Rijksweg 57

Rijksweg 57 is een 77 km lange[1] Nederlandse niet-autosnelweg in de provincies Zuid-Holland en Zeeland. De weg is uitgevoerd als autoweg en als gebiedsontsluitingsweg en is over de gehele lengte als N57 bewegwijzerd.

De N57 met groene middenstreep
De N57 met groene middenstreep
Rijksweg 57
Rijksweg 57
LandNederland
ProvincieZuid-Holland, Zeeland
Lengte77[1] km
N57 op autosnelwegen.net
Portaal    Verkeer & Vervoer
Traject
12 Maasvlakte - Rotterdam A15
Harmsenbrug
Hartelkanaal
recreatie Brielse Maas-Noord
Brielsebrug
Brielse Meer
Brielle N218
Autoweg
Coosenhoek
Tussenhoek
Hellevoetsluis N495
Rockanje N496
Hellevoetsluis N497
Haringvlietdam en Goereese sluis
  Havens Stellendam / Haringvlietsluizen
  Stellendam-Noord
Autowegeinde
Stellendam N215
Goedereede
Ouddorp
De Punt
Brouwersdam
Port Zélande
  Ellemeet N652
Noordwelle N651
Serooskerke N59
De Schelphoek
Haamstede N652r106
Burgh-Haamstede / Burghsluis r109
Burgh r108
Westenschouwen r111r112
Autoweg
Oosterscheldekering
  Neeltje Jans
De Banjaard N255
Veerse Gatdam
Autowegeinde
Noordzeestrand
Vrouwenpolder N663
Oostkapelle N287
Serooskerke (Walcheren)
Middelburg-Klarenbeek
Autoweg
Middelburg-Centrum
Dampoort-aquaduct
Kanaal door Walcheren
Middelburg-Dauwendaele
38 Vlissingen - Bergen op Zoom A58E312

Route

De weg begint bij afrit 12 van de A15 nabij Brielle en Rozenburg. Meteen wordt het Hartelkanaal en het Brielse Meer middels bruggen gekruist. De weg loopt richting het zuiden en kruist achtereenvolgens Voorne, Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Walcheren. Deze voormalige eilanden worden verbonden via vier dammen van de Deltawerken. Bij Middelburg eindigt de weg en sluit hij aan op de snelweg A58. De weg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de provincie Zeeland, en is in het noordelijk en zuidelijk deel gecategoriseerd en uitgevoerd als regionale stroomweg. Tussenliggende delen zijn ingedeeld als gebiedsontsluitingsweg. Drie segmenten van de weg zijn uitgevoerd als autoweg. Veel verkeer is, met name in de zomer, gerelateerd aan toerisme.

Grote kunstwerken

De weg kruist een aantal grote kunstwerken, waaronder vier dammen van de Deltawerken. De N57 staat daarom ook bekend als de dammenroute. Van noord naar zuid een overzicht:

Reconstructies sinds 2000

De N57 staat in de regio bekend als een dodenweg vanwege de vele ongelukken met dodelijke afloop. Sinds 2000 zijn daarom meerdere aanpassingen aan de weg uitgevoerd om de risico's op een ongeval te verkleinen. Er staan op veel plaatsen waarschuwingsborden voor tegenliggers en adviesborden om dimlicht te voeren. Men streeft ernaar de weg in te richten volgens de principes van Duurzaam Veilig. Op Voorne-Putten is de weg tussen de N218 bij Brielle en de Haringvlietdam in 2008 gereconstrueerd tot 2x1 regionale stroomweg, met een betonnen rijrichtingscheiding en waarbij de verkeerslichten zijn vervangen door turborotondes. Op de Haringvlietdam zelf bestond de N57 al sinds de aanleg uit gescheiden rijbanen met 2x2 rijstroken. Oorspronkelijk waren er plannen om de weg als snelweg uit te voeren. Daarom stond dit deel tot eind jaren 70 als A57 bekend.
Op Goeree-Overflakkee zijn sinds juni 2014 ook twee kruisingen voorzien van turborotondes.[2][3] Verder is de snelheid naar 80 km/h verlaagd over de Brouwersdam, en vanaf daar naar Serooskerke op Schouwen-Duiveland.[3][4] De weg is op dit stuk herbelijnd als gebiedsontsluitingsweg, en ook is een moeilijk overrijdbare middenscheiding op delen van de weg aangebracht. Op Schouwen-Duiveland werd reeds eerder een deel van de Kraaijensteinweg gereconstrueerd, en voorzien van parallelstructuren. Ook hier werden twee kruispunten voorzien van rotondes. Op Walcheren is de weg tussen Vrouwenpolder en Middelburg gereconstrueerd tot een 80 km/u gebiedsontsluitingsweg, waarbij gelijkvloerse kruisingen en verkeerslichten zijn vervangen door rotondes, en parallelstructuren zijn aangelegd. Langs Middelburg, en totaan de A58, is de weg sinds 2011 uitgevoerd als 100 km/h stroomweg met 2x2 rijstroken, inclusief door het Dampoort-aquaduct. In juni 2014 was de Harmsenbrug, over het Hartelkanaal, voor verkeer zwaarder dan 50 ton afgesloten, dit vanwege de gesteldheid van de brug. Daarnaast zijn de dubbele rijstroken in beide richtingen om dezelfde reden naar twee keer één teruggebracht, tot de reparatie van de brug gereed was.

Tracé op Walcheren verlegd

Middelburg kampte jarenlang met lange files tussen de A58 en de Walcherse kustplaatsen. Daarvoor moest het verkeer de spoorweg, de Schroebrug en vele verkeerslichten passeren. Een tangent, die in 1970 door het zuidwestelijke deel van de binnenstad is aangelegd, kon de verkeersdrukte niet meer aan. Rijkswaterstaat verlegde het tracé van Rijksweg 57 in oostelijke richting. De N57 loopt sinds 21 februari 2011 vanaf de autosnelweg A58 bij aansluiting Middelburg-Oost (bij Nieuw- en Sint Joosland) langs de noordoostkant van Middelburg richting Middelburg-Noord, langs Serooskerke naar Vrouwenpolder. De weg kruist in Middelburg via het Dampoort-aquaduct het Kanaal door Walcheren. De verkeersdruk in de binnenstad is door het nieuwe tracé verminderd.

Aantal rijstroken

Traject Aantal rijstroken
Toerit N15 - Kruising Brielle N2182×2
Kruising Brielle N218 - Haringvlietdam2×1
Haringvlietdam - Afrit Stellendam2×2
Afrit Stellendam - Rotonde Middelharnis N2151+2
Rotonde N215 - Afrit Middelburg-Noord2×1
Afrit Middelburg-Noord - Afrit Middelburg-Oost2×2

Trivia

De tweede etappe van de Ronde van Frankrijk 2015 ging over een groot gedeelte van de N57, met de finish op Neeltje Jans.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.