Vliegveld Teuge

Vliegveld Teuge of Teuge Airport (ICAO: EHTE) is een kleine civiele luchthaven in de Nederlandse provincie Gelderland. Het veld is bestemd voor de nationale en internationale burgerluchtvaart met als restrictie een maximaal gewicht van 6000 kilogram per toestel. Het veld ligt direct ten noorden van het dorp Teuge, tussen Apeldoorn en Twello en is eigendom van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Voorst en Zutphen.

Teuge International Airport
Teuge Airport
Vliegveld Teuge
IATA: ICAO: EHTE
Algemene informatie
Opgericht1934
TypePubliek
Eigenaargemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Voorst
PlaatsTeuge
Hoogte5,2 m
Coördinaten52° 14 NB, 06° 3 OL
Websitewww.teuge-airport.nl
Locatie in Nederland

Startbanen
   Baan      Lengte  Materiaal
08/261199 masfalt
Lijst van luchthavens
Portaal    Luchtvaart
Hangar van Special Air Services
Vliegtuighotel

Teuge beschikt over het volgende banenstelsel:

  • 08-26, verhard, asfalt, lengte 1.199m, breedte 23m (tot 20/08/14 aangeduid als 09-27.[1]
  • Zweefstrip, gras, 700m, parallel aan de verharde startbaan
  • Baan 03-21, gras, 700m is in 2003 gesloten i.v.m. verkoop van een gedeelte van het veld

Openingstijden: behalve op de kerstdagen en nieuwjaarsdag door de week het gehele jaar van 08:00 tot 20:00 uur (gedurende de daglichtperiode); in weekends van 09.00u tot 20.00u. Voor bijzondere vluchten kan op aanvraag van de tijden worden afgeweken.

Communicatie: (VHF) Teuge radio 121.005 en Teuge startplaats (zweefvliegen) 123.350 MHz

Activiteiten

Vliegveld Teuge is bestemd t.b.v. kleine luchtvaart en bestaat uit zakenvluchten, overheids vluchten (politie, milieu-inspecties, kadaster, telling van dieren), hobby en rondvluchten, trainingsvluchten, zweefvlieg activiteiten en vluchten t.b.v. valschermspringen. Teuge wordt ook gebruikt als standplaats voor een of meerdere politiehelikopters.

Geschiedenis

Vliegveld Teuge bestaat al sinds 1935. Al in de jaren 1920 waren er plannen voor het aanleggen van een vliegveld door ondernemers uit Deventer. Daar lag toen het noodlandingsterrein Deventer-Teuge waarvan men onderweg naar Duitsland gebruik kon maken. In de jaren 1930 werd een plaats gezocht voor een vliegveld waarbij de keuze viel op een terrein bij het dorp Teuge in de gemeente Voorst. In 1933 waren er plannen om 9 kilometer oostelijker, in een weidegebied onder Deventer, een vliegterrein te openen.[2] Dit gebied heette naast Bergweide ook Teuge.

Na in de 2e Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt te zijn zetten op 2 augustus 1945 de toenmalige prinses Juliana en de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem

In juni 1948 werd een glas-in-loodraam onthuld ter nagedachtenis van vijf leden van Vliegclub Teuge: R.v.Goens, H.Jansen, R.J.Snellen, G.Steen en J.Thijssen.

In de loop van de jaren 1950 werd het vliegveld weer in gebruik genomen. Het veld werd hoofdzakelijk voor recreatief luchtverkeer gebruikt maar met de economische groei veranderde dit in de jaren 1960. Er kwam wat beroepsluchtvaart naar Teuge en de vliegopleidingen werden gestart.

In 1979 werd de grasbaan verhard. Het aantal bedrijven groeide en plannen voor uitbreiding van het vliegveld werden uitgewerkt.

In september 1985 werd door HKH prinses Margriet een gedenkplaat onthuld ter gelegenheid van hun terugkeer in 1945 [3].

Na alle onderzoeken en vergunningen in 1995 te hebben verkregen werden in 2003 de procedures ter uitbreiding van het vliegveld afgerond. Vervolgens startte de uitbreiding, waarvan intussen een gedeelte is gerealiseerd.

In 2009 is een "vliegtuighotel" geopend. Het betreft een door Jan des Bouvrie ingerichte suite, gevestigd in een Iljoesjin Il-18, afkomstig van de nationale DDR-maatschappij Interflug als dienstvliegtuig van partijleider Honecker.

In 2010 kwam een nieuw bedrijventerrein beschikbaar en werd een deel van de percelen in gebruik genomen. Tevens vierde de luchthaven het 75-jarig bestaan.

In 2014 werd de baan voorzien van een GPS-naderingsprocedure en (led)-baanverlichting en werd een nieuw gebouw voor de luchthavendienst opgeleverd.[4]

Bedrijven

Op en rond vliegveld Teuge zijn de volgende bedrijven gevestigd:

  • Vliegschool Teuge. Levert basis en gevorderden opleidingen.
  • Aviation Technics. Vliegtuig onderhoudsbedrijf.
  • Skydive Teuge. Valschermspringen.
  • Mapping & Imaging. Luchtfotografie bedrijf.
  • Aircraft Maintenance Teuge. Vliegtuig onderhoudsbedrijf.
  • Vlieg Experience. Maakt rondvluchten.
  • ATAS. Reclame (sleep)vluchten.
  • Buitenhuis. Organiseert diverse groepsuitjes.

Toekomst

In juni 2017 werd bekend dat de aanvliegroutes naar Lelystad Airport over Teuge gaan lopen. Als gevolg daarvan worden de de vanaf Teuge uitgevoerde vluchten t.b.v. valschermspringen aanzienlijk beperkt. I.v.m. verwachte inkomstenderving van 50% van de omzet, vreest men met parachutespringen op Teuge te moeten stoppen. Een voordeel is echter dat Teuge meer vliegbewegingen kan gaan maken en al genoemd is als uitwijkmogelijkheid van Lelystad Airport.

Door een foutje in de berekeningen van het ministerie heeft Teuge nu dubbele geluidsruimte gekregen en mogen 160.000 vliegbewegingen per jaar worden gemaakt. Als de berekeningen goed waren uitgevoerd, zouden er 80.000 vliegbewegingen zijn toegestaan. Momenteel maakt Teuge geen gebruik van de extra vliegbewegingen, waardoor er nog mogelijkheden zijn voor groei van de luchthaven.[5][6] [7]

Zie de categorie Teuge International Airport van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.