Sesamstraat

Sesamstraat is de Nederlandstalige bewerking van het Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street. Sesamstraat werd sinds 4 januari 1976 gezamenlijk door de Nederlandse publieke omroep en de Belgische Radio- en Televisieomroep[1] uitgezonden en vanaf 1984 alleen door de Nederlandse publieke omroep. In het programma spelen vooral Muppets mee, naast een aantal echte mensen.

Sesamstraat
Presentatie van twee boeken over Sesamstraat (1981)
GenreEducatief
Jeugd
Sketchprogramma
BedenkerJoan Ganz
Lloyd Morrisett
Land van oorsprongBelgië
Nederland
TaalNederlands
Gerelateerde seriesSesame Street
Uitzendingen
Start4 januari 1976
Einde2018 (productie van nieuwe afleveringen)
Seizoenen41
Netwerk of omroep BRT (1976–1983)
NOS (1976–1995)
NPS (1995–2010)
NTR (2010–heden)
Zender NPO Zappelin
NPO Zappelin Extra
Prijzen
Gouden Televizier-Ring2010 (Gouden Stuiver)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal    Televisie

Geschiedenis

Op 10 november 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street, een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen.[2]

Dolph Kohnstamm publiceerde in maart 1970 een artikel in Vrij Nederland over de effecten die Sesame Street ook in Nederland zou kunnen hebben.[3] Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderen Dick Bruna en Thijs Chanowski.[4]

In 1974 werd door de VARA een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titel Sesamplein meekreeg, met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de toenmalige BRT besloten hadden het programma samen te maken. Op 4 januari 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. De proefaflevering werd op 3 januari 1996 uiteindelijk toch nog uitgezonden en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Sesamstraat.[5] Dat jaar werd ook een speciale verjaardagsaflevering gemaakt.[6]

Sesamstraat was gedurende de eerste paar jaar een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aan Children's Television Workshop in New York. De afleveringen bestonden in die tijd voor de ene helft uit nagesynchroniseerd materiaal uit het oorspronkelijke Amerikaanse programma, en voor de andere helft uit origineel Nederlandstalig materiaal.[7] De BRT zette de samenwerking stop in 1983, op het ogenblik dat zij Het Liegebeest begon uit te zenden.[8]

In 1984 vonden er voor het eerst enkele verregaande veranderingen plaats in de bezetting. Piet Hendriks, die vanaf het begin de rol van "opafiguur" had gehad, verliet de serie. Hij werd opgevolgd door Lex Goudsmit. Ook Aart Staartjes trad in dat jaar toe tot de serie. De eerste jaren speelde hij vooral de rol van zuurpruim, maar later veranderde zijn karakter. In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008[9] twee nieuwe bewoners bij zou krijgen: Angsthaas en Stuntkip. Er was ruimte voor meer bewoners, doordat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers van Sesamstraat, maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson.

Het karakter van de hoofdrolspelers Pino en Ieniemienie is in de loop der jaren veranderd. Aanvankelijk gedroegen ze zich nog als echte dieren; zo wordt in een van de eerste leaders Pino bijvoorbeeld wakker in een nest en houdt Ieniemienie aanvankelijk erg van kaas en is bang voor katten. Later is dit helemaal verdwenen en zijn ze zich puur als mensenkinderen – maar dan met een dierenuiterlijk – gaan gedragen.

De leader is vanaf het begin steeds om de paar jaar vernieuwd, en ook de tekst is twee keer gewijzigd.[10]

Op 28 juni 2019 maakte omroep NTR bekend dat ze in ieder geval de komende twee jaar geen nieuwe afleveringen meer zouden maken van het programma, omdat ze naar eigen zeggen 'toch al genoeg afleveringen hebben om het jonge publiek, dat zich ongeveer elke drie jaar vernieuwt, te kunnen bedienen'.[11]

