Danone

Groupe Danone is een Frans voedingsmiddelbedrijf, gespecialiseerd in zuivelproducten en yoghurt, flessenwater en medische voeding.

Danone
Fabriek Danone in Bieruń, Polen
BeursEuronext: BN
Oprichting1919
Oprichter(s)Isaac Carasso
SleutelfigurenEmmanuel Faber (Voorzitter & CEO)
Hoofdkantoor Parijs
Werknemers104.843 (2017)
ProductenZuivel
Water
Babyvoedsel
Medisch voedsel
IndustrieVoedsel
Omzet 24,7 miljard (2018)
Winst€ 2,44 miljard (2018)
Marktkapitalisatie€ 50 miljard (4 feb. 2020)
WebsiteDanone
Portaal    Economie

Activiteiten

Danone behaalde in 2015 een omzet van ruim 22 miljard euro.[1] De activiteiten zijn in vier groepen verdeeld: verse zuivelproducten, water, babyvoedsel en medisch voedsel. Verse melkproducten is de belangrijkste activiteiten met 50% van de omzet, gevolgd door voedsel met een omzetaandeel van 30% en tot slot wordt een vijfde van de omzet behaald met de verkoop van water.[1] Het bedrijf is wereldwijd actief en zo’n 40% van de omzet wordt in Europa behaald.[1] Frankrijk is na de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt en circa 10% van de totale omzet van Danone wordt hier behaald.

Merknamen

Danone voert de volgende merken: Actimel, Activia, Alpro, Aqua, Badoit, Danacol, Danette, Danio, Danone, Danoontje (Nederland), Evian, Font Vella, HP Saus, Lanjarón, Naya, Nutricia, Provamel, Vega, Villa del Sur, Villa Vicencio en Volvic.

Geschiedenis

Danone werd opgericht in 1919 door Isaac Carasso in Barcelona (Catalonië, Spanje) als een klein yoghurtproducerend bedrijf. Yoghurt was op dat moment een niet erg bekend product uit de Balkan. Hij noemde het bedrijf naar zijn zoon Daniel.

Tien jaar later was de eerste Franse fabriek gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde het bedrijf tijdelijk naar New York, maar keerde in 1958 terug naar Parijs, waar zijn hoofdkantoor nog altijd is gevestigd. Het zuivelbedrijf fuseerde in 1967 met kaasmakerij Gervais.

Ondertussen zocht glasfabrikant Boussois-Souchon-Neuvesel (BSN) expansie. Na een mislukt overnamebod op Saint-Gobain, besloot dit bedrijf onder leiding van Antoine Riboud van strategie te veranderen en zich voortaan op de voedingsindustrie te concentreren. De groep nam in 1970 de waterfabrikant Evian en de brouwerijen Kronenbourg en Känterbrau over. In 1973 fuseerde BSN met Gervais-Danone. De nieuwe groep BSN-Gervais-Danone vereenvoudigde in 1994 zijn naam tot Danone.

De belangen in brouwerijen Kronenbourg en Alken-Maes werden in 2000 verkocht aan het Britse Scottish & Newcastle.

In 2007 heeft Danone het Nederlandse bedrijf Numico overgenomen. Op 30 november 2007 werd het Lu-koekenmerk overgenomen door Kraft Foods.

In mei 2010 ontving Danone Nederland van consumentenorganisatie Foodwatch het Gouden Windei voor het product Actimel omdat Danone volgens onafhankelijke wetenschappers ten onrechte gezondheidsclaims ("verhoogt de weerstand") aan dit product ophangt. Danone Nederland blijft bij zijn standpunt dat het yoghurtdrankje de weerstand verhoogt, maar het wetenschappelijk onderzoek naar de positieve uitwerking van Actimel is niet openbaar en dus dubieus, zo constateerde Foodwatch.[2]

In 2010 werd het Russische Unimilk-groep overgenomen gevolgd door de voedingsactiviteiten van de Wockhardt-groep in India in 2012. Een jaar later ging Danone een strategische alliantie aan met Mengniu, de Chinese marktleider voor verse zuivelproducten.

In april 2017 nam Danone het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods over, waardoor het ook het van oorsprong Belgische Alpro verwierf.[3] Danone betaalt hiervoor zo'n 11 miljard euro inclusief de schulden van WhiteWave Foods.[4] Het is de grootste overname voor Danone sinds 2007 toen het Numico overnam.[4] Na de overname wordt circa een kwart van de omzet van Danone in Noord-Amerika behaald.

Zie de categorie Groupe Danone van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.