Kloveniersburgwal

De Kloveniersburgwal is een Amsterdamse gracht, tussen de Nieuwmarkt en de Amstel, ten oosten van de Dam in Amsterdam-Centrum

Kloveniersburgwal
Halverwege de Kloveniersburgwal
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelCentrum
BeginNieuwmarkt
EindAmstel
Postcode1011, 1012
Algemene informatie
Aangelegd in15e eeuw
Portaal    Amsterdam

Geschiedenis

De Kloveniersburgwal werd aan het eind van de 15e eeuw gegraven, van de Sint Antoniespoort (thans Waag op de Nieuwmarkt) naar het zuiden, waar hij uitkwam op de Amstel. Aan de stadzijde (de westkant) werd een stadsmuur gebouwd, met drie kleine muurtorens en de grote muurtoren: Swych Utrecht (1481). Aan de muur grensden voornamelijk tuinen en boomgaarden, en het Bethaniënklooster. Op de vogelvluchtkaart van Cornelis Anthonisz. uit 1544 is dit goed te zien. Met de Geldersekade en het Singel vormde de Kloveniersburgwal de stedegracht rond de stad.

Nadat de Nieuwe Gracht (de huidige Oudeschans) was gegraven en nieuwe stadswallen waren aangelegd, verloor de Kloveniersburgwal zijn functie als verdedigingsgracht. De oude stadsmuur werd gesloopt en er werden huizen gebouwd.

De Kloveniersburgwal dankt zijn naam aan een onderdeel van de schutterij dat kloveniers werd genoemd, naar het vuurwapen dat de manschappen gebruikten, een veldslang. In het Frans heette dit een couleuvrine. De kloveniers kwamen bijeen in de Kloveniersdoelen naast 'Swijgh Utrecht', op de hoek van de Kloveniersburgwal en de Nieuwe Doelenstraat. Later hing hier ook hun groepsportret, De Nachtwacht. Swijgh Utrecht werd in 1882 vrijwel geheel gesloopt; hier verrees het Doelen Hotel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog - vanaf februari 1941- was de Kloveniersburgwal de grens van de door de Duitsers afgesloten Joodse wijk. In de 'Jodenhoek' (tussen het Centraal Station, de Kloveniersburgwal, Waterlooplein, Valkenburgerstraat en Prins Hendrikkade leefden, naast niet-Joden, meer dan 25.000 Joden.[1]

Monumenten

Aan de Kloveniersburgwal staan uiteenlopende monumenten, zoals:

Zie ook: Lijst van rijksmonumenten aan de Kloveniersburgwal

Theaters

  • Het Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, thuishaven van toneelgezelschap 'de Theatercompagnie', in het voormalige kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse Gemeente;
  • Literair theater Perdu, Kloveniersburgwal 86;
  • de Doelenzaal, Kloveniersburgwal 87-89, thuishaven van het Internationaal Danstheater, in het voormalige gebouw 'Maatschappij voor den Werkenden Stand' uit 1883.
Zie de categorie Kloveniersburgwal, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.