Uitzendschema en tijdstip

Sinds 1 oktober 1978 wordt Sesamstraat dagelijks uitgezonden.[12] Aanvankelijk begon het programma om 18.30 uur. In 1979 was de uitzending van maandag tot en met zaterdag via Nederland 1, en op zondag op Nederland 2, waar het programma doorgaans om 18.40 uur begon, als onderdeel van een langere NOS-programmering waarin naast Sesamstraat de programma's Studio Sport en Sprekershoek te zien waren. In 1982 was Sesamstraat de hele week door op Nederland 2 te zien, zij het dat op zondag nog steeds een afwijkend tijdstip gold, namelijk 18.45 uur. Begin 1983 werden de programmaschema's van Nederland 1 en Nederland 2 gewisseld, waardoor Sesamstraat op de zondag naar Nederland 1 verhuisde, met een afwijkende begintijd van 18.15 uur, en op de overige dagen via Nederland 2 te zien was. In 1984 werd de zondaguitzending overgeheveld naar Nederland 2, zodat het programma iedere dag via dezelfde zender te zien was. Toen Nederland 3 in 1988 van start ging, werd Sesamstraat om 17.45 uur via dat net uitgezonden. In 1992 verhuisde Sesamstraat weer terug naar Nederland 1 en begon daar om 18.15 uur. In september 1994 ging het opnieuw terug naar Nederland 3.

Vanaf 2000 was het programma te zien op Z@ppelin, waar het een kwartier eerder (om 18.00 uur) begon. In 2004 werd de begintijd vijf minuten vervroegd. In september 2005 kreeg Z@ppelin tussen 17.10 en 17.55 uur zendtijd op Nederland 3 en was Sesamstraat om 17.35 uur te zien. Op 1 januari 1995 ging het programma mee over naar de NPS, een afsplitsing van de NOS. In 2006 ging Sesamstraat terug naar Nederland 1, dat op dat moment werd gezien als het brede familienet, met een nieuwe begintijd van 17.25 uur.[13] Sinds 1 september 2010 wordt Sesamstraat uitgezonden door de nieuwe omroep NTR, een fusie-omroep tussen de NPS, Teleac en RVU.

In 2009 werd het tijdstip opnieuw vervroegd, nu naar 17.00 uur.[14] Dit was aanleiding tot een 'rel'. Er ontstond in april 2009 enig protest tegen.[15] Zo werd een speciale website opgezet en dreigde Aart Staartjes op te stappen als het tijdstip niet gewijzigd zou worden. Toen Staartjes besefte dat er niets zou veranderen, besloot hij om toch te blijven.

In 2015 werd het programma ook uitgezonden op het digitale kanaal van Zappelin, op de oude uitzendtijd van 18.30 uur. In november 2015 gaf NPO 1 (voorheen Nederland 1) aan plaats te willen maken voor de talkshow Tijd voor MAX en daarom helemaal te zullen stoppen met Sesamstraat, dat voortaan alleen nog via NPO Zappelin Extra en NPO 3 te zien zou zijn.[16] Dit leidde tot veel tegenstand, ook vanuit de politiek, onder meer van D66 en de SP.[17]

Zomerstop

Tot en met 1982 kende Sesamstraat een zomerstop; in de vakantietijd werd het programma niet uitgezonden. De NOS zond in plaats daarvan allerlei vervangingsprogramma's uit, zoals herhalingen van De Fabeltjeskrant in 1979 en in de zomermaanden van 1981 en 1982 van maandag tot en met zaterdag herhalingen van het eerste seizoen van De Bereboot uit 1976, terwijl op de zondag een half uur durende herhaling van TiTa Tovenaar was te zien. Nieuw in die periode waren de uitzendingen van Emilie en van Musti (1980).

Nadat in 1983 de programmaschema's van Nederland 1 en 2 op de schop gingen, bleef Sesamstraat ook in de zomermaanden op de buis.

Indeling programma

Het programma begint met een scène in de straat met het fantasiebeest[18] Tommie (stem en spel: Bert Plagman), de muis Ieniemienie (stem en spel: Catherine van Woerden), de vogel Pino (stem en spel: Renée Menschaar) en/of het biggetje Purk (stem en spel: Judith Broersen) aangevuld met menselijke personages. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod, bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap en verdriet.

De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen van Jim Henson, beter bekend als de Muppets. Belangrijk onderdeel is ook de belevenissen van Amerikaanse Muppets zoals Bert en Ernie. Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor straatscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse personages worden gecomponeerd door Henny Vrienten; tot 1999 was Harry Bannink hiervoor verantwoordelijk. Het programma wordt meestal afgesloten door een van de Sesamstraat-acteurs die een verhaaltje (bijvoorbeeld over Dikkie Dik en Isabel & Sverre) voorleest voor een klein groepje kinderen. Het wordt voor de kijkers geïllustreerd met plaatjes die het verhaal uitbeelden, zodat ook voor hen duidelijk wordt waar het over gaat. Dit verhaaltje wordt vaak door een van de kinderen "uitgeblazen" met een toeter.

In de jaren tachtig was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band in Sesamstraat, die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meer Klein Orkest en Circus Custers gaven acte de présence.

