Uitkijktoren

Een uitkijktoren is een toren die gebruikt wordt om vanuit een hoog punt de wijde omgeving te kunnen bekijken en bewaken.

Uitkijktoren in Natuurgebied Willeskop
Brandtoren op Landgoed de Utrecht

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren om te zien of een vijand in aantocht is. Omdat men in dat geval op wacht staat, wordt een uitkijktoren dan ook wel een wachttoren genoemd. In de Koude Oorlog bevonden zich honderden luchtwachttorens verspreid over Nederland en Duitsland. Hiermee hoopte men vijandelijke vliegtuigen te kunnen waarnemen die onder de radar-hoogte zouden kunnen vliegen. Bij de grensovergang tussen Schoonebeek en Emlichheim is nog een dergelijke toren te zien.

Langs het hele traject van het IJzeren Gordijn op de Duits-Duitse grens, van Oostenrijk met Hongarije en Tsjecho-Slowakije, en van Finland met Rusland stonden wachttorens opgesteld ter bewaking van de grenzen.

Brandtoren

Uitkijktorens doen in bossen ook dienst om vroegtijdig branden te ontdekken. Men spreekt dan van een brandtoren. Een bijzondere brandtoren is te vinden op Landgoed de Utrecht nabij Esbeek en op de Poolshoogte bij Odoorn. In de gemeente Reusel is een oude brandtoren afgebroken en vervangen door "De Nieuwe Brandtoren". Deze doet nu dienst als uitkijkpunt voor recreanten.

Hoogzit

Ook jachtopzieners en jagers gebruiken uitkijktorens om, onopgemerkt door het wild, waarnemingen te kunnen verrichten. Dit soort torens noemt men ook wel een hoogzit. Vaak bestaan deze hoogzitters uit slechts een ladder en een zitplaats op enige hoogte tegen een boomstam.

Toerisme

Uitkijktorens worden ook wel gebruikt als toeristische attractie. Sommige attractieparken kennen ook een uitkijktoren. Een bekend voorbeeld is de Pagode in de Efteling.

Ook in doolhoven worden uitkijktorens gebruikt. Vanaf de uitkijktoren kan men het ontwerp van de doolhof doorgronden, en op die manier kan men de kortste weg uit de doolhof proberen te vinden.

Fotogalerij

Zie ook

Zie de categorie Uitkijktoren van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.