KSV Roeselare

KSV Roeselare is een Belgische voetbalclub uit de West-Vlaamse stad Roeselare. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 134 en heeft wit en zwart als clubkleuren. KSV Roeselare ontstond in 1999 na een fusie tussen KSK en KFC Roeselare en speelde tussen 2005 en 2010 vijf opeenvolgende seizoenen in eerste klasse.
De club speelt in het Schierveldestadion, genoemd naar de gelijknamige woonwijk in het westen van de stad.

KSV Roeselare
NaamKoninklijke Sportvereniging Roeselare
BijnaamEsvee
Stamnummer134
Opgericht1921 (ontstaan SK Roeselare)
1999 (fusie met KFC Roeselare)
PlaatsRoeselare
StadionSchiervelde
Capaciteit9.490
Aantal velden7
Voorzitter Yves Olivier
Eigenaar Miss Xiu Li Dai
Trainer Christophe Gamel
Assistent David Colpaert
Clubtopscorer Mahamadou Dissa (48)
(Hoofd)sponsorEuro Shop
Begroting€ 4.000.000
CompetitieEerste klasse B
Prijzen1x UEFA Fair Play (loting)
2x eindronde 2de klasse
1x periode 2de klasse
1x periode Eerste klasse B
Thuis
Uit
Geldig voor 2019/20
Portaal    Voetbal

Geschiedenis

De club met het huidige stamnummer 134 ontstond in 1921, nadat eerder al enkele andere voetbalclubs actief waren geweest in de stad.
De eerste voetbalploeg in Roeselare werd opgericht in 1900 door enkele studenten die het voetbalspel hadden leren kennen tijdens hun studies in Engeland. Zij speelden eerst onder de naam Verenigde Vrienden Roeselare, wat kort daarna gewijzigd werd in Red Star Roeselare. In 1902 sloot deze club zich aan bij de voetbalbond onder de naam Union Sportive Roulers (vernederlandst: SV Roeselare). Maar in 1920 moest de club wegens financiële problemen de boeken neerleggen.
Onder leiding van de liberale voorman Edmond Facon richten enkele oud-bestuursleden een tweede voetbalclub op: Football Club Roeselare (FC), maar de club hield het in 1914 voor bekeken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In 1921 werd Sportkring Roeselare (SK) opgericht, dat lid werd van de voetbalbond en in 1926 het stamnummer 134 kreeg toegewezen. Pas in 1923 liet het opnieuw opgerichte FC Roeselare zich inschrijven en zou zo uiteindelijk stamnummer 286 krijgen. Een kwarteeuw na hun ontstaan kregen beide clubs de koninklijke titel en heetten van dan af respectievelijk KSK Roeselare en KFC Roeselare.In 1923 veranderde SK Roeselare de clubkleuren.

In 1926 verscheen SK Roeselare voor het eerste in de nationale bevorderingsreeks, toen de Derde Klasse. Reeds twee jaar later, in het seizoen 1928/29, won de ploeg zijn reeks, en SK promoveerde zo voor het eerst naar Tweede Klasse. Het verblijf duurde echter maar drie jaar. In 1932 zakte de club terug naar Bevordering, een seizoen later zakte men zelfs verder weg uit de nationale reeksen.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog keerde SK Roeselare terug in Bevordering, en met een titel in 1946 volgde opnieuw een promotie naar Tweede Klasse. Weer was het verblijf van korte duur, want na twee seizoenen volgde weer een degradatie, en weer zakte de club meteen verder weg uit de nationale reeksen.

In 1952/53 werd een nieuw nationaal niveau gecreëerd, namelijk de Vierde Klasse, die voortaan de nationale Bevorderingsreeksen vormen. SK Roeselare promoveerde weer uit de provinciale reeksen naar de nationale. De club verbleef enkele jaren in Vierde, tot de ploeg in 1959/60 zijn reeks won en naar Derde Klasse promoveerde. Roeselare kon zich 15 seizoenen onafgebroken handhaven op dat niveau. In 1975 zakte men even terug naar Vierde voor drie seizoenen, maar in 1978 was de club alweer in Derde teruggekeerd. KSK Roeselare bleef er 20 seizoenen onafgebroken spelen, tot men in 1998 reekswinnaar werd en na een halve eeuw terug naar Tweede Klasse promoveerde.