Terugkerende onderdelen

Sesamstraat heeft een aantal onderdelen die vaker terugkeren:

Amerikaanse onderdelen

 • Sesamstraat nieuws met Kermit de Kikker
 • Theater van het mysterie met Daniel Dubbel
 • Het Monsterstuktheater met Koekiemonster

Hedendaags

 • Ben ik het?
 • Ieniemienies knutselclub
 • De vraag van vandaag
 • Letter vermist

Niet meer terugkerende onderdelen

 • Koken met Rik
 • Het wiel van geluk
 • Alle cijfers zwemmen in het water

Opnames

In ongeveer zes weken per jaar wordt al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen in studio 2 van het Mediapark in Hilversum. Daarna wordt het decor weer opgeborgen om de studio voor andere programma's te gebruiken. Vaak vragen bezoekers (met kinderen) of ze de straat kunnen bezichtigen, maar aan zo'n verzoek kan dus niet worden voldaan.

De afleveringen worden gedurende het jaar drie maal bij Z@ppelin vertoond. Dit geldt niet voor de afleveringen rond een bepaald tijdsgebonden thema, zoals het sinterklaasfeest; deze komen slechts één keer per jaar op televisie.

Sesamstraat-acteurs

Huidige rolverdeling

De meeste acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Zo speelt Lot Lohr de rol van Lot en Frank Groothof die van Frank.

PersonageActeur/actricePeriode
SienSien Diels1976-2012[19]
FrankFrank Groothof1983-2018
GerdaGerda Havertong1984-2018
Peetje
Meneer AartAart Staartjes1984-2018
HakimHakim Traïdia1984-2018
LotLot Lohr1988-2018
ElvanElvan Akyıldız1997-2018
Buurman BaasjeMartin van Waardenberg2002-2018
MamounMamoun Elyounoussi2006-2018
ArjanArjan Smit2008-2018
Voormalige rolverdeling
PietPiet Hendriks1976-1984
AnnetAnnet van Heusden1976-1981
MagdaMieke Verstraete1978-1982
RudyRudy Kuhn1980-1985
JoyceJoyce Clements1980-1981
GerardGerard Kuster1981-1987
PaulaPaula Sleyp1982-2010
MarionMarion Hoogdorp1983-1985[20]
EstherEsther Prins1984-1987
LexLex Goudsmit1984-1999
Oma van FrankJoekie Broedelet1988-1991
Rik/neef RikRik Hoogendoorn1992-2007

Bekende poppen

Nederlandse poppen

PersonageStemacteur/actricePeriode
PinoDirk Grijspeirt1976
Theo Joling1977
Bert Plagman1978
Erik J. Meijer1979-1984
Leo Dijkgraaf1984-1991
Renée Menschaar1991-heden
TommieStef van der Linden1976-1977
Martin Pragt1978
Bert Plagman1979-heden
IeniemienieCatherine van Woerden1980-heden
TroelMarijke Boon1977
PurkJudith Broersen2003-heden
Angsthaas en StuntkipJogchem Jalink (Angsthaas)2008-heden
Eric-Jan Lens (Stuntkip)

