Broomchloorfluormethaan

Broomchloorfluormethaan is een halogeenalkaan, meer bepaald een halomethaan, met als brutoformule CHBrClF. Het kan worden gezien als een methaanmolecuul waarbij drie waterstofatomen vervangen zijn door drie halogenen. Aangezien de vier liganden aan het koolstofatoom verschillend zijn van elkaar, ontstaat er een chiraal centrum. Hierdoor zijn er twee enantiomeren mogelijk.

Broomchloorfluormethaan
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van beide enantiomeren van broomchloorfluormethaan
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
CHBrClF
IUPAC-naambroomchloorfluormethaan
Molmassa147,37 g/mol
SMILES
C(F)(Cl)Br
InChI
1S/CHBrClF/c2-1(3)4/h1H
CAS-nummer593-98-6
PubChem79058
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Dichtheid1,953 g/cm³
Smeltpunt−115 °C
Kookpunt36 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese en optische resolutie

Broomchloorfluormethaan is de eenvoudigste stabiele chirale organische verbinding, hoewel er onder bepaalde omstandigheden neiging tot hydrolyse optreedt. De allereerste pogingen om de verbinding te synthetiseren werden reeds ondernomen in 1893 door de Belgische scheikundige Frédéric Swarts, weliswaar als racemaat. Pas in 2005 slaagden scheikundigen erin om beide enantiomeren te scheiden van elkaar. Eerder waren er al succesvolle pogingen ondernomen om een van beide enantiomeren te synthetiseren.[1][2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.