Rotterdamsebaan

De Rotterdamsebaan (vroeger Trekvliettracé genoemd, zie ook kopje: Geschiedenis) is een weg in aanbouw tussen het Knooppunt Ypenburg (autosnelwegen A4/ A13, binnen het knooppunt ligt ook de afrit Rijswijk centrum) en het bedrijventerrein de Binckhorst (nabij de binnenstad van Den Haag). De eerste werkzaamheden zijn in 2014 begonnen en op 1 juli 2020 moeten de eerste auto's over de baan rijden.[1]

SS107
Rotterdamsebaan (Den Haag)
LandNederland
StadDen Haag
Lengte3,8 km
Portaal    Verkeer & Vervoer
Traject
Tracé van de Rotterdamsebaan
Aanleg ingang tunnel in de Binkhorst, gezien vanuit Den Haag centrum op 16-04-2017.

Het grootste deel van de weg bestaat uit de Victory Boogie Woogietunnel.

Achtergrond

Een aanzienlijk deel van het interlokale verkeer richting de Binckhorst is afkomstig van de A13 (vanuit Rotterdam). Idealiter zou dit verkeer via het Prins Clausplein en de Utrechtsebaan komen, maar deze toegang tot Den Haag is vaak overbelast. Veel verkeer komt daarom via woonwijken in Rijswijk en Voorburg de stad binnen. Deze route komt te vervallen na de opening. De Rotterdamsebaan krijgt dan diens nummer S107, dat daarop vooruitlopend tijdelijk is opgeheven.

De nieuwe weg moet de Utrechtsebaan en de woonwijken gaan ontlasten door een rechtstreekse verbinding tussen de Binckhorst (bij de Zonweg, nabij de Centrumring Den Haag) en Knooppunt Ypenburg te vormen.

Wederopbouwplan Den Haag

Al voor de huidige plannen voor een Rotterdamsebaan, waren er plannen voor een gedeeltelijk verdiepte aanleg van een autoweg naar Rotterdam vanaf de zuidzijde van het toenmalige Station Staatsspoor.[2] Stadsbouwmeester Dudok kwam, in opdracht van de gemeente Den Haag, na de Tweede Wereldoorlog met een (wederopbouw)plan voor herbouw van het Bezuidenhout en ook herinrichting van grote delen van het centrum. Onderdeel hiervan was een wegtunnel van het centrum naar een aansluiting op een te creëren ringweg, ongeveer op dezelfde locatie als de zuidelijke uitgang van de Victory Boogie Woogietunnel. Hiermee zou ook onder de Binckhorst door gereden worden.

Geschiedenis

Eerder werd een variant onderzocht die onder de Trekvliet door zou lopen, maar dit traject leverde verkeersveiligheidsproblemen op met de krappe bogen die hiervoor nodig zouden zijn.

De gemeenteraden van de drie betrokken gemeenten (Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg) zijn in 2008 akkoord gegaan en hebben gekozen voor de variant "Noordelijke Boortunnel".[3] In juni 2008 is door minister Eurlings 225 miljoen euro toegezegd voor de aanleg van de wegverbinding.[3] Het stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag droegen hetzelfde bedrag bij.[4] In 2012 werd de rijksbijdrage met 70 miljoen euro verhoogd.[4] Uiteindelijk kost het project in totaal 595 miljoen euro.[5]

In augustus 2012 is de voorkeursvariant vastgesteld. Het bouwrijp maken van het traject is in 2014 begonnen.[1] Vervolgens werden in 2016 het traject en de bouwplanning vastgesteld.

In 2017 zijn veel voorbereidende werkzaamheden gestart in: de Binckhorst, de Vlietzone en het knooppunt Ypenburg, waar een ongelijkvloerse kruising wordt gecreëerd.

Victory Boogie Woogietunnel

Victory Boogie Woogietunnel
Noordelijke boortunnel-variant (in het groen)
Algemene gegevens
LocatieDen Haag
Gaat onderVliet, Vlietzone, Voorburg-West
Lengte totaal1.860 meter
Lengte gesloten deel1.640 meter
Breedte2x10 meter +4 meter tussenruimte
Rijstroken2x2
BeheerderRijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode2016-2020
Bouwkosten€ 565 miljoen ex. btw
CivielBAM Infra, Volker Wessels
Gebruik
WegRotterdamsebaan (S107)
Portaal    Verkeer & Vervoer

Naamgeving

Aanvankelijk was voor de naam van de tunnel sprake van Hadrianustunnel naar de Romeinse keizer Hadrianus en het Forum Hadriani, de Romeinse nederzetting op de plaats van de huidige wijk Voorburg-West.[6] Op 3 december 2015 maakte de gemeente Den Haag bekend dat deze de naam Victory Boogie Woogietunnel zal krijgen naar het gelijknamige werk van Piet Mondriaan. De naam werd aangedragen door het Gemeentemuseum Den Haag dat ook hoopt dat details van het schilderij in de tunnel verwerkt worden.[7]

Tunnel

Het tracé bestaat grotendeels uit een boortunnel die onder Voorburg-West doorloopt[8]. Deze wordt in totaal 1.860 meter lang, met een geboord deel van 1640 meter. Het diepste punt ligt op 29 meter beneden maaiveld. De tunnel krijgt 2 rijstroken in beide richtingen met een doorrijhoogte van 4,70 meter. Voorlopig werd besloten dat de maximum rijsnelheid 70 km/u gaat bedragen.[9][10] De bouwstart voor de aanleg van de zuidelijke tunnelingang vond op 14 september 2016 plaats op het parkeerterrein van pretpark Drievliet (in de zogenaamde Vlietzone). Traditioneel werd het proces officieel geopend met het heien van de eerste paal, in dit geval voor de startschacht. Hiervandaan werden de samenstellende delen van de tunnelboormachine ingelaten.

Tunnelboorwerk

De tunnelboormachine is 80 meter lang en heeft een diameter van 11,34 meter. Op 12 januari 2018 vond door Ad van der Helm de doop van de tunnelboor plaats, met de naam: Catharina-Amalia,[11] drie dagen later werd de boor in werking gesteld.

Het boren van de eerste tunnelbuis werd voltooid op 2 juli 2018, waarna de boor uit elkaar werd gehaald om in delen weer terug naar de startschacht te worden getransporteerd. Daar is hij voor dit project voor de tweede maal in elkaar gezet en kon op 12 september 2018 worden begonnen aan het boren van de tweede tunnelbuis. De boor was 24 uur per dag in werking en op 10 januari 2019 was ook de tweede tunnelbuis geboord.[12] De boor is in gedemonteerde toestand weer terug getransporteerd naar de bouwer ervan.

Voor de boortechniek werd de machine gebruikt die ook is ingezet bij het boren van de Hubertustunnel.[13] Het is een soort "rijdende fabriek" die allerlei ingewikkelde functies automatisch gecombineerd uitvoert.[13] Bij de aanleg van de Hubertustunnel bleek het op deze manier mogelijk om onder oude duinen door te gaan; iets wat ook voor Voorburg-West van belang is aangezien deze vooroorlogse wijk ook op vroegere duinen ligt.

Duurzaamheid

Diverse innovatieve voorzieningen, waaronder een fijnstofmagneet en speciaal asfalt, moeten van de Victory Boogie Woogietunnel de meest duurzame tunnel van Nederland maken.[14][15]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.