In 1999 fuseerde KSK Roeselare met de andere Roeselaarse club, KFC Roeselare. De nieuwe club ging KSV Roeselare heten en speelde verder met stamnummer 134 van KSK in Tweede Klasse. Stamnummer 286 verdween. De fusieclub bleef goede resultaten halen, en slaagde er in 2004/05 in, onder leiding van Dennis Van Wijk, de eindronde te winnen. In 2005 behaalde dan voor het eerste een club uit Roeselare promotie naar Eerste Klasse na het winnen van de eindronde in Tweede Klasse.

In het seizoen 2005/06 kwalificeerde de club zich bij zijn eersteklassedebuut bovendien voor Europees voetbal. België was in de top-10 geëindigd van het UEFA Fair Play-klassement. Oorspronkelijk leek het dat Roeselare rechtstreeks Europees zou kunnen spelen doordat België dit klassement aanvoerde, maar op de afsluitdatum van het klassement stond niet België maar Zweden eerste. Bij lottrekking werden uit de volgende tien landen nog twee clubs geselecteerd. Roeselare kwam uit de bus en de club werd zo alsnog met een Europees ticket beloond.

Roeselare won z'n eerste Europese wedstrijd met 2-1 op het veld van Vardar Skopje, waarna het met 5-1 won in de terugwedstrijd. In de volgende voorronde won Roeselare zijn heenwedstrijd met 2-1 van FC Ethnikos Achnas, maar na een 5-0 nederlaag in Cyprus eindigde het Europees avontuur wat in mineur. Aan deze zware nederlaag was een omkoopgeurtje verbonden. De UEFA besliste zelfs om een onderzoek te starten.

Na zich drie seizoenen zonder al te veel problemen te hebben kunnen handhaven op het hoogste niveau, startte het vierde seizoen zeer slecht. Critici opperden dat hun nieuwe technische directeur, Wim De Coninck, een heleboel overbetaalde spelers had aangetrokken, die tevens geen meerwaarde aan het team leverde. Nog voor begin van het seizoen, was De Coninck alweer vertrokken. Door competitiehervormingen was dit seizoen het laatste waarin er 18 ploegen op het hoogste niveau speelden. Er zouden dit seizoen meer dan twee ploegen degraderen, wat sportief behoud voor Roeselare moeilijker maakte. Op de negende speeldag werd trainer Dirk Geeraerd, na een 2 op 27, ontslagen en werd er een oude bekende op Schiervelde verwelkomd, Dennis Van Wijk. Onder Van Wijk slaagde de ploeg erin om de eerste overwinning van het seizoen te behalen. Tijdens de winterstop was Van Wijk ook zeer actief op de transfermarkt. Met onder andere Ivan Perisic, Sherjill MacDonald en Abdessalam Benjelloun behaalde de ploeg goede resultaten in de terugronde en via de eindronde slaagde men er in het behoud in de hoogste afdeling te verzekeren.

Het volgende seizoen liep ook niet van een leien dakje. De loonlast bleef doorwegen en door de nacompetitie had Roeselare weinig tijd gehad om zich voor te bereiden op het seizoen. Ook de meeste spelers die Roeselare het seizoen voordien in Eerste hadden gehouden, vertrokken. Met beperkte financiële middelen ging Van Wijk aan de slag om een ploeg ineen te puzzelen. Het seizoen 2009/10 werd een lange degradatiestrijd tussen KSC Lokeren en Roeselare, waarin Lokeren op het nippertje aan het langste eind trok. Roeselare moest enkele weken na de competitie aan de slag in de eindronde, maar bleek daarin niet sterk genoeg om afstand te nemen van de tweedeklassers. Roeselare degradeerde dus na vijf seizoenen Eerste Klasse terug naar Tweede Klasse. De jeugd van Roeselare blijft wel verder spelen in de hoogste klasse van België.