Amerikaanse poppen

PersonageOriginele stemacteur/actrice Nederlandse naamNederlandse stemacteur/actrice
Abby CadabbyLeslie CarraraAbbyPeggy Vrijens
BertFrank Oz (1969–2006)BertPaul Haenen
Eric Jacobson (1997–heden)
ErnieJim Henson (1969–1990)ErnieWim T. Schippers
Steve Whitmire (1993–2014)
John Tartaglia (2003)
Billy Barkhurst (2014–2017)
Peter Linz (2017–heden)
BiffJerry NelsonBiffWim T. Schippers
Mr. Johnson (Fat Blue)Jerry Nelson (1971–2012)De Blauwe Meneer (Meneer Janssen)Wim T. Schippers
Matt Vogel (2014–heden)
ClementineBrian Muehl (1980-1984)Clementien (Clementine)Bill van Dijk
Kevin Clash (1985-1987)
Camille Bonora (1987-1992)
ColamboJoey MazzarinoColamboReinder van der Naalt
Vincent TwiceMartin P. RobinsonDaniel Dubbel (Theater van het mysterie)?
Don MusicRichard Hunt (1974-1991)Don MusicPaul Haenen
Ryan Dillon (2019-heden)
ElmoKevin Clash (1985–2014)ElmoHein Boele (tot 2015)
Ryan Dillon (2013–heden)Jogchem Jalink
Count Von CountJerry Nelson (1972–2012)Graaf TelWim T. Schippers
Matt Vogel (2013–heden)
GroverFrank Oz (1970–2012)GroverPaul Haenen
Eric Jacobson (1998–heden)
Herry MonsterJerry Nelson (1970–2003)Harry MonsterPeter Piekos
Tyler Bunch (2013)Hero Muller
Peter Linz (2017–heden)
Guy SmileyJim Henson (1969–1990)Henk GlimlachWim T. Schippers
Don Reardon (1995-1996)
Eric Jacobson (2005–heden)
Yip YipsJim HensonJipjips?
Frank Oz
Jerry Nelson
Martin P. Robinson
Kevin Clash
JuliaStacey GordonJulia?
Kermit the FrogJim Henson (1955–1990)Kermit de KikkerWim T. Schippers
Steve Whitmire (1990–2016)
Matt Vogel (2017–heden)
Cookie MonsterFrank Oz (1969-2001, 2004)KoekiemonsterHero Muller
David Rudman (2001-heden)
Prairie DawnFran Brill (1971-2015)Miesje MooiHellen Huisman
Stephanie D'Abruzzo (2016-heden)Marlies Somers
The Amazing MumfordJerry NelsonMumford (Felix)Wim T. Schippers
Big BirdCaroll Spinney (1969–2018)Neef Jan (Grote vogel)Olaf Wijnants
Matt Vogel (2002–heden)
Oscar the GrouchCaroll Spinney (1969–2018)Oscar Mopperkont (Oscar het Moppermonster) of OscarHans Boskamp
Eric Jacobson (2015–heden)Hans Hoekman
Sjef Poort (Stinkie Stankie (originele titel: Swamp Mushy Muddy)
Placido FlamingoRichard HuntPlacido FlamingoTom Meijer
Dr. Nobel PriceBrian Muehl 1980-1984Professor Nobel Prijs (Dr. Nobel Prijs)Paul Haenen
Kevin Clash (1984-1988)
Roosevelt FranklinMatt RobinsonRoosevelt JopieBill van Dijk
Jerry Nelson
RositaCarmen OsbahrRositaMarjolein Algera
Roxie MarieFran BrillRoxie Marie (nicht van Biff)Lucie de Lange
Sherlock HemlockJerry NelsonSherlock HumburgHein Boele
Paul Haenen
Simon Soundman (Simon the Sound Man)Jerry NelsonSimon SoundWim T. Schippers
Sully-Sully-
Mr. SnuffleupagusJerry Nelson (1971-1978)Snuffy (Snuffleupagus)Cees van Oyen
Michael Earl Davis (1978-1981)
Marty Robinson (1981-heden)
Television Monster (Telly Monster), (Telly)Bob Payne (1979)Teevee Monster (Téévéé Monster)Alfred Lagarde
Brian Muehl (1979-1984)Fred Meijer
Martin P. Robinson (1984-heden)
HonkersVerschillende poppenspelersToeters-
Hoots the OwlKevin ClashToets de uilDick Poons
Two-Headed MonsterRichard HuntTweekoppig MonsterHero Muller
Jerry NelsonStan Limburg
David RudmanFred Meijer
Joey Mazzarino
Forgetful JonesMichael Earl (1980-1981)Vergeetachtige JanSjef Poort
Richard Hunt (1981-1992)
ZoeFran Brill (1993-2015)ZoëLucie de Lange
Jennifer Barnhart (2016–heden)

