7e millennium v.Chr.

Het zevende millennium v.Chr. loopt vanaf 7000 tot 6001 v.Chr. Dit komt overeen met 8.950 BP.

Klimaat

  • 6200 v.Chr. :8200 jaar event. Na een periode van globale temperatuur daling volgt het zogeheten Atlanticum (het Holocene klimaatoptimum).

Azië

On-site restauratie van een typisch interieur in Çatal Hüyük
  • 7000-6500 v.Chr. - Best bekende site van de landbouwcultuur in Zuid-Azië is Mehrgarh. Deze eerste boeren domesticeerden het graan en een grote variëteit dieren, vooral rundvee. Ze legden de basis voor de latere Indusbeschaving.
  • 7000 v.Chr. - Het varken wordt in Anatolië tot huisdier gemaakt.
  • 7000 v.Chr. - De nederzetting van Çatalhöyük wordt gesticht in het huidige Turkije. Later is er landbouw met tarwe, gerst, erwten en linzen. Ook appels, amandelen en pistache-noten worden verzameld en er is rundvee. Obsidiaan wordt gedolven op de vulkanische Hasan-berg. Çatalhöyük is ook een van de eerste plaatsen waar koper bewerkt wordt. Het metaal is echter voornamelijk van ornamenteel nut omdat het te zacht is voor gebruik als werktuig. De locatie is ook de eerste plek waar linnen aangetroffen wordt.
  • 7000 v.Chr. - Op Nieuw-Guinea begint landbouw van tarowortel op gang te komen.
  • Aardewerk verschijnt nu op vele plaatsen in het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied, in het westen tot in Spanje en in het zuiden tot in Ethiopië.

Amerika

Afrika

Europa

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.