Het eerste jaar terug in Tweede Klasse verliep niet bepaald vlot. Hoewel KSV Roeselare een goede competitiestart maakte, zakte men na de winterstop weg naar de onderste regionen van het klassement. Even dreigde de degradatie, maar KSV Roeselare kon zich handhaven en begon aan de heropbouw van de ploeg. Sportief manager Luc Devroe keerde terug en Serhij Serebrennikov werd speler-trainer. Tegen de verwachtingen in verliep deze combinatie vlot en werd het spelniveau van KSV Roeselare omhoog gebracht.

Na enkele seizoenen in Tweede klasse werden de laatste spelers uit het tijdperk van Wim De Coninck via een afbetalingsplan volledig uitbetaald. Hierdoor kwam er budget vrij om nieuwe spelers aan te trekken. De ploeg was een grijze middenmoter in Tweede Klasse geworden. Tijdens het seizoen 2014-2015 was de CEO van de ploeg, Johan Plancke actief in een groep om de competitiehervorming van het Belgische voetbal betreffende de profploegen en amateurploegen in goede banen te leiden. Uiteindelijk werd hun voorstel goedgekeurd door zowel de Pro League en de Nationale Liga. Dit zijn de vertegenwoordigers van respectievelijk eerste en tweede klasse. KSV Roeselare was bij monde van Plancke in deze periode een voorstander van de hervormingen.

Het daaropvolgende seizoen was het laatste seizoen volgens het oude systeem. Het profvoetbal werd gescheiden in Eerste klasse A (1A) en Eerste klasse B (1B). Samen telde het profvoetbal nog maar 24 ploegen. Om bij de 24 profploegen van België te blijven, moest men in tweede klasse bij de beste acht ploegen met een licentie betaald voetbal 1A eindigen. Hoewel KSV Roeselare nipt buiten de top-acht eindigde, kon het toch behouden blijven voor het profvoetbal aangezien kampioen White Star Bruxelles geen proflicentie kreeg toebedeeld. Zo was KSV Roeselare toch de achtste ploeg met een licentie betaald voetbal 1A. Het was echter nog afwachten daar White Star beroep had aangetekend bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) tegen deze beslissing. Na een marathonvergadering van zes uur, waarbij ook KSV Roeselare vertegenwoordigd was, en een beraad van vijf dagen, besloot het BAS de uitspraak van de commissie te bevestigen. White Star verkreeg geen licentie betaald voetbal waardoor KSV Roeselare alsnog mocht aantreden bij de profploegen in het seizoen 2016-2017, in de reeks 1B.

In het eerste seizoen onder de nieuwe structuur haalde KSV Roeselare na een aarzelend begin meteen de eerste periodetitel binnen in de reeks 1B (na 28 op 30 in de laatste tien wedstrijden van deze periode), waardoor het meteen zeker was van het spelen van de finale. Het winnen van de finale van Betaald Voetbal 1B (tussen de periodekampioenen 1 en 2) geeft recht op stijgen naar de hoogste afdeling. Deze finale werd toen verloren van de winnaar van de tweede periodetitel. Antwerp promoveerde.

Op 10 september 2019 werd KSV Roeselare door de Ondernemingsrechtbank West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, failliet verklaard vanwege een schuld van zo'n €28.000 euro.[1] Op 19 september 2019 maakte de rechter het faillissement ongedaan. Echter kreeg de club in april 2020 geen licentie toegewezen voor het profvoetbal. De club twijfelde om de beslissing aan te vechten, maar besloot daartoe uiteindelijk toch bij het BAS.[2] Intussen was duidelijk geworden dat Royal Excel Mouscron het initiatief had genomen voor fusiegesprekken met KV Kortrijk. De Waalse voetbalvereniging uit de provincie Henegouwen kreeg namelijk in eerste instantie ook geen proflicentie toegewezen. Bij de fusiegesprekken zou ook KSV Roeselare betrokken zijn geweest.[3]

