LGV Atlantique

De LGV Atlantique is een Ligne à Grande Vitesse tussen Parijs (Station Paris Montparnasse) en het westen van Frankrijk. De lijn werd geopend in de periode 1989-1990. De lijn is verdeeld in twee delen bij Courtalain, een tak gaat naar het westen richting Le Mans, de andere tak gaat naar het zuidwesten met als eindpunt Tours. Vanaf deze eindpunten reden (Tours) of rijden (Le Mans) de TGV treinen voorlopig verder over normale spoorlijnen. Die lijnen werden deels verbeterd om snelheden tot 220 km/uur mogelijk te maken. Op 2 juli 2017 werd een nieuwe hogesnelheidslijn geopend van Tours tot Bordeaux, de LGV Sud Europe Atlantique.

Traject van LGV Atlantique

Op 18 mei 1990 bereikte TGV Atlantique-stel 325 op kilometerpaal 166,8 een snelheid van 515,3 km/h, een nieuw wereldrecord voor spoorvoertuigen.

Geschiedenis

De LGV Atlantique is geopend in 1989 en is 282 kilometer lang. Hij loopt van Paris - Bagneux naar Le Mans - Connerré. De omleiding van Le Mans en aantakking op de lijn naar Rennes was wel voorzien, maar is wegbezuinigd. In 1990 werd de hoofdtak richting Tours geopend. Op dit gedeelte werd in 1990 het snelheidsrecord (515,3 km/h) gevestigd. De LGV Atlantique is geschikt voor een commerciële maximumsnelheid van 300 km/h. De LGV-omleiding van Tours wordt ook gebruikt door goederentreinen die hiermee het drukke knooppunt van Tours ontwijken. Dit gedeelte van de lijn is net als de klassieke lijn geëlektrificeerd met 1500V gelijkstroom, heeft een maximumsnelheid van 220 km/uur en is van signalering langs de baan voorzien.[1]

Traject

Voor de bouw van deze lijn heeft men het tracé van de nooit voltooide spoorlijn Chartres Paris Montparnasse via Gallardon overgenomen voor het gedeelte tot Massy-Palaiseau. Hierdoor kan deze LGV tot bijna in het centrum van Parijs doorrijden. Bij Massy-Palaiseau is er aansluiting met de drukke zuidelijke ringlijn voor TGV's die Parijs niet als begin- of eindbestemming hebben. Nabij Massy bevindt zich het Massy TGV voor de Interconnection TGV's.

De LGV Atlantique was de eerste HSL-lijn waar veelvuldig tunnels gebruikt werden. Zodra de lijn open ging, kreeg men veel klachten van reizigers die last hadden van de luchtdrukgolven, veroorzaakt door het met hoge snelheid door tunnels rijden. Hierop zijn in Frankrijk en het buitenland de voorwaarden ingevoerd om luchtdrukdichte HST's te bouwen. Het bestaande materieel is tot het moment van schrijven niet aangepast aan de specifieke luchtdrukproblematiek langs deze lijn.

De lijn loopt voor een groot gedeelte parallel aan de regionale spoorlijn (Paris) Dourdan Tours. Na de splitsing met de tak naar Le Mans ligt het station Vendôme - Villiers-sur-Loir TGV.

Richting Bordeaux

Tussen 1989 en 2017 lag er in het verlengde van de LGV Atlantique de spoorlijn Tours - Bordeaux - Dax, die voor een groot gedeelte van het traject een maximumsnelheid heeft van 220 km/uur. Hierdoor werden voor de lange trajecten zoals Parijs - Dax, ondanks het vrij korte LGV-traject, toch goede rijtijden gehaald. TGV's bereiken Toulouse via Bordeaux. Ondanks de omweg ten opzichte van de gewone hoofdlijn naar Toulouse aan lagere snelheid langs Limoges was dit sneller. Met 220 km/uur onder 1500 V gelijkspanning rijden heeft echter beperkingen. Om de bovenleiding te sparen mogen TGV's elkaar niet te snel opvolgen.

Nieuwe lijn naar Bordeaux

De LGV Sud Europe Atlantique (LN9) verlengt sinds 2017 de LGV Atlantique naar het zuiden. Het nieuwe deel is 302 kilometer lang en loopt van Tours via Poitiers en Angoulême naar Bordeaux. Tussen Angoulême en Bordeaux volgt de LGV een kortere route volgen dan de gewone spoorlijn via Libourne. Deze nieuwe lijn werd in dienst genomen op 2 juli 2017.

Verbinding met Les Sables-d'Olonne

De regio Pays de la Loire wenste een TGV-verbinding over gewoon spoor met de badplaats Les Sables-d'Olonne. De spoorlijn Nantes-Les Sables-d'Olonne is niet geëlektrificeerd wat een overstap in Nantes noodzakelijk maakte. Dit tegen de zin van de voornoemde regio. Pays de la Loire subsidieerde de TGV-verbinding met de kust door een aangepaste diesellocomotief te bekostigen. Vanwege de hoge kosten van deze verbinding is besloten om vanaf 2004 de dienst weer met een aparte regionale trein in te vullen. Ondertussen vindt elektrificatie vanuit Nantes naar Les Sables plaats.

Prijszetting en kosten

Bij de indienststelling heeft men in tegenstelling tot de LN1, wel een bescheiden tariefverhoging doorgevoerd voor trajecten op de LGV. Tevens was dit het laatste LGV-project dat nog geheel door de SNCF is gefinancierd.

Stations

De LGV Atlantique bedient de volgende stations:

Zie de categorie Hogesnelheidslijnen in Frankrijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.