Engelum

Engelum (officieel, Fries: Ingelum) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Engelum
Ingelum
Plaats in Nederland

Situering
Provincie Friesland
Gemeente Waadhoeke
Coördinaten53° 14 NB, 5° 43 OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019)385[1]
Overig
Woonplaatscode2728
Belangrijke verkeersadersN383
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Foto's
Kerk van Engelum
Portaal    Nederland
Friesland

Het ligt ten noordoosten van Menaldum en ten noordwesten van Marssum. Langs het dorp stroomt de Engelumervaart en in het dorpsgebied stroomt verder ook de Beetgumervaart. Het vormt samen met de dorpen Beetgum en Beetgumermolen een gezamenlijke gemeenschap op diverse vlakken waardoor men soms spreekt van een drielingdorp.

In 2019 telde het dorp Engelum 385 inwoners.[1]

Geschiedenis

Het dorp is op een terp ontstaan die was aangelegd op een kwelderrug. Het gebied werd al bewoond voor de christelijke jaartelling en mogelijk alleen kort onbewoond geweest.

Het dorp zelf werd in 1319 als Enghelum vermeld, in 1335 als Anglum, in 1339 als Anglim, in 1439 als to Yngelim, in 1471 als to Inglum en in 1479 als Englem. De plaatsnaam zou verwijzen naar het feit dat een woonplaats (heem/um) dat van of opgericht was door de persoon Engel. Maar er wordt ook gedacht dat het de woonplaats van de familie Angelen was.

Kerk

De kerk van Engelum werd in 1975 door brand verwoest. Na restauratie en het plaatsen van een nieuw orgel is de kerk in 1980 weer in gebruik genomen. Alleen in de toren is aan de binnenzijde nog 13e-eeuws metselwerk zichtbaar.

Sport

Sinds 1899 kent het dorp de kaatsvereniging Sla Raak, de sport werd in 1850 al beoefend in het dorp.

Cultuur

Het dorp heeft een eigen dorpshuis, Dorpshuis Skerne Wibe. Verder organiseert Feestvereniging De Maeyebeam veel activiteiten in de dorpen Beetgum, Beetgumermolen en Engelum.

Onderwijs

Het dorp had een tijdlang een eigen basisschool, maar deze moest gesloten worden wegens te weinig leerlingen. De meeste kinderen gaan naar Beetgumermolen, waar nog twee basisscholen zijn.

Zie ook

Zie de categorie Ingelum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.