Resultaten

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker Europa
  I II III IV      
als SK Roeselare
1973/74     8   Derde Klasse B 29
1974/75     16   Derde Klasse A 19
1975/76       10 Vierde Klasse A 27
1976/77       9 Vierde Klasse A 28
1977/78       1 Vierde Klasse C 45
1978/79     12   Derde Klasse A 24
1979/80     9   Derde Klasse A 29
1980/81     2   Derde Klasse A 40
1981/82     7   Derde Klasse A 33
1982/83     6   Derde Klasse A 30
1983/84     14   Derde Klasse A 24 I
1984/85     10   Derde Klasse A 27 I
1985/86     12   Derde Klasse A 25 I
1986/87     6   Derde Klasse A 32
1987/88     7   Derde Klasse A 32 V
1988/89     2   Derde Klasse A 37
1989/90     3   Derde Klasse A 38 1/32
1990/91     4   Derde Klasse A 38
1991/92     5   Derde Klasse A 32 1/32
1992/93     10   Derde Klasse A 24
1993/94     5   Derde Klasse A 33 verlies in eerste ronde van eindronde tegen KFC Vigor Wuitens Hamme
1994/95     7   Derde Klasse A 35
1995/96     6   Derde Klasse A 44 V
1996/97     5   Derde Klasse A 43 IV
1997/98     1   Derde Klasse A 62
1998/99   6     Tweede Klasse 58 1/16
als fusieclub KSV Roeselare
1999/00   14     Tweede Klasse 39 V
2000/01   8     Tweede Klasse 46 V
2001/02   14     Tweede Klasse 37 IV
2002/03   17     Tweede Klasse 34 toch behoud door verdwijnen van hogere ploegen IV
2003/04   3     Tweede Klasse 63 derde in eindronde met 8 punten 1/16
2004/05   2     Tweede Klasse 60 winst in eindronde met 16 punten V
2005/06 12       Eerste Klasse 41 winnaar fairplayklassement en op die manier geplaatst voor voorronde UEFA Cup 1/16
2006/07 11       Eerste Klasse 39 1/8 UC: pre
2007/08 14       Eerste Klasse 38 1/4
2008/09 16       Eerste Klasse 30 Winst in eindronde met 13 punten 1/4
2009/10 15       Eerste Klasse 18 Evenveel punten als Lokeren, maar een gewonnen match minder. Degradatie via eindronde. 1/2
2010/11   15     Tweede Klasse 41 Evenveel punten als de nummer 13, maar 1 gewonnen match minder 1/16
2011/12   13     Tweede Klasse 40 1/16
2012/13   11     Tweede Klasse 42 IV
2013/14   15     Tweede Klasse  35 1/16
2014/15   11     Tweede Klasse  42 Evenveel punten als plaats 10. Een gewonnen match minder. V
2015/16   9     Tweede Klasse  50 Evenveel punten en gewonnen matchen als plaats 8. Een slechter doelpuntensaldo. IV
  1A 1B 1Am 2Am 3Am Vanaf 2016/17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17   2       Eerste Klasse B 50 Roeselare won de eerste periode, maar verloor nadien in de titelstrijd van Antwerp FC. 1/16
2017/18   5       Eerste Klasse B 35 Na 3 speeldagen als eerste ploeg behoud verzekerd in Play-Off 3. Uiteindelijk eerste geëindigd. 1/16
2018/19   5       Eerste Klasse B 33 Na 5 speeldagen als tweede (en derde) ploeg behoud verzekerd in Play-Off 3 samen met OHL. V
2019/20   7       Eerste Klasse B V

Europese wedstrijden

#Q = #voorronde, T/U = Thuis/Uit, W = Wedstrijd, PUC = punten UEFA coëfficiënten .

