Oetewalermolen

De Oetewalermolen was een in 1631 gebouwde poldermolen die in de buurt van het plaatsje Oetewaal in de Overamstelsche Polder (ook wel Oetewalerpolder) het waterpeil beheerde. De molen is in 1880 gesloopt en vervangen door een stoomgemaal, het Flevogemaal, dat overigens gebouwd is op de fundamenten en ook gebruikmaakte van de watergang van de oorspronkelijke molen uit 1631.[1]

Oetewalermolen
Afbeelding van de Oetewalermolen. Tekening van J. van Delden, 1813
Basisgegevens
PlaatsAmsterdam (Oetewaal)
Bouwjaar1631
Verdwenen1880
TypeGrondzeiler
KenmerkenAchtkantige bovenkruier
Vlucht26m
FunctiePolderbemaling
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal    Molens

Geschiedenis

Na de drooglegging van de Watergraafsmeer in 1629 bleek dat de waterhuishouding in deze polder en de omringende venen wat minder goed beheersbaar was geworden. Daarom gaven de Staten van Holland in december 1631 toestemming aan de ingelanden van de banne Outerwael en Outersdorp om een stuk water te bedijken. Dit werd de Overamstelsche polder. In de polder werd een wetering gegraven, met aan het eind deze molen, die het overtollige water in het Nieuwe Diep loosde. In eerste instantie gebeurde dit met een scheprad, maar gezien de diepte van de polder liet dat qua efficiƫntie te wensen over. In 1866 werd het scheprad vervangen door een vijzel. Ook heden ten dage is er nog een gedenksteen zichtbaar die hiervan kond doet. De (houten) vijzel was geen lang leven beschoren; deze brak in 1879.

Het gemaal dat in 1880 op de plek van de molen verrezen is in het huidige Flevopark; 2010

Daar de technologie al verder was voortgeschreden werd besloten de molen te slopen en deze te vervangen door een stoomgemaal. De stoommachine werd in 1916 vervangen door een elektromotor. In 1984 werd dit gemaal vervangen door een elektrisch gemaaltje verderop aan de Valentijnkade.

Het gebouw van het stoomgemaal staat er nog wel, minus de schoorsteen en is inmiddels verbouwd tot een proeflokaal. Eronder zijn nog steeds de fundamenten van de molen te vinden, evenals de maalgang en de nog oudere schepradgang. De polder is inmiddels een stadspark geworden, het Flevopark.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.