Sesamstraat discografie

NummerAlbumJaar
1Sesamstraat - Originele versie van de tv1976 & 1981
2Bert & Ernie uit Sesamstraat - 'k Wist Niet Dat Je Kwaad Werd!1978 & 1981 (LP), 1993 (CD)
3Bert & Ernie vervelen zich nooit1981 (LP), 1987 (CD)
4Een uur niet zeuren - Bert & Ernie op reis1982
5Hoor wie klopt daar kinderen - Een Sinterklaasfeestje met Bert en Ernie1982 (LP), 1987 & 2006 (CD)
6Hou Je Vast!!1982
7Pino in de verkeerstuin1982
8Pino zingt cijfers1982
9Plezier voor Vier1982
10Verloor mijn koekie in de disco1982
11Vind je me aardig?1982
12'n Logeerpartijtje1983
13Maak er wat van!1983 (LP), 1987 (CD)
14Sint is zoek!1983
15In een uur de wereld rond - Bert & Ernie trekken er weer op uit1984
16Kerstfeest met Bert & Ernie1984 & 1987 (LP), 2004 (CD)
17Moet je horen...1984
18Neuzenlied en andere hits uit Sesamstraat (Neuzenlied)1984 (LP), 1993 (CD)
19Spelletjes1984
20Het allerbeste uit Sesamstraat1985
21Sesamstraat is Jarig1985 (LP), 1993 (CD)
22Op avontuur met Tommie1986
23Het beste uit Sesamstraat - De 20 allerleukste liedjes1987
24Het beste uit Sesamstraat deel 1 - De 24 allerleukste liedjes1987 (LP), 1995 (CD)
25Het beste uit Sesamstraat deel 2 - De 18 allerleukste liedjes1989
26Het beste uit Sesamstraat deel 3 - De 18 allerleukste liedjes1990
2715 Jaar Sesamstraat - De 30 leukste liedjes en verhaaltjes + Liedjes1991
28Sesamstraat en Melkweg1992, 2003
29Sesamstraat Hitparade1992
30Sesamstraat Liedjes Festival1992
31Ernie heeft rommel gemaakt1993
32Grover gaat naar school1993
33Vakantie Favorieten1993
34Welterusten, Ernie!1993
35Welterusten, Bert!1993
3614 Hits uit Sesamstraat1995
37De allerleukste liedjes uit Sesamstraat1995
38Cijfers & Letters1995
39Hou het park schoon - 16 nieuwe hits uit Sesamstraat1995
40Leuke liedjes en verhaaltjes uit Sesamstraat1995
41De leukste liedjes uit Sesamstraat1995
42Het leukste uit Sesamstraat - 16 liedjes en verhaaltjes uit Sesamstraat1995
43Pluizig en Blauw - 16 liedjes uit Sesamstraat1995
44Verhaaltjes met je vriendjes1995
45VOF de Kunst: Liedjes uit Sesamstraat1995, 1996
46Vrolijk op weg1995
47Zing mee met Sesamstraat1995
4820 Jaar Sesamstraat1996
49De beste vriendjes blues1996
50De dansende schoenen1996
51He He He, we maken muziek1996
52Hiep Hiep Hoera1996
53Kompe Dompe Doeli1996
54Het Sesamstraat Liedjescircus1996
55Vakantie Pret1996
56Dance Party1997
57Uit je bol met Bert & Ernie1998
58Zomerkriebels met Bert en Ernie1998
59Dieren1998
60Muziek1998
61Sesamstraat is Jarig!, (Feest)2000
62Bert en Ernie's Fanbox2003
63Het beste van Bert & Ernie - Liedjes2003
64Het beste van Sesamstraat - Liedjes en verhaaltjes2003
65De leukste liedjes uit Sesamstraat2003
66De vier jaargetijden2003
67De leukste lollige liedjes2004
68Te gekke verhaaltjes2004
69Monsters en andere enge dingen2005
70Slapen2005
71Bert's Favorietjes2006
72Dierendingen2006
73Ernie's Favorietjes2006
74Ieniemienie's Favorietjes2006
75Leren met Sesamstraat2006
76Logeren2006
77Pino's Favorietjes2006
78Purk's Favorietjes2006
79Spelen en Zingen met Sesamstraat2006
80Tommie's Favorietjes2006
81'n Kuiken is geen kip2006
82Alfabet Mars2007
83Het tandenpoetslied2007
84Vriendjes voor altijd2007
85Leuke liedjes uit Sesamstraat2008
86Het mooiste van Sesamstraat2011
87Elmo is jarig!2012
88Zomer in Sesamstraat2012
89Met de kop in de wolken2014
90Dieren Dingen2015
91Duizend Dromen2016

Duetten

Sinds 2009 zingen de Sesamstraatbewoners af en toe samen met bekende Nederlanders. Deze speciale gastrollen zijn dan te zien op donderdag- of vrijdagavond.[21] De meeste nummers komen van het originele Sesamstraatalbum Vriendjes Voor Altijd, andere nummers zijn niet te vinden op uitgebrachte albums of zijn speciaal voor het duet geschreven. Sinds november 2010 zijn er ook duetten te zien met Bekende Vlamingen.