Uitslagen vanuit gezichtspunt Roeselare

Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
2006/07 UEFA Cup 1Q FK Vardar Skopje 7-22-1 (U)5-1 (T) 3.0
2Q Ethnikos Achna 2-62-1 (T)0-5 (U)

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 3.0

Selectie 2019/2020

Nr Naam Nationaliteit Geboortedatum Bij de club sinds Vorige club
Keepers
1Wouter Biebauw België21-05-19842016 KV Oostende
23Steph Van Cauwenberghe België19-05-19982016 Zulte Waregem
39Juliaan Laverge België07-06-20002019eigen jeugd
51Richard De Meyer België17-05-20022019eigen jeugd
83Gilles Lentz België01-02-19922018 KV Kortrijk
Verdedigers
2Rincón Brazilië31-05-19872019 Stade Lavallois
3Jonathan Vervoort België13-08-19932019 FCV Dender EH
4Siemen Voet België03-02-20002019 Club Brugge reserves (huur)
5Wesley Vanbelle België05-08-19862019 Lommel SK
6Tom Holmes Engeland12-03-20002019 Reading FC U23 (huur)
15Maxime Vandelannoitte België23-01-20022019eigen jeugd
16Gregory Kuisch Nederland14-03-20002019 Jong PSV
21Harouna Sy Frankrijk/ Mauritanië30-03-19962019 Red Star FC
32Andrei Camargo Brazilië/ België06-02-19882018 Lierse SK
Middenvelders
/Arnold Mvuemba Frankrijk/ Congo-Kinshasa28-01-19852019 Umm-Salal SC
7Amir Nouri Frankrijk/ Algerije10-07-19942019 AS Béziers
8Renan Areias Brazilië18-01-19982019 SC Corinthians Paulista B
14Nermin Zolotić Bosnië en Herzegovina07-07-19932016 AA Gent
28Nicolas Rommens België17-12-19942019 KVC Westerlo
20Abel Alejandro Caputo Venezuela/ Italië7-11-20002019 Levante UD U19
22Alyson Brazilië20-02-19962019 São Bernardo Futebol Clube
29Rodrigo Bassani Brazilië17-10-19972019 Ituano Futebol Clube
18Ethan Bryant Verenigde Staten20-08-20022019 San Antonio FC
Aanvallers
9Esteban Casagolda België/ Spanje05-01-19872019 OH Leuven
10Marco Túlio Brazilië13-03-19982019 Sporting CP U23 (huur)
11Saviour Godwin Nigeria22-08-19962016 El-Kadme Academy
17Yhoan Andzouana Congo-Brazzaville/ Frankrijk13-12-19962019 FC Girona
30Rodrigo Fumaça Brazilië06-03-19952019 Ituano Futebol Clube
24Sanjin Lelic Bosnië en Herzegovina31-05-19932019 FK Sarajevo
49Jens Naessens België1-04-19912019 KVC Westerlo

Trainersstaf

  • Christophe Gamel (hoofdtrainer)
  • David Colpaert (assistent-trainer)
  • Virgil De Windt (keeperstrainer)
  • Kenny Santy (teammanager)

Trainers

Algemeen

Organisatie

Sinds oktober 2013 staat Yves Olivier aan de leiding van KSV Roeselare als voorzitter. Hij wordt bijgestaan door erevoorzitter Albéric Van Eeckhout. Verder ook nog door secretaris - gerechtigd correspondent en gedelegeerd bestuurder Johan Plancke, Brecht Vermeulen als ondervoorzitter en Antoine Van Eeckhout (past-voorzitter) als lid van de raad van bestuur.

Communicatiemiddelen

KSV Roeselare communiceert vooral via zijn officiële website.[4] Er bestaan ook verschillende supporterssites en er is een forum waar supporters met elkaar kunnen communiceren.

Supporterclubs en dergelijke

KSV Roeselare beschikt over verschillende supporterclubs, waarvan de onderstaande de meest voorname zijn.

  • Black Star Ultras
  • SV134 (Young Businessclub)
  • Haverstraatfans
  • KSVR Till I Die
  • Westhinder
  • Roslar Army
  • Oltegoare Roeselare

Bekende oud-spelers

Belgen
Overige Europeanen
Overige landen
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.