Lockdown (maatregel)

Een lockdown (letterlijk: afgrendeling of vergrendeling) is een noodprotocol dat meestal beoogt te voorkomen dat mensen of informatie een gebied verlaten. Het protocol kan meestal alleen worden ingesteld door een autoriteit.

Lockdown kan ook worden gebruikt om mensen binnen een faciliteit of bijvoorbeeld een computersysteem te beschermen tegen een bedreiging of andere externe gebeurtenis. Bij gebouwen betekent een lockdown gewoonlijk dat deuren die naar buiten leiden, zodanig zijn vergrendeld dat niemand naar binnen of naar buiten mag.

Een volledige afsluiting betekent meestal dat mensen moeten blijven waar ze zijn en dat ze geen gebouw of kamers binnen dat gebouw mogen betreden of verlaten. Als mensen in een gang zijn, moeten ze naar de dichtstbijzijnde veilige, afgesloten ruimte gaan.

Preventieve lockdown

Een preventieve lockdown is een preventief actieplan dat wordt ingesteld om een ongebruikelijk scenario of een zwakke plek in het systeem aan te pakken om elk gevaar te voorkomen om de veiligheid en beveiliging van mensen, organisatie en systeem te waarborgen. De focus voor preventieve acties is het vermijden van gevaren en risico's die voortvloeien uit de niet-naleving van de normale omstandigheden, maar omvat doorgaans ook verbeteringen in efficiëntie.

Preventieve lockdowns zijn er om het risico te beperken. De meeste organisaties plannen de noodvergrendelingen, maar plannen geen andere situaties die snel tot gevaarlijke niveaus kunnen dalen. Deze protocollen moeten gebaseerd zijn op het type bedreiging en moeten eenvoudig en kort worden gehouden om snel te leren en te implementeren, en flexibel genoeg om verschillende scenario's aan te kunnen.

Dit biedt beheerders meer opties om uit te kiezen die gemakkelijker te gebruiken zijn in verschillende scenario's. Als bijvoorbeeld een luide scène door een ouder of een ongewapende kruimeldief door de politie wordt achtervolgd door het schoolplein, biedt deze flexibele procedure schoolbestuurders de flexibiliteit om een beperktere vergrendeling te implementeren terwijl het lesgeven op school doorgaat, waardoor er geen noodzaak meer is voor volledige noodvergrendeling, verstoring en vertragingen bij het hervatten van het onderwijs.

Noodvergrendeling

Noodvergrendelingen worden ingesteld wanneer er een onmiddellijke dreiging is voor het leven of het risico op letsel voor mensen. Zo moeten de noodvergrendelingsprocedures van een school kort en eenvoudig worden gehouden om ze gemakkelijker te kunnen gebruiken in het echte leven in crisisomstandigheden. Eenvoudige procedures kunnen gemakkelijk worden aangeleerd met periodieke lockdown-oefeningen in plaats van langdurige training.

Historische gebeurtenissen

In de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 werd een driedaagse lockdown van het Amerikaanse civiele luchtruim ingesteld.

Bij de afsluiting van Brussel in 2015 werd de stad dagenlang afgesloten terwijl veiligheidsdiensten verdachten zochten die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs van november 2015. Later in 2015 veroorzaakte een terreurdreiging de sluiting van het Los Angeles Unified School District in 2015.

Tijdens de coronapandemie van 2019-2020 reageerden tal van regeringen op de ziekte met het afsluiten van internationale grenzen en openbare ruimtes, waaronder China, de Verenigde Staten, Italië, Spanje, België, Frankrijk en de Europese Unie. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde voor de gevaren die zich zouden voordoen bij het opheffen ervan.[1]

De Nederlandse regering heeft verschillend erover gecommuniceerd of er een lockdown in Nederland bestaat. Volgens de regeringswebsite rijksoverheid.nl is er geen lockdown:

"Een lockdown is een heel ingrijpende maatregel die op dit moment niet nodig is. Bij een lockdown ligt zowel het maatschappelijke als het economische leven stil en wordt de bewegingsvrijheid van alle inwoners zeer beperkt."[2]

Minister-president Mark Rutte zei dat de maatregelen van de Nederlandse regering een "intelligente lockdown" zijn.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.