Hoogte Kadijk

De Hoogte Kadijk is een straat en dijk op het Kadijkseiland in Amsterdam. De Hoogte Kadijk verbindt het Kadijksplein met de Sarphatistraat.

Hoogte Kadijk
Voormalige elektriciteitscentrale, Hoogte Kadijk 400
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelCentrum
BeginKadijksplein
EindSarphatistraat
Postcode1018
Algemene informatie
Genoemd naarZomerdijk
Opvallende gebouwenNovum Nieuws
Openbaar vervoerTramlijn 7
Portaal    Amsterdam

Omgeving en beschrijving

Parallel aan de Hoogte Kadijk loopt de Laagte Kadijk. Zijstraten zijn Buiten Kadijken en Tussen Kadijken. Deze laatste loopt tussen de Hoogte en de Laagte Kadijk, in het verlengde van de Kerkstraat, Nieuwe Kerkstraat en Plantage Kerklaan. Tot 1943 heette deze straat dan ook Korte Kerkstraat. Door de bouw van het Entrepotdok verdween de verbinding met de overige kerkstraten.

Aan de Hoogte Kadijk staat een groot aantal rijksmonumenten, waaronder de Sibbelwoningen en een aantal 17e- en 18e-eeuwse woonhuizen. Werfmuseum 't Kromhout en werf Koning William aan de Hoogte Kadijk zijn twee van de weinige overgebleven scheepswerven in Amsterdam. Sinds 1973 doet Werf 't Kromhout dienst als museum.

Op de hoek met Buiten Kadijken staat op een zuil een beeld van een gekroonde valk. Dit is een replica van het gietijzeren beeld dat hier jarenlang stond als handelsmerk van bierbrouwerij De Gekroonde Valk, die hier sinds de 18e eeuw was gevestigd. De laatste eigenaar van de brouwerij, Heineken, sloot in 1956 definitief de poorten.

Persbureau Novum Nieuws is gevestigd aan de Hoogte Kadijk.

Sibbelwoningen

De Sibbelwoningen of Sibbelpanden, een rij van 40 dijkwoningen aan de Hoogte Kadijk, werden in 1828 gebouwd als huisvesting voor de voormalige bewoners van de Rapenburgergracht (het huidige Entrepotdok) en de arbeiders van bierbrouwerij De Gekroonde Valk. De huizen werden in de jaren 1970 gekraakt en daarmee gered van sloop. In het begin van de jaren tachtig zijn de woningen gerenoveerd. Ze werden in 1990 aangewezen als rijksmonument. De woningen werden in 2002 gekocht door Woonstichting De Key voor het symbolische bedrag van 1 euro en in oorspronkelijke staat hersteld. Het herstel van de woning werd jarenlang vertraagd door een juridische strijd tussen De Key en de bewoners over tijdelijke ontruiming van de huizen. Op 28 april 2011 werden de gerestaureerde woningen opgeleverd. Hierbij werd een gevelsteen aan de oostgevel onthuld, "van de dijk af" van Hans 't Mannetje. De gevelsteen verwijst naar het verleden toen de woningen van de dijk af dreigden te glijden en geeft het pad aan waar men van de dijk af kan zakken naar de Laagte Kadijk.[1]

Geschiedenis

Toen buiten de oude middeleeuwse zeedijk, de Sint Antoniesdijk, veel land was aangeslibd, werd ten noorden daarvan langs het IJ een zomerdijk of kadijk aangelegd. Oorspronkelijk werd er gesproken van de Nieuwe Zeedijk, doch deze naam raakte in onbruik. In de zeventiende eeuw werd deze kade verder opgehoogd en kwam het land waar de wijk de Plantage werd aangelegd binnendijks te liggen. Het lage land langs de verder verhoogde dijk werd voortaan Laagte Kadijk genoemd, het hoge deel werd Hoogte Kadijk. Het straatje ertussenin heette oorspronkelijk Korte Kerkstraat, en lag in het verlengde van de Nieuwe Kerkstraat. Voor de bouw van het Entrepotdok was het daarmee verbonden. Sinds 1943 heet het Tussen Kadijken.

Het museum Energetica, dat aan de Hoogte Kadijk in een voormalige elektriciteitscentrale uit 1903 was gevestigd, werd in 2007 gesloten. De collectie is overgenomen door het NEMO.

Literatuur

  • Een Roerig Volkje. De geschiedenis van de Oostelijke Eilanden, Kadijken en Czaar Peterbuurt. Door Ton Heijdra, Uitgeverij René de Milliano, Alkmaar 1999. ISBN 90-72810-24-4.

Zie ook

Zie de categorie Hoogte Kadijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.