Anass Zaroury SV Zulte-Waregem
UIT Positie Speler Nieuwe Club
/ M Thomas Azevedo Patro Eisden
M Geert Berben Patro Eisden
M Glenn Claes KV Mechelen (einde huur)
DM Gaëtan Coucke KRC Genk (einde huur)
DM Dieter Creemers Patro Eisden
DM Glenn Daniëls
V Sebastiaan De Wilde Royal Knokke FC
/ V Soufiane El Banouhi Royale Union Saint-Gilloise
M Jentl Gaethofs KFC Dessel Sport
M Daan Heymans Waasland-Beveren (einde huur)
/ A Leonardo Miramar Rocha KAS Eupen
/ A Armin Mujakic Atromitos
/ A Romero Regales
A Sam Valcke FCV Dender EH
V Wesley Vanbelle KSV Roeselare

Technische staf

Lijst van hoofdtrainers

Bekende voormalige spelers

KVSK United / Lommel United / Lommel SK

Overpelt-Fabriek

Statistieken

In derde klasse:

In tweede klasse/eerste klasse B:

Gouden Elf van United

Tijdens het tiende seizoen in het bestaan van de club organiseerde de officiële Facebookpagina van Lommel United een peiling om het beste elftal samen te stellen uit de eerste tien seizoenen van de club.

Volgend elftal kwam uit de bus:

Doel: Bjorn Sengier
Verdediging: Mike De Koninck, Vincent Euvrard, Harald Pinxten, Marc Eberle
Middenveld: Christophe Delande, Robin Henkens, Philip Haagdoren, Wouter Scheelen
Aanval: Marcos Pereira, Jeroen Ketting

Franky Van der Elst werd verkozen tot beste oefenmeester van de eerste 10 seizoenen.

Hall of Fame - Selecties en Doelpunten

Selecties Top 10

No. Naam Land Totaal Competitie Beker Play-Offs
1. Wouter Scheelen 330 281 23 26
2. Christophe Delande 312 267 21 24
3. Toon Lenaerts 258 221 19 18
4. Glenn Neven 231 194 18 19
5. Sam Vanaken 215 191 17 7
6. Jentl Gaethofs 214 185 14 15
7. Mike De Koninck 196 171 12 13
8. Ken Debauve 173 150 12 11
9. Bart Goossens 166 146 10 10
10. Davy Brouwers 164 138 12 14

Doelpunten Top 10

No. Naam Land Totaal Competitie Beker Play-Offs
1. Wouter Scheelen 61 50 6 5
2. Jeroen Ketting 59 53 5 1
3. Mirek Waligora / 54 50 4 0
4. Marcos Pereira / 45 43 1 1
5. Davy Brouwers 44 41 1 2
6. Philip Haagdoren 38 32 4 2
7. Romero Regales / 34 32 1 1
8. Alessandro Cerigioni / 31 23 2 6
9. Guy Dufour 27 20 4 3
10. Christophe Delande 26 22 2 2

Tot en met 10/11/2019

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.