Uitzending BN'er / BV Sesamstraatbewoner Lied Album
29 oktober 2009Edsilia RombleyPinoStoepkrijtVriendjes voor altijd
6 november 2009Ernst Daniël SmidIeniemienieZing mij maar na
12 november 2009Willeke AlbertiIeniemienieDe boom Vriendjes voor altijd
20 november 2009Huub van der LubbeTommieTrappetje naar de maan
27 november 2009Trijntje OosterhuisIeniemienieZeg zal ik je eens even wat vertellenVriendjes voor altijd
3 december 2009Guus MeeuwisPinoGoudvis
11 december 2009HindPinoIk weet heus wel waar ik woonVriendjes voor altijd
18 december 2009André van DuinPinoMijn achterkantVriendjes voor altijd
8 januari 2010Pete PhillyTommie Onder mijn bedVriendjes voor altijd
15 januari 2010Nick & SimonTommieKop in de wolken
29 januari 2010Alain ClarkTommieIk moet in badVriendjes voor altijd
7 november 2010Wouter HamelIeniemienieOm de beurt
16 september 2011GiovancaIeniemienieBlauw & geel
30 september 2011Miss MontrealTommieIk kan zingen
14 oktober 2011Acda en De MunnikPinoLaten we schuilen
7 november 2011WaylonTommieMorgen ben ik jarigVriendjes voor altijd
20 januari 2012Bennie JolinkTommieDieren van de boerderij
9 november 2012Caro EmeraldPinoWij hebben thuis een gasfornuisVriendjes voor altijd
25 januari 2013KytemanTommieWaar zit het knopje?Vriendjes voor altijd

Computerspellen van Sesamstraat

NummerSpelJaar
1Sesamstraat: Elmo's Peuter Pretpark1998
2Sesamstraat: Spannende Speurtocht1998
3Sesamstraat: Spelen met Cijfers1998
4Sesamstraat: Spelen met Letters1998
5Sesamstraat: Lezen met Grover1999
6Sesamstraat: Grote Getallen Quiz1999
7Sesamstraat: De avonturen van Elmo in Mopperland2000
8Sesamstraat: Ernie's Muziekstudio2000
9Mijn Baby & Ik: Welkom In Sesamstraat2000

Trivia

Over het programma
 • Tijdens de opnames met de poppen is er altijd een reservepop aanwezig, voor het geval er iets misgaat.
 • De Sesamstraat bestaat echt, namelijk in Almere en Nijmegen (in een wijk met straten genoemd naar kruiden en specerijen) en in Enschede (genoemd naar het bedrijf Sesam BV[22] dat daar ligt. In Duitsland en Oostenrijk komt de naam Sesamstraße minstens acht keer voor.
 • Madurodam organiseerde in 2008 en 2009 de expositie Sesamstraat in Madurodam.
 • Op 19 september 2010 is de theatershow Het mooiste van Sesamstraat in première gegaan. De voorstelling toerde tot eind januari 2011 langs de theaters.
 • De tweede theatervoorstelling, Elmo is Jarig!, ging op 21 oktober 2012 in première en was tot mei 2014 in Nederlandse en Belgische theaters te zien.[23]
 • In 2010 won Sesamstraat na twee keer eerder te zijn genomineerd de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma.
 • In 2011 ontstond er ophef toen de jaarlijkse aflevering met Sinterklaas geschrapt werd door de NPO om de verklaringen van Wouter Bos over de bankencrisis uit te zenden.[24]
 • Een stereotiepe opvoedersuitspraak was "Eerst Sesamstraat, dan naar bed", toen de uitzending om 18.30 uur was. Later, toen de uitzending een uur werd vervroegd, zijn de kijkcijfers mede sterk gezakt doordat veel ouders niet meer met hun kind konden kijken.
Over de acteurs
 • Aart Staartjes wordt ook "meneer Aart" genoemd. Hij draagt een bruin pak met een ridderorde, heeft vaak wat te klagen en kan slecht tegen zijn verlies.
 • Martin van Waardenberg heet in de serie "Buurman Baasje", een bijnaam die Tommie de boze buurman uit de Maanzaadstraat gaf toen deze tegen hem zei: "Zeg baasje, kun jij even stoppen met dat lawaai?".
 • Mieke Verstraete speelde Magda, de zuster van Piet (Hendriks).
 • Gerda Havertong speelt tegenwoordig vaker de rol van Peetje, haar zus, die overduidelijk Surinaams is qua kleding en accent.
 • Paula Sleyp heeft een tijdje de Barones gespeeld, een in het paars en grijs geklede dame met een Frans accent, ze noemde meneer Aart stoïcijns "monsieur Baart".
 • Rik Hoogendoorn werd in 2007 uit de serie gezet vanwege een conflict met de NPS over de herhalingen en het geld dat de acteurs daarvoor krijgen.
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Sesamstraat.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.