Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 2.007.949
Aantal actieve gebruikers: 4.396
Portaal van de week: Scheikunde

Biologie
Geschiedenis
Kunst & Cultuur
Landen & Volken
Mens & Maatschappij
Wetenschap & Technologie
Politiek
Religie
Sport
Taal
Uitgelicht in tijden van COVID-19 Etalage Over Wikipedia

Hand geven

Iemand een hand geven is in onder andere de westerse samenleving de gebruikelijke manier om elkaar te begroeten. Men biedt hierbij de ander de rechterhand aan en houdt elkaars hand kort vast, waarbij deze ook vaak op en neer geschud wordt. Dit gebruik heeft een oude oorsprong.

Een handdruk kan ook een symbolische betekenis hebben. Soms noemt men de in het Romeinse leger wijdverspreide cultus van Mithras als oorsprong van ons handdrukritueel. (Lees verder)
Genetica
Alfredo Di Stéfano
Beurtvaart
Kortstaartkameleons
Filistijnen
Adoptie
Weihnachtsoratorium
Invar

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Glazen dak van het hoofdpostkantoor in de Russische stad Sint-Petersburg
Actueel Recent overleden

COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, dat eind 2019 opdook in Wuhan in China en zich daarna binnen drie maanden verspreidde naar andere delen van de wereld. Vanaf 11 maart 2020 is er officieel sprake van een pandemie, die vaak wel de coronapandemie wordt genoemd. Eind april 2020 waren er meer dan 3 miljoen gemelde besmettingen, resulterend in ruim 200.000 doden. Het virus is actief in meer dan 180 landen.

Veelvoorkomende symptomen zijn koorts, hoesten en kortademigheid. Een deel van de besmette personen heeft milde, of helemaal geen symptomen. Echter met name bij mensen met een verminderde afweer, zoals ouderen en chronisch zieken, kan de ziekte uitlopen op een ernstige longontsteking met soms dodelijke afloop. De ziekte-overdracht vindt vooral plaats door hoesten en niezen, waardoor sociale onthouding wordt aangeraden.

Om verspreiding tegen te gaan zijn in veel landen vergaande maatregelen genomen, zoals een verbod op openbare bijeenkomsten, sluiting van horecagelegenheden en de verplichting om (zoveel mogelijk) thuis te blijven. Sommige regeringen stelden een lockdown in. (Lees verder)

29 apr Irrfan Khan (53), Indiaas acteur
28 apr Eddy Pieters Graafland (86), Nederlands voetballer en keeper
28 apr Alexander Münninghoff (76), Nederlands journalist en schrijver
26 apr Alton Carson (66), Amerikaans zanger
26 apr Ray Repp (77), Amerikaans singer-songwriter
In het nieuws
28 apr Nu meer dan een miljoen COVID-19-besmettingen in VS
Het aantal SARS-CoV-2-besmettingen in de Verenigde Staten passeert de miljoen. Inmiddels zijn er in de VS bijna 57.000 doden door het virus. Tegelijk gaan in verschillende Amerikaanse staten delen van de economie weer open.
19 apr Schietpartij in Canada
Bij schietpartijen op meerdere plekken in de Canadese provincie Nova Scotia vallen zeker 19 doden. Ook de dader zelf, een 51-jarige man, wordt doodgeschoten.
14 apr Noord-Korea schiet opnieuw
korteafstandsraketten af

Noord-Korea is opnieuw begonnen met het lanceren van verscheidene korteafstandsraketten. Vorige maand gebeurde dit ook al, na drie maanden van relatieve rust.
29 april in de geschiedenis
1922 Toots Thielemans
De Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans wordt geboren in de Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel.
1945 Dachau
Het eerste grootschalig opgezette nazi-Duitse concentratiekamp Dachau wordt door Amerikaanse soldaten bevrijd.
1980 Alfred Hitchcock
De Britse filmregisseur Alfred Hitchcock, de master of suspense, overlijdt in Bel Air, Californië.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

Perscontact - Publiekscontact - Statistieken
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.