Voetboogstraat

De Voetboogstraat is een straatje in Amsterdam-Centrum en loopt van het Spui naar de Heiligeweg. De straat ligt parallel aan de Handboogstraat en de Kalverstraat.

Voetboogstraat
tekening van de Voetboogstraat door O.R. de Jongh, met middenachter het Rasphuispoortje en linksachter de luifel van het Vlaams Friethuis.
Geografische informatie
Locatie      Amsterdam
StadsdeelCentrum
BeginSpui
EindHeiligeweg
Postcode1012 XK/XL
Algemene informatie
Genoemd naarVoetboogdoelen
BestratingKlinkers
Geen toegangMotorvoertuigen
BebouwingWoningen, horeca, winkels
Portaal    Amsterdam

De straat behoort met de Handboogstraat tot een cluster van uitgaansaangelegenheden die vooral onder studenten zeer populair zijn, daarnaast bevinden zich er ook enkele winkels. De Voetboogstraat is in Amsterdam, maar ook daarbuiten, bekend door de aanwezigheid van het Vlaams Friethuis, waarvoor de rij op zaterdagen zich uitstrekt tot de Heiligeweg.

De straat is vernoemd naar en aangelegd op de schietboomgaard van de Doelen der Voetboogschutters in 1649.[1]. De stadsdoelen strekten zich uit over het gebied dat omsloten werd door het Singel (waar zich nu de Universiteitsbibliotheek bevindt), de Kalverstraat, de Heiligeweg en het Spui. De Voetboogdoelen was een van de drie doelen in Amsterdam, samen met de Handboogdoelen en de Kloveniersdoelen. Er werd respectievelijk geoefend in schieten met de voetboog, handboog en de klover, een bijnaam voor een Frans type musketgeweer.

Op de hoek met het Spui staat gebouw Helios van architect Gerrit van Arkel met veel versieringen aan de gevel waaronder het mozaïek Zum Barbarossa. Bij het eind van de straat staat in de Heiligeweg het Rasphuispoortje van omstreeks 1600, oorspronkelijk de ingang van een gevangenis, tegenwoordig een toegang van het winkelcentrum Kalvertoren.

In het nieuws

De Voetboogstraat kwam op 17 augustus 1996 landelijk in het nieuws vanwege de doodslag op Joes Kloppenburg. Een jaar later verscheen in de straat ter herinnering aan het zinloos geweld het gedenkteken Monument voor Joes Kloppenburg in